ΟΗΕ: Άκυρη και κενή περιεχομένου η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ


Με το συντριπτικό 128 υπέρ και 9 κατά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χαρακτήρισε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ «άκυρη και κενή περιεχομένου».
Απείχαν από την ψηφοφορία 35 χώρες.
Η ακριβής διατύπωση του κειμένου που κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση λέει ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι «άκυρες και κενές περιεχομένου» και πρέπει να ακυρωθούν.
Το ψήφισμα που κατατέθηκε από την Υεμένη και την Τουρκία, αν και δεν αναφέρουν σαφώς τις ΗΠΑ, εκφράζει «βαθιά θλίψη για πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ».

Επίσης, ότι «κάθε απόφαση και ενέργεια που σκοπός της είναι να αλλάξει τον χαρακτήρα, το καθεστώς ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχει νομική ισχύ, είναι άκυρη και κενή περιεχομένου και πρέπει να απορριφθεί, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Μπορεί το ψήφισμα να μην είναι δεσμευτικό και άρα να έχει συμβολικό χαρακτήρα, όμως αποτελεί μία σαφή πολιτική δήλωση-αποδοκιμασία στην προκλητική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ.
Άλλωστε οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν φροντίσει να ανεβάσουν στα ύψη τους τόνους απειλώντας ακόμη και με οικονομικές κυρώσεις τις χώρες που θα ψηφίσουν κατά της απόφασής τους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει χθες ωμά με διακοπή της χρηματοδότησης σε όσα από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ ψηφίσουν κατά των ΗΠΑ.
Σήμερα, με το... καλημέρα της συνεδρίασης, πάντως, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ φρόντισε να επαναλάβει τις απειλές της χώρας της προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Η Νίκη Χέιλι στην ομιλία της δήλωσε ευθαρσώς «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος. Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη».

«Το Ισραήλ δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ»

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι η χώρα του «δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τις ΗΠΑ διότι αναγνώρισαν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.
«Κανένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δεν θα μας εκδιώξει από την Ιερουσαλήμ» επισήμανε ο Ντάνι Ντάνον.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε πει, πριν από τη συνεδρίαση, ότι θα απέρριπτε το «από πριν αναμενόμενο αποτέλεσμα» και κατήγγειλε τον ΟΗΕ ως «οίκο των ψεμάτων».
«Μην πουληθείτε»
Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία η Άγκυρα απηύθυνε νέα έκκληση στη διεθνή κοινότητα για να μην «πουληθεί για μία χούφτα δολάρια» και να μην υποκύψει στις απειλές Τραμπ πως θα κόψει την οικονομική βοήθεια σε χώρες που θα ψηφίσουν κατά της απόφασής του.
«Καλώ ολόκληρο τον κόσμο: μην ξεπουλήσετε τη (δημοκρατική) βούλησή σας για μια χούφτα δολάρια. Τα δολάρια θα επιστρέψουν, όμως μια βούληση που έχει εξαγορασθεί ποτέ δεν θα επιστρέψει» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επί του ψηφίσματος το οποίο καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
«Σήμερα, το "λίκνο της δημοκρατίας" αναζητεί πρόθυμους που θα πουληθούν για τα δολάρια. Κύριε Τραμπ, δεν μπορείτε να εξαγοράσετε τη δημοκρατική βούληση της Τουρκίας έναντι δολαρίων. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Η ευχή μου είναι ότι δεν θα πετύχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Αναμένω ο κόσμος να δώσει ένα καλό μάθημα στην Αμερική, αυτό ελπίζω» συνέχισε ο Ερντογάν.
Πριν από την ψηφοφορία ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να απορρίψουν «τον εκβιασμό και την προσβολή» των ΗΠΑ.

http://www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!