Κομισιόν: Τι λέει το προσχέδιο έκθεσης για την Τουρκία

Κομισιόν: Τι λέει το προσχέδιο έκθεσης για την Τουρκία
Στις τουρκικές εναλλακτικές λύσεις  για το Κυπριακό, στις απειλές της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αλλά και στην άρνηση της Αγκυρας να αποδεχθεί την Κύπρο ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρεται η Κομισιόν στο προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία.
Το τελικό κείμενο της έκθεσης θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 10 Οκτωβρίου, αλλά δεν αναμένεται να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο.

Στο προσχέδιο, το οποίο εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο ΕΕ – Τουρκίας και αφορούν την Κύπρο, όπως η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, η ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κύπρο, η άρση του βέτο για ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς και η ενεργός στήριξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Μετά την κατάθεση του πακέτου διεύρυνσης από την Κομισιόν, η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου αναμένεται στη βάση των εισηγήσεων της Κομισιόν να χειριστεί αυτά τα πολύ ευαίσθητα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την Τουρκία αλλά και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Ισλανδία.
Οπως λέχθηκε στο ΚΥΠΕ από κοινοτικές πηγές, πρόκειται για μια πολύ λεπτή αλλά και πολύ σημαντική διαπραγμάτευση.
Η Προεδρία έχει το ρόλο να εξετάσει από κοινού με τα κράτη μέλη τις εκθέσεις αυτές και να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα υιοθετηθούν από τους Υπουργούς στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον Δεκέμβρη του 2012.
Εάν οι εκθέσεις της Κομισιόν θεωρηθούν από τα κράτη μέλη αντικειμενικές και ότι αντανακλούν την πραγματικότητα, το Συμβούλιο δεν θα εκφέρει διαφορετική άποψη αλλά εάν η Κομισιόν αγνοήσει κάποιες πραγματικότητες τότε είναι δυνατόν να υπάρξει μια σοβαρή διαφοροποίηση και απόκλιση των συμπερασμάτων σε σχέση με τις εκθέσεις.
Κυπριακό
Στο προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία η Κομισιόν αναφέρει ότι η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει δημόσια τη στήριξή της προς τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Αυτή η στήριξη, αναφέρει, έχει εκφραστεί σε διάφορες περιπτώσεις και γίνεται αναφορά στις συναντήσεις στο Greentree τον Οκτώβρη του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012, καθώς και στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.
Σημειώνει ακόμη ότι στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο ΕΕ - Τουρκίας και σε δηλώσεις
του Συμβουλίου, τονίζεται ότι αναμένεται από την Τουρκία να στηρίζει ενεργά τις
συνομιλίες για το Κυπριακό στο πλαίσιο των ΗΕ και σύμφωνα με τα περί Κύπρου
ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.
Η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας - με συγκεκριμένους όρους -  για μια τέτοια συνολική διευθέτηση είναι ζωτικής σημασίας, αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν.
Τονίζεται ωστόσο, ότι σε αρκετές περιπτώσεις, τουρκικές δηλώσεις που έγιναν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο έκαναν λόγο για εναλλακτικές λύσεις μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Υδρογονάνθρακες
Ειδική αναφορά γίνεται και στο θέμα των τουρκικών ενεργειών μετά την ανακοίνωση της Κύπρου ότι προτίθεται να ξεκινήσει το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Τουρκία και εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπέγραψαν μια «συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας» και ότι η τουρκική εταιρεία TPAO στήριξε τις ερευνητικές γεωτρήσεις σε μια περιοχή κοντά στην Αμμόχωστο.
Η Τουρκία, αναφέρει η Κομισιόν, συνέχισε να προβαίνει σε δηλώσεις κατά των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλώντας με αντίποινα κατά των εταιρειών πετρελαίου που θα συμμετείχαν στις έρευνες.
Στο προσχέδιο της έκθεσης υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ τόνισε πως τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
Η Κομισιόν σημειώνει το γεγονός ότι η Τουρκία πριν την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου από την ΕΕ είχε διακηρύξει πως δεν θα συμμετάσχει σε συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται υπό την Προεδρία της Κύπρου.
Υπενθυμίζει ακόμη ότι η τουρκική Κυβέρνηση κυκλοφόρησε εγκύκλιο δίνοντας εντολή σε όλους τους Τούρκους δημοσίους υπαλλήλους να απέχουν από συναντήσεις και επαφές με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Κάνει επίσης αναφορά στις σοβαρές ανησυχίες που εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσον αφορά τουρκικές δηλώσεις και απειλές και στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πλήρη σεβασμό του ρόλου της Προεδρίας, η οποία αποτελεί θεσμικό χαρακτηριστικό της ΕΕ που προβλέπεται από τη Συνθήκη.
Διαπραγματευτικό Πλαίσιο ΕΕ – Τουρκίας
Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο ΕΕ – Τουρκίας, η Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της να εξασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης και δεν έχει άρει όλα τα εμπόδια σε ό,τι αφορά στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων με την Κύπρο.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος όσον αφορά την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων της Αγκυρας με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Κομισιόν σημειώνει ακόμα ότι η Τουρκία δεν έχει άρει το βέτο της για ένταξη της Κύπρου σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς.
Κλείνοντας το κεφάλαιο για την Κύπρο, υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από το Συμβούλιο και την Επιτροπή, δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 και στα συμπεράσματα Συμβουλίου περιλαμβανομένων εκείνων του Δεκεμβρίου του 2006 και του Δεκεμβρίου του 2011.
Πηγη Sigmalive

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!