Γιατί κλείνει τις ανοιχτές της θέσεις η Goldman;

goldman-sachs-100bill
Πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει βγει τους τελευταίους μήνες από την καχεξία είναι γεγονός και αποδεικνύεται από το θετικό momentum που επικρατεί. Όπως γεγονός είναι, πως θέλοντας και μη, το Χ.Α. θα παραμείνει εγκλωβισμένο μεταξύ των συμπληγάδων του δημοσιονομικού προβλήματος και των κερδοσκοπικών πόλων, που θα συνεχίσουν να ποντάρουν αναλόγως της τάσης, ενισχύοντας τη νευρικότητα στο ταμπλό.

Ωστόσο μια σειρά από κινήσεις από την πλευρά των μεγάλων παικτών (βλέπε αμερικανικούς οίκους) και παράδοξα φαινόμενα μαρτυρούν πως σταδιακά οι short positions μειώνονται αλλά και πως εκείνοι που μπορούν και ελέγχουν το παιχνίδι έχουν τραβήξει μια γραμμή άμυνας πάνω από την περιοχή των 830 μονάδων.
Προφανώς δεν έχουμε να κάνουμε με ουσιαστικές ενδείξεις που συνηγορούν στο ότι αρχίζουμε να βλέπουμε από πιο κοντά την έξοδο από το τούνελ, ωστόσο το γεγονός ότι στο «γύρισμα» του τριμήνου η Goldman Sachs έκλεισε περί τα 3.000 short συμβόλαια του «20άρη» αν μη τι άλλο κάτι δείχνει. Οπως επίσης κάτι δείχνει το γεγονός ότι ακόμα και στις συνεδριάσεις όπου κυριάρχησε η μεταβλητότητα δεν υπάρχει η διάθεση για μαζικές ρευστοποιήσεις.
Δυνατό παιχνίδι στον 20άρη

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που προέρχονται από εγχώρια τραπεζικά dealing rooms, το short covering που έλαβε χώρα κατά τη συνεδρίαση της 5ης Οκωβρίου συνεχίστηκε και το οποίο συνεχίστηκε σε κάποιες από τις επόμενες συνεδριάσεις στο προθεσμιακό συμβόλαιο, οφείλεται σε χαρτοφυλάκια της Goldman Sachs, οι διαχειριστές των οποίων προφανώς θεώρησαν ικανοποιητικά τα λίαν σημαντικά κέρδη που αποκόμισαν σορτάροντας τους, το  πρώτο πεντάμηνο τα futures του «20άρη». Ειδικότερα, και πάντα κατά τις πληροφορίες της αγοράς, η Goldman Sachs έκλεισε περί τα 3.000 προθεσμιακά συμβόλαια επί του FTSE/ASE 20, ενώ η συνολική short position που είχε έως εκείνη τη στιγμή προσέγγιζε τα 8 χιλ. συμβόλαια.
Επισημαίνεται δε πως την ίδια τακτική είχαν ακολουθήσει οι ίδιοι διαχειριστές και την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που καταδεικνύει πως οι επαγγελματίες fund managers απλώς τζογάρουν και προς τις δύο κατευθύνσεις και αναλόγως της ημερήσιας τάσης.  Τι σημαίνει τώρα αυτό στη γλώσσα των traders;

Οτι από τη στιγμή που ο μεγαλύτερος παίκτης των αγορών, η Goldman Sachs, κλείνει τις short θέσεις της στο Χ.Α., τη στιγμή μάλιστα που «γυρίζει» το τρίμηνο, υπάρχουν προοπτικές για μια περαιτέρω ανοδική κίνηση, ή εν πάση περιπτώσει οι διαχειριστές του οίκου δεν «βλέπουν» μεγάλα περιθώρια για σημαντική διορθωτική κίνηση, τουλάχιστον για την ώρα.
Η δεσπόζουσα θέση

Από το όλο θέμα όμως και πέρα από τα κερδοσκοπικά πονταρίσματα, προκύπτει και μια άλλη παράμετρος, αυτή που αφορά τη δεσπόζουσα θέση των ξένων οίκων στον κύκλο των συναλλαγών του ελληνικού Χρηματιστηρίου και του ΧΠΑ.
Αν δηλαδή ένας και μόνο επενδυτικός πόλος ελέγχει πάνω από το ένα τρίτο των ανοιχτών θέσεων (open interest), τότε γίνεται εύκολα κατανοητό το ότι επί της ουσίας κάνει στην αγορά ό,τι θέλει και όποτε θέλει. Αυτή τη στιγμή οι ανοιχτές θέσεις στο προθεσμιακό συμβόλαιο του FTSE/ASE 20 ανέρχονται στις 31.323  χιλ. περίπου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όπου και εντοπίστηκαν οι κινήσεις short covering, παρατηρήθηκε μια ευκαιριακή αύξηση που δείχνει πως κάποιοι δοκίμασαν την τύχη τους, χωρίς βέβαια να μπορούμε να γνωρίζουμε την κατεύθυνση του πονταρίσματος.

Ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας
Για να επιστρέψουμε όμως στα του ταμπλό, αυτό που πρέπει να περιμένουμε στις προσεχείς συνεδριάσεις είναι μια σειρά διερευνητικών κινήσεων με την προοπτική κάποια στιγμή οι Αμερικανοί traders -και όχι μόνο η Goldman Sachs- να ανεβάσουν στροφές προς τη long κατεύθυνση. Αν συμβεί αυτό, και πάντα με την υποβοήθηση από το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον, τότε ο συνδυασμός με το γεγονός πως δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο μπορεί να βάλει το Χ.Α. σε ένα βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι. Πού μπορεί να βγάλει τώρα αυτό το κανάλι τον Γενικό Δείκτη είναι μάλλον δύσκολο να προσδιοριστεί με ασφάλεια, πάντως, σύμφωνα με τους brokers, το Χ.Α. δικαιούται μια διαδρομή τουλάχιστον μέχρι το πρώτο ισχυρό σημείο αντίστασης των 890 μονάδων. Αν και η εκτίμηση αυτή είναι, όπως προαναφέρθηκε, αισιόδοξη, δεν σημαίνει πως τα κέρδη που μπορούνε να προκύψουνε δεν θα είναι σημαντικά, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως πολλοί υποστηρίζουν ότι αν διατηρηθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες, υπάρχουν περιθώρια ανόδου της τάξεως του 10%.          http://www.sofokleous10.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!