«120 μέρες στα Σόδομα»: H Γαλλία κηρύσσει το χειρόγραφο του Σαντ εθνικό θησαυρό
Οι χειρόγραφοι κύλινδροι του έργου «120 Μέρες στα Σόδομα». Το έργο γράφτηκε σε ρολό χαρτιού 12 μέτρων στις φυλακές της Βαστίλης
Η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση, σε δημοπρασία, του χειρόγραφου «120 Ημέρες στα Σόδομα» του Μαρκήσιου ντε Σαντ, χαρακτηρίζοντάς το «εθνικό θησαυρό».
Οι αξιωματούχοι διέταξαν την απομάκρυνση του ερωτικού αριστουργηματικού έργου του 1ου αιώνα από την πώληση, μαζί με το «Μανιφέστο του σουρεαλισμού» του Αντρέ Μπρετόν, απαγορεύοντας την εξαγωγή τους από τη Γαλλία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Οίκος δημοπρασιών Aguttes.
ο χειρόγραφο ήταν μέρος μιας τεράστιας πώλησης ιστορικών εγγράφων ιδιοκτησίας της γαλλικής εταιρείας επενδύσεων Aristophil, που έκλεισε έπειτα από σκάνδαλο που ξέσπασε πριν από δύο χρόνια, παίρνοντας ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τα χρήματα των επενδυτών.
Το «120 Ημέρες στα Σόδομα» αναμενόταν να πιάσει μέχρι και έξι εκατομμύρια ευρώ, ενώ το «Σουρεαλιστικό Μανιφέστο» του Αντρέ Μπρετόν για τη σύγχρονη τέχνη, το οποίο επίσης αποσύρθηκε από τη δημοπρασία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα έφτανε τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ έγραψε το αμφιλεγόμενο έργο για τέσσερις πλούσιους φιλελεύθερους που αναζητούσαν την απόλυτη μορφή σεξουαλικής ικανοποίησης, σε ένα ρολό από κομμάτια περγαμηνής που είχε στην κατοχή του λαθραία, στο κελί του στη Βαστίλη.
Στις αρχές της Γαλλικής επανάστασης, στις 14 Ιουλίου 1789, ο διάσημος αριστοκράτης απελευθερώθηκε αλλά έφυγε από τη φυλακή χωρίς το χειρόγραφό του. Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ πίστευε ότι του το είχαν κλέψει και ξέσπασε σε κλάματα, αλλά το ημιτελές χειρόγραφό του εμφανίστηκε μερικές δεκαετίες αργότερα. Ωστόσο, το βιβλίο έμεινε αδημοσίευτο για περισσότερο από έναν αιώνα και είχε απαγορευτεί στη Βρετανία μέχρι τη δεκαετία του 1950.
Ο Κλοντ Αγκέτ του Οίκου δημοπρασιών, που διοργανώνει τις 300 πωλήσεις από την τεράστια συλλογή χειρογράφων του Aristophil, δήλωσε πως ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας υποσχέθηκε να αγοράσει τα έργα του Σαντ και του Μπρετόν «στις διεθνείς τιμές της αγοράς».
http://www.naftemporiki.gr
Σχόλια