Νέα εξήγηση για το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων

LIGHTGUARD VIA GETTY IMAGES
Μια νέα εξήγηση για το μυστήριο του «Τριγώνου του Διαβόλου» (του Τριγώνου των Βερμούδων) παρουσίασαν Βρετανοί επιστήμονες.
Ως γνωστόν, η περιοχή (στην οποία υπάρχει ούτως ή άλλως πολύ μεγάλη κίνηση αεροσκαφών και πλοίων) έχει αποκτήσει τη φήμη της εξαιτίας μιας σειράς μυστηριωδών περιστατικών με εξαφανίσεις πλοίων και αεροπλάνων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων θεωριών, μεταξύ των οποίων κάποιες ιδιαίτερα «εξωτικές» (από θαλάσσια τέρατα μέχρι εξωγήινους, τη βυθισμένη Ατλαντίδα, περίεργα χωροχρονικά φαινόμενα κ.α.).
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της The Sunειδικοί του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον εκτιμούν ότι η εξήγηση στο μυστήριο είναι ένα φυσικό φαινόμενο γνωστό ως «rogue waves» (αιφνίδια, γιγαντιαία κύματα).
Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ The Bermuda Triangle Enigma του Channel 5, οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσομοιώσεις, όπου αναδημιούργησαν το φαινόμενο. Τα κύματα αυτά, τα οποία διαρκούν μόλις λίγα λεπτά, είχαν παρατηρηθεί για πρώτη φορά μέσω δορυφόρων το 1997, στα ανοιχτά της Νότιας Αφρικής. Κάποια μπορούν να φτάσουν σε ύψος μέχρι 30 μέτρων.
Οι ερευνητές έφτιαξαν ένα μοντέλο του USS Cyclops, ενός μεγάλου πλοίου που εξαφανίστηκε στο Τρίγωνο το 1918. Κατά την προσομοίωση, τα κύματα «κατάπιαν» το σκάφος.
Σύμφωνα με τον Dr. Σάιμον Μπόξολ, έναν εκ των επιστημόνων, η περιοχή αυτή του Ατλαντικού προσφέρεται για τη δημιουργία τέτοιων κυμάτων, καθώς εκεί συναντιούνται καταιγίδες.
«Υπάρχουν καταιγίδες στα βόρεια και στα νότια, που συναντιούνται. Και αν υπάρχουν και άλλες από τη Φλόριντα, μπορεί να λάβει χώρα ιδιαίτερα θανατηφόρα δημιουργία rogue waves. Είναι απότομα, είναι ψηλά- έχουμε μετρήσει κύματα άνω των 30 μέτρων. Όσο μεγαλύτερο το σκάφος, τόσο μεγαλύτερη η ζημιά...το σκάφος μπορεί να σπάσει στα δύο. Αν συμβεί αυτό, βυθίζεται σε 2-3 λεπτά».
Μεταξύ των άλλων «λογικών» εξηγήσεων που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς είναι η απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων μεθανίου από τον πυθμένα της θάλασσας, η εμφάνιση «ηλεκτρονικής ομίχλης» (στην ουσία αιφνιδιαστικών καταιγίδων που προκαλούν προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα) και περίεργα νέφη που «γεννούν» πολύ ισχυρούς ανέμους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!