Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Βαρουφάκης και ο επικίνδυνος ρόλος του



Η τακτική του, αυτή της δημιουργικής ασάφειας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκείνη της σουπιάς που αφήνει πίσω της μελάνι προκειμένου να καλύψει τα ίχνη της.
Παράδειγμα: Ο Βαρουφάκης είναι υπέρ της παραμονής μας στο ή εκτός αυτής; Σαφή απάντηση δεν θα πάρετε, αφού τη μια μπορεί να δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνουμε στην ευρωζώνη κι από την άλλη να κατηγορεί την ευρωζώνη. Κάποιος μια φορά του τουίταρε ότι είναι άνθρωπος του λόμπι της δραχμής κι εκείνος του απάντησε, βρες μου που έχω μιλήσει έστω μια φορά υπέρ του grexit και θα σου χαρίσω τη μοτοσυκλέτα μου. Πανέξυπνο.
Είναι όμως υπέρ της ευρωζώνης; Εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο μπερδεμένα, αφού ο “επαναστατικός” του λόγος από τη μια λέει να στηρίξουμε την ευρωζώνη, από την άλλη είναι επικριτικός για το ίδιο το ευρώ, το οποίο ονομάζει “υβρίδιο”.

Το ερώτημα είναι αν μας ενδιαφέρει να ξεκαθαρίσουμε, όλοι μαζί, ως σκεπτόμενοι άνθρωποι, τι παιγνίδι παίζεται και από ποιους, να δούμε που είναι οι αλήθειες και που οι μύθοι, ή μέσα στο θυμό μας, να εναντιωθούμε στην ευρωζώνη και στο νόμισμα της, πιστεύοντας ότι ΑΥΤΌ είναι η πηγή του κακού, ο θεσμός και όχι αυτοί που του κάνουν χρήση.
Η αοριστία, που είναι γέννημα θρέμμα των δικών μας Σοφιστών και της σχολής τους για κοινωνική χειραγώγηση, δεν είναι εφεύρεση του Βαρουφάκη. Μάθαμε να ακούμε και να αναφερόμαστε “γενικά και αόριστα” σε έννοιες όπως τραπεζικό σύστημα, τράπεζες, αγορές, Ευρωζώνη, ΕΚΤ κλπ κι έτσι αποφεύγεται τεχνηέντως να ακουστούν τα ονόματα: Όλα αυτά έχουν συγκεκριμένα Ονοματεπώνυμα!
Αν, λοιπόν, βαριέσαι να διαβάσεις το παρακάτω εκτενές αφιέρωμα, μπορείς εδώ και τώρα να εγκαταλείψεις το δημοσίευμα και να τρέξεις να υπαχθείς στις δυο κατηγορίες που ήδη έχουν δημιουργηθεί -στις Βαρουφίτσες που πιστεύουν στην αγνή μέχρι τώρα προσπάθεια του ήρωα Γ. Βαρουφάκη ή σε εκείνους που τον θεωρούν απλά ότι λάκισε, για τον λόγο ότι δεν ψήφισε στη Βουλή. Ο Βαρουφάκης δεν ανήκει σε καμία από τις δυο κατηγορίες. Ανήκει σε πολύ χειρότερη…
Γι’ αυτό δείξε υπομονή και διάβασε…

Τι είναι Ε.Ε., ΕΚΤ και ευρωζώνη

Η ίδια η Ε.Ε., το έχουμε γράψει ξανά, διοικείται από το επιχειρηματικό λόμπι. Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα δεν προβλήθηκε ποτέ το άκρως αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ The Brussels Business:

Διεθνής Διαφάνεια: Οι “λομπίστες” υπονομεύουν τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες – Δείτε το βίντεο!

Το τεράστιο και πανίσχυρο πλέον αυτό οικοδόμημα έχει τη δική του Τράπεζα και το δικό του νόμισμα. Άρα, αν η Ε.Ε. ελέγχεται από τις εταιρείες, εξυπακούεται ότι το ίδιο συμβαίνει με την ΕΚΤ και την ευρωζώνη.
Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνεις με αυτό το οικοδόμημα και τα όργανα του; Παίρνεις ένα αεροπλάνο και πέφτεις πάνω του σε αποστολή αυτοκτονίας, όπως υποτίθεται έγινε στους δίδυμους πύργους; Αν νομίζετε πως ναι, αυτή είναι η λύση, θα σας πρότεινα να ξαναδείτε τη φρίκη και τον πανικό εκείνης της στοχευμένης ΕΚ ΤΩΝ ΈΣΩ επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος της Νέας Υόρκης που αύξησε τον καρκίνο στα επόμενα χρόνια, καθώς και ένα ισχυρό άλλοθι για τη γέννηση νέων στρατιωτικών νόμων και περιορισμών ανθρωπίνων ελευθεριών.

Τι είναι το ευρώ;

  • Το ευρώ είναι το ενιαίο νόμισμα με το οποίο κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ιδιώτες πραγματοποιούν και δέχονται πληρωμές για εμπορεύματα και υπηρεσίες στην ευρωζώνη
  • Το ευρώ είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο διεθνές νόμισμα μετά το δολάριο ΗΠΑ
  • Το μερίδιο του ευρώ στις διεθνείς αγορές χρεωστικών τίτλων ανερχόταν στο ένα τρίτο (το 2006), ενώ του δολαρίου ΗΠΑ στο 44%
  • Το ευρώ είναι το δεύτερο νόμισμα που χρησιμοποιείται στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, συμμετέχοντας στο 40% περίπου των καθημερινών συναλλαγών
  • Το ευρώ χρησιμοποιείται συχνά, παράλληλα με το δολάριο ΗΠΑ, ως σημαντικό νόμισμα αποθεμάτων για την αντιμετώπιση νομισματικών κρίσεων
  • Ορισμένες χώρες διαχειρίζονται το νόμισμά τους συνδέοντάς το με το ευρώ, το οποίο λειτουργεί ως αγκυροβόλιο ή ως νόμισμα “πρόσδεσης”
  • Το ευρώ είναι το νόμισμα 337.5 εκατομμυρίων ανθρώπων που κατοικούν στις 19 χώρες της ευρωζώνης. Χρησιμοποιείται επίσης, είτε επίσημα ως μέσο πληρωμής είτε για πρακτικούς σκοπούς, από πολλές άλλες χώρες, όπως γείτονες των χωρών αυτών ή πρώην αποικίες τους.

Τι είναι η ΕΚΤ;

Εδώ έχει πολύ ψωμί και καλό είναι πάτε στην επίσημη ιστοσελίδα και να την διαβάστε όλη. Ενδεικτικά αναφέρω:
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αποτελούν από κοινού το Ευρωσύστημα, το σύστημα κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ. Ο κύριος στόχος του Ευρωσυστήματος είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών: η διαφύλαξη της αξίας του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υπεύθυνη για την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία είναι εγκατεστημένα στη ζώνη του ευρώ και στα συμμετέχοντα κράτη μέλη που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ο οποίος περιλαμβάνει και τις εθνικές αρμόδιες αρχές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην ασφάλεια και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε κάθε συμμετέχον κράτος μέλος.
Εμείς στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουμε δεσμευθεί να εκτελούμε αποτελεσματικά όλα τα καθήκοντά μας, τα οποία ασκούμε επιδιώκοντας το ύψιστο επίπεδο ακεραιότητας, ικανοτήτων, αποδοτικότητας και λογοδοσίας. Σεβόμαστε τον διαχωρισμό μεταξύ των καθηκόντων νομισματικής πολιτικής και των καθηκόντων εποπτείας. Εκτελούμε τα καθήκοντά μας με διαφάνεια ενώ παράλληλα τηρούμε πλήρως τις ισχύουσες απαιτήσεις εμπιστευτικότητας». (?)

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλαπλούς στόχους (άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση), οι οποίοι περιλαμβάνουν την αειφόρο ανάπτυξη της Ευρώπης».
Άμεση αναφορά στην Ατζέντα 21, την τόσο καλά κρυμμένη από το ευρύ κοινό, λέγοντας ότι περιλαμβάνει στην “αειφόρο ανάπτυξη” – πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε να ειπωθεί. Αλλά επίσης ξεκαθαρίζει η “αοριστία” του τι είναι ΕΚΤ αν κάτσει καλά κάποιος και σκεφτεί ποιες εθνικές τράπεζες που αποτελούν μέλη της ΕΚΤ είναι όντως εθνικές. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι; Εδώ ακόμα και εμείς οι Έλληνες ψάχνουμε να βρούμε τους μετόχους της, πόσο μάλλον τους μετόχους των υποτιθέμενων άλλων εθνικών τραπεζών, που είναι τόσο εθνικές όσο και η δική μας. Κι αν παίξεις ξυστό, για να βρεις ποιος κρύβεται από κάτω, στις περισσότερες περιπτώσεις οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη: την οικογένεια Ροθστσάιλτς, των οποίων η “εθνική τράπεζα” της χώρας τους, δεν έμεινε τυχαία εκτός ευρωζώνης. Οι «Τράπεζες» κυρίες και κύριοι, δεν είναι αφηρημένη έννοια, είναι άτομα ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΏΝΥΜΟ!

Ένας Δούρειος Ίππος ονόματι Βαρουφάκης

Για να μη το κουράζουμε, το να μιλάς -ως οικονομολόγος και όχι ως απλός, ανημέρωτος και αγανακτισμένος Έλλην πολίτης- απαξιωτικά για το ευρώ, ευχόμενος τη διάλυση του, κάτι περίεργο παίζει. Ή θες να επαναφέρεις τη μονοπώληση του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά, που τώρα είναι ευρώ μαζί με δολάριο, ή θες να δημιουργήσεις μια τέτοια αναστάτωση, παγκόσμια αναστάτωση, για να εισάγεις μετά “λύσεις” τύπου ένα ενιαίο νόμισα ή ακόμα και την πλήρη κατάργηση του νομίσματος και την καθιέρωση του ηλεκτρονικού, κάτι σαν το Bitcoin που ο ίδιος προμοτάρει

Ο Βαρουφάκης σύμβουλος σε εταιρεία Bitcoin της Σιγκαπούρης!

Φυσικά για να αλιεύεις τις προθέσεις του Βαρουφάκη πρέπει να ψαρέψεις στα θολά νερά τόνων συνεντεύξεων, να γυρίσεις και λίγο ανάποδα τον εγκέφαλο και να διαβάσεις ανάμεσα στις γραμμές.
Πρόσφατη συνέντευξη του Βαρουφάκη στη Guardian:
Σε παλαιότερη συνέντευξη του, στο protagon του Σταύρου Θεοδωράκη, το 2011 για τη δραχμή φανερώνει και την… λαμπρή ιδέα – τη λογική επιλογή, όπως την ονομάζει. Πολλοί τη διάβασαν, λίγοι την κατάλαβαν τότε που τα πράγματα δεν είχαν φτάσει ακραία όπως σήμερα:
 

 Ποια είναι τελικά αυτή η λαμπρή λογική επιλογή;

Δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2011 στο αμερικανοσιωνιστικό Ινστιτούτο levyinstitute.org, που χρηματοδοτείται από τον Σόρος και είναι κοινή πρόταση των Βαρουφάκη και Ολάντ:
A Modest Proposal for Overcoming the Euro Crisis
This “Modest Proposal” by authors Varoufakis and Holland outlines a three-pronged, comprehensive solution to the eurozone crisis that simultaneously addresses the three main dimensions of the current crisis in the eurozone (sovereign debt, banking, and underinvestment), restructures both a share of sovereign debt and that of banks, and does not involve a fiscal transfer of taxpayers’ money. Additionally, it requires no moves toward federation, no fiscal union, and no transfer union. It is in this sense, say the authors, that it deserves the epithet modest.
To stabilize the debt crisis, Varoufakis and Holland recommend a tranche transfer of the sovereign debt of each EU member-state to the European Central Bank (ECB), to be held as ECB bonds. Member-states would continue to service their share of debt, reducing the debt-servicing burden of the most exposed member-states without increasing the debt burden of the others. Rigorous stress testing and recapitalization through the European Financial Stability Facility (in exchange for equity) would cleanse the banks of questionable public and private paper assets, allowing them to turn future liquidity into loans to enterprises and households. And the European Investment Bank (EIB) would assume the role of effecting a “New Deal” for Europe, drawing upon a mix of its own bonds and the new eurobonds. In effect, the EIB would graduate into a European surplus-recycling mechanism—a mechanism without which no currency union can survive for long.
Εν ολίγοις αυτό που προτείνουν οι δυο αυτοί κύριοι για να ξεπεραστεί η κρίση στην ευρωζώνη είναι μια “μετριοπαθής πρόταση” μιας τριημερούς ολοκληρωμένης λύσης που θα καλύπτει ταυτόχρονα τις τρεις βασικές διαστάσεις της σημερινής κρίσης της ευρωζώνης – δημόσιο χρέος, τράπεζες και ανεπαρκείς επενδύσεις.
Ως πρώτη ενέργεια προτείνουν τη μεταφορά του δημόσιου χρέους κάθε κράτους της Ε.Ε.  στην ΕΚΤ όπου θα τα μεταφράσει σε ομόλογα της ΕΚΤ. Στη συνέχεια η ΕΚΤ θα δανείσει, εκ νέου, τις χώρες  αναλαμβάνοντας το ρόλο να πετύχει μια αποτελεσματική «Νέα Συμφωνία» για την Ευρώπη, συνδυάζοντας παλιά και νέα ευρω-ομόλογα, τα οποία θα κατέχουν από κοινού τα κράτη, από τα οποία θα κερδίζουν όλα μαζί αλλά και θα αποπληρώνουν όλα μαζί (σ.σ. κι ο καθένας μόνος του). Στην πραγματικότητα, η ΕΤΕ θα φτάσει σε ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό ανακύκλωσης πλεονάσματος – έναν μηχανισμό χωρίς τον οποίο καμία νομισματική ένωση μπορεί να επιβιώσει για πολύ.
Και μ’ αυτή τη “μετριοπαθής πρόταση”, οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες, υποθηκεύουν τελείως μέσω των ομολόγων που θα εκχωρήσουν στην ΕΚΤ και του νέου δανεισμού της χώρες τους στις ισχυρότερες, εκχωρώντας τελείως την εθνική τους κυριαρχία!
Και για να το κάνουμε λιγότερο αόριστα: Δημόσιο χρέος, Τράπεζες και νέες επενδύσεις θα είναι στα χέρια “των εθνικών τραπεζών” που έχουν ονοματεπώνυμο να τα κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν.

Καλή η “μετριοπαθής πρόταση”; Την εφαρμόζει ήδη ο Ντράγκι! Για θυμηθείτε λίγο:

Εκβιασμοί κι επέμβαση στην πολιτική της χώρας εκ μέρους του Ντράγκι

Τρεις μόλις μέρες πριν από τις εθνικές μας εκλογές. Ο ένας (ΝΔ) πανηγύριζε ότι η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα Ντράγκι, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική την μνημονίων και ο άλλος (ΣΥΡΙΖΑ) τρομοκρατούσε ότι αν δεν με ψηφίσετε δεν έχει πρόγραμμα Ντράγκι!
Να το “πρόγραμμα Ντράγκι”:
sxedio
Αναλυτικά η περιγραφή των εικόνων: Η ΕΚΤ τυπώνει χρήματα Για να αγοράσει ομόλογα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιτοκίων Που θα οδηγήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να δανείζονται περισσότερο Ωστε να ξοδεύονται περισσότερα χρήματα και να δημιουργούνται περισσότερες δουλειές Και να ενισχυθεί η οικονομία
Ακριβώς η ίδια τακτική που γέννησε φούσκες και οικονομική κρίση κι έκανε στο τέλος τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους; Πάμε μια από την αρχή; Φαίνεται ότι η ελίτ δεν μάζεψε αρκετά χρεώνοντας τον κοσμάκη και θέλει κι άλλα!

Κι εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:

  1. Πόσο τυχαία είναι η αναβάθμιση του ρόλου του Ολάντ ειδικά στην κρίση της σχέσης μας με την Ευρώπη; Έτρεξε να συγχαρεί και να κάνει πλάτες στον Τσίπρα για την νέα συμφωνία που ετοιμάζεται να επισυνάψει – το τρίτο μνημόνιο
  2. Γιατί τελευταία ο Σόιμπλε μιλάει ανοικτά για Grexit και επιμένει ότι πρέπει να απαλλαγούν από μας; Και ο Βαρουφάκης τώρα θέλει να μοιάζει ότι είναι και ο κύριος αντίπαλός του όσο οι άλλοι Συριζαίοι που τον παραίτησαν προσπαθούν να τα βρουν μαζί του;
  3. Ποιος ωφελείται από μια άτακτη έξοδο από ένα ισχυρό νόμισμα στη ζούγκλα της παγκόσμιας οικονομίας όπου η μισή της ήδη εξαρτάται από αυτό και κάτω από συνθήκες άθλιες για την Ελλάδα που παρόμοιες είχαμε να δούμε από τον β’ ΠΠ;
  4. Ποιος ωφελείται από την κατάρρευση του ευρώ, σε περίπτωση που βγει η Ελλάδα και προκαλέσει ντόμινο; Τα 337.5 εκατομμυρίων ανθρώπων που το χρησιμοποιούν, ή οι «εθνικές» Τράπεζες με ονοματεπώνυμο των ισχυρών κρατών στων οποίων τα χέρια είναι όλα τα χρέη τα οποία εύλογα και θα γίνουν απαιτητά;
  5. Ποιος άλλος ωφελείται αν καταρρεύσει το ευρώ; Το γιέν, το ρούβλι, η λίρα ή το δολάριο; 
  6. Γιατί ο Σόρος σπεκουλάρει και κερδοσκοπεί και πιέζει στο σενάριο της διάλυσης του ευρώ με το πρόσχημα ότι η ευρωζώνη και η πολιτική λιτότητας είναι “απάνθρωπη”; Το δολάριο φταίει για την παγκόσμια κρίση ή άνθρωποι όπως ο δισεκατομμυριούχος Γκέιτς, που φοροδιαφεύγουν ΝΟΜΙΜΑ για να μαζεύουν τον παγκόσμιο πλούτο και να το παίζουν φιλάνθρωποι εξουσιάζοντας τους πάντες;
  7. Και φτάνοντας στον Βαρουφάκη, τι ρόλο ακριβώς παίζει;
Τον ετοίμαζαν σιγά σιγά μέσα από διάφορα ΜΜΕ και ξαφνικά μοιάζει σαν να ήταν μέρος της συμφωνίας να αναλάβει ΥΠΟΙΚ. Της συμφωνίας εκείνων των κέντρων που στήριξαν και επένδυσαν στον ΣΎΡΙΖΑ. Ανέλαβε ΥΠΟΙΚ και το μόνο που είδαμε ήταν ένα θέατρο για να εξαπατηθεί ο λαός, που δεν έδινε σημασία στα λόγια του “λιτός βίος” και ο “λαός θέλει αξιοπρέπεια και όχι λεφτά”, τον στήριξε και τον θαύμαζε, όσο γίνονταν οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις δημιουργικής ασάφειας.
Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον τη δική του προβολή -εξάλλου το είχε πει, δεν θα είμαι για καιρό- συνεντεύξεις, κόντρα συνεντεύξεις, σεμινάρια, ομιλίες σε φόρα – η Ελλάδα καιγόταν κι εκείνος έκανε show time! Στα @@ του το κοινό «μας» νόμισμα αφού δεν είναι καν δικό του – σε δολάρια είναι η καριέρα του και εμείς μόνο πληρώνουμε ως ηλίθιοι τον βουλευτικό του μισθό για να την κοπανάει την πιο κρίσιμη στιγμή. Γι’ αυτό και με απαξιωτικό τρόπο είπε τι σουλειά έχω εγώ να σταθώ στην ουρά των ΑΤΜ για τα 60 ευρώ!
Το πρακτοράκι των σιωνιστοαμερικανών και του Σόρος, δεν έχει προφανώς τελειώσει ακόμα και μάλλον θα το παίξει κι άλλο επαναστάτης γιατί κακές γλώσσες ακούγονται ότι ίσως επιχειρήσει δικό του κόμμα. Ή να χωθεί σε κάποιο άλλο που θα του ζητήσει “τα φώτα” του.
Τι άλλο ακόμα θα δούμε από τον Βαρουφάκη που αρέσκεται να μονοπωλεί τα μίντια ακόμα και τις πιο κρίσιμες στιγμές; Μάλλον και δεν τελειώσαμε μαζί του, όπως και δεν τελειώνουμε ακόμα με το αν θα γίνει συμφωνία, ποια θα είναι αυτή, πόσο θα αντέξει, αν θα την εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια άλλη και το χειρότερο… μετά από την απόλυτη αποτυχία του λόγω της αμέτρητης λιτότητας, τι άλλο θα ακολουθήσει…
Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν πρέπει να χαιρόμαστε ανεγκέφαλα και εκδικητικά με την κατάρρευση του ευρώ. Τα οικοδομήματα όταν αποδειχτούν πλέον άχρηστα πρέπει να γκρεμίζονται με ελεγχόμενη κατάρρευση και όχι από σεισμό πολλών ρίχτερ. Στην πρώτη περίπτωση το οικοδόμημα έχει εκκενωθεί, στη δεύτερη, απλά, μετά μετράμε νεκρούς…
ΤΑ ΝΕΌΤΕΡΑ: Δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω το άρθρο και ακούγεται ότι ο Σόιμπλε ζητά κρατική περιουσία 50 δις ευρώ ενέχυρο για να υπάρξει συμφωνία αλλιώς 5ετές Grexit ενώ κυβερνητικές πηγές το διαψεύδουν.http://nea.allnewz.gr/?p=15915

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!