ΤΟΥΡΚΙΑ και ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Η αυτοπαγίδευση των πασάδων στη συριακή κρίση




ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Του Κώστα Ράπτη

Τα σύνορα των κρατών της Μέσης Ανατολής χαράχθηκαν το 1916 με τη μυστική συμφωνία Σάικς-Πικό, οπότε η Βρετανία και η Γαλλία μοίρασαν σε σφαίρες επιρροής τις αραβικές επαρχίες της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σχεδόν έναν αιώνα μετά, αυτή η διαρρύθμιση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιθανή κατάλυση της. Πυροδότης το κύμα εξεγέρσεων που καθιερώθηκε να αποκαλούμε (άστοχα) «Αραβική Άνοιξη».



Για πολλούς μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενη, καθώς η υφιστάμενη τάξη πραγμάτων κρίνεται πλέον ξεπερασμένη ή, πάντως, ακατάλληλη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Δυτικών δυνάμεων. Εξού και οι -περισσότερο επιρρεπείς στους τυχοδιωκτισμούς- Αμερικανοί νεοσυντηρητικοί δεν έκρυβαν τους σχεδιασμούς τους για μια Νέα, Ευρύτερη Μέση Ανατολή, που ως κύριο χαρακτηριστικό της θα είχε την επαναχάραξη των συνόρων, στη βάση εθνοθρησκευτικών διαιρέσεων.  
Η περιπέτεια του Ιράκ υπήρξε μια πρώτη δοκιμή, στον βαθμό που μετέτρεψε ένα κοσμικό κράτος σε πεδίο λυσσαλέας αντιπαράθεσης σουνιτών-σιιτών, δημιουργώντας παράλληλα στα βόρεια της χώρας ένα de facto ανεξάρτητο κουρδικό μόρφωμα. Στις μέρες μας, η αδιέξοδη παράταση της συριακής κρίσης φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον κουρδικό παράγοντα, προσφέροντάς του για πρώτη φορά στην Ιστορία τόσες ευκαιρίες για να εκπληρώσει τις εθνικές του βλέψεις. Η αναδίπλωση των στρατευμάτων του Άσαντ προς υπεράσπιση των αστικών κέντρων, τον Ιούλιο, είχε ως αποτέλεσμα την παράδοση του ελέγχου της Β. Συρίας στις κουρδικές οργανώσεις. Παρατηρούμε, άραγε, ήδη τη βαθμιαία αλλαγή του χάρτη, όπως τον γνωρίζαμε από την εποχή των Σάικς-Πικό;
Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Κουρδικό Συμβούλιο (KNC), συνασπισμός 11 κομμάτων των Σύρων Κούρδων ο οποίος συνομιλούσε με την Άγκυρα, ήλθε σε συμφωνία με το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), αδελφή οργάνωση του ΡΚΚ στη Συρία, και συγκρότησε μαζί του κοινό «εθνικό σώμα». Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, υπό τις ευλογίες του ηγέτη της, Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος ομολόγησε ότι εκεί εκπαιδεύονται φυγάδες Κούρδοι από τη Συρία. Ο Μπαρζανί, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με Άγκυρα και Ισραήλ, διαχειρίζεται τον πετρελαϊκό πλούτο του Β. Ιράκ, που θα διοχετευθεί στις αγορές μέσω του αγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν ή από το συριακό λιμάνι της Λατάκιας. Αναδεικνύεται, έτσι, στον μόνο διαθέσιμο αξιόπιστο συνομιλητή της Δύσης από κουρδικής πλευράς, αλλά και σε σημείο αναφοράς για τους Κούρδους των γειτονικών κρατών. Ως αυτός, δηλαδή, που θα τους ρυμουλκήσει μακριά από την επιρροή του ΡΚΚ, αποκτώντας, όμως, πρωτοφανή εξουσία.
Όλοι οι άλλοι κέρδισαν: Τα λάθη της τούρκικης πολιτικής και οι σκιές στις σχέσεις με Μόσχα - Βαγδάτη - Τεχεράνη


Η λέξη «αμηχανία» δεν επαρκεί για να περιγράψει την κατάσταση πνευμάτων που επικρατεί στην Άγκυρα, καθώς ο ζήλος με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση ύψωσε τους τόνους της αλλαγής καθεστώτος στη Δαμασκό (παρέχοντας, ταυτόχρονα, την επικράτειά της για την υποστήριξη της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης) έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση αυτοπαγίδευσης.
Η θέση της Τουρκίας είναι παράδοξη, καθώς από το μπλοκ των χωρών που επένδυσαν στην ανατροπή του Άσαντ είναι η μόνη που κινδυνεύει να βρεθεί χαμένη. Για τις αραβικές μοναρχίες του Κόλπου (χρηματοδότες της ένοπλης αντιπολίτευσης και ιδεολογικούς καθοδηγητές του πιο ακραίου τμήματός της), οι εξελίξεις στη Συρία συνιστούν ευπρόσδεκτο πλήγμα σε ένα ανταγωνιστικό καθεστώς, αλλά και προσπάθεια να ξεπεραστεί το σοκ της Αραβικής Άνοιξης, με την προβολή στην ευρύτερη περιοχή του ισλα-μιστικού προτύπου που αυτές ενθαρρύνουν.

Για το Ισραήλ, η καταβύθιση της Συρίας (και ενδεχομένως και του γειτονικού Λιβάνου, εξ αντανακλάσεως) στον εμφύλιο σπαραγμό συνιστά απαλλαγή από την απειλή, ασφαλείας που αποτελούσαν ο συριακός στρατός και, πολύ περισσότερο, η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ. 
Για τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, το ενδεχόμενο μιας ανατροπής στη Δαμασκό εγγράφεται στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών, καθώς αμφισβητεί την, έστω και περιορισμένη, διείσδυση της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Για όλους, δε, αυτούς τους διεθνείς παίκτες η κρίση της Συρίας δεν αποτελεί παρά «σκαλοπάτι» για τη μεγαλύτερη απομόνωση (ενδεχομένως και τον στρατιωτικό «σωφρονισμό») της Τεχεράνης. Όμως, η Τουρκία δεν βρίσκεται αντιμέτωπη παρά με την κατάρρευση του δόγματος των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», αν όχι και με τη διατάραξη της δικής της εσωτερικής συνοχής.

Η επόμενη μέρα και οι Κούρδοι
Η στάση της Άγκυρας καθορίστηκε από δύο παράγοντες: 

Ο πρώτος ήταν η αδημονία για προβολή της «ήπιας ισχύος» της στις άλλοτε οθωμανικές επαρχίες της. Αυτό προκάλεσε μια νευρικότητα κατά τους πρώτους μήνες της κρίσης, οπότε βρέθηκε να διακυβεύεται το κεκτημένο της προηγούμενης προσέγγισης με τον Άσαντ, η οποία είχε βρεθεί να εκφράζεται ακόμα και με κοινές συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών. Η περιφρόνηση του Σύρου προέδρου προς τις επίμονες τουρκικές συστάσεις να εκτονώσει την κατάσταση μέσω μεταρρυθμίσεων προκάλεσε στην Άγκυρα μιαν οργισμένη και σχεδόν σπασμωδική μεταστροφή - με ζητούμενο, αυτήν τη φορά, τον προσεταιρισμό και την καθοδήγηση της συριακής αντιπολίτευσης, ώστε να διατηρήσει η Τουρκία τον ρόλο της στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας.

Ο δεύτερος παράγοντας ο οποίος υπαγόρευσε την τουρκική στάση ήταν, βεβαίως, το Κουρδικό, με τον Ταγίπ Ερντογάν να το υπαινίσσεται πολύ χαρακτηριστικά, όταν δήλωνε ότι «είναι σχεδόν εσωτερικό μας ζήτημα ό,τι συμβαίνει σε μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε σύνορα μήκους 900 χιλιομέτρων».


Ωστόσο, ο απολογισμός υπήρξε θλιβερός, τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω. Η τουρκική μεταστροφή έριξε σκιές στις σχέσεις με τη Μόσχα και προκάλεσε ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Άγκυρας με την Τεχεράνη και την Βαγδάτη. Καθώς η κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού Μαλίκι μειοψηφεί στις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου εναντίον της Δαμασκού, αντιμετωπίζει με καχυποψία τις οικονομικές σχέσεις που συνάπτει ερήμην της η αυτόνομη κουρδική οντότητα του Βόρειου Ιράκ με την Τουρκία και, παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι ακολουθεί πολιτική σουνιτικού εθνοθρησκευτι-κού σεκταρισμού, παρέχοντας άσυλο στον καταζητούμενο για τρομοκρατικές επιθέσεις Ιρακινό πρώην αντιπρόεδρο Χασεμί.

Μοιάζει σαν να ανήκει στο μακρινό παρελθόν η εποχή κατά την οποία οι πολιτικές Ερντογάν κινούσαν υποψίες για τη δημιουργία ενός «άξονα» Άγκυρας - Δαμασκού - Τεχεράνης και ξεσήκωναν διεθνώς έντονη συζήτηση γύρω από το ερώτημα αν «η Δύση έχασε την Τουρκία»...


«Δυαδική εξουσία»
Η σύλληψη την περασμένη εβδομάδα έξι κατοίκων της μεθοριακής πόλης Ιγκντίρ με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ του Ιράν καταδεικνύει χαρακτηριστικά το επίπεδο στο οποίο έχουν καταβυθιστεί οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δεν φείδεται (αθεμελίωτων) κατηγοριών ότι η Τεχεράνη τροφοδοτεί την αναζωπύρωση της δράσης των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»