Ο νέος υπουργός Εξωτερικών θέλει να επαναφέρει τους δεσμούς Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ
Το πρώτο ταξίδι του Ντέιβιντ Λάμυ ως υπουργού Εξωτερικών, που διοργανώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεν αφορά άμεσα αποτελέσματα ή ακόμα και γενναίους νέους ορίζοντες.
Είναι θέμα αντίληψης - η εμφάνιση μιας νέας, σθεναρής διοίκησης, αποφασισμένης να χτυπήσει σταθερά, γεμάτη καλή θέληση προς ορισμένους από τους πιο σημαντικούς εταίρους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μετά από μια βραδιά που πέρασε με τη γερμανίδα ομόλογό του, Annalena Baerbock - οι δυο τους βρήκαν χρόνο να παρακολουθήσουν λίγα λεπτά από τον προημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Αγγλίας - η περιοδεία του κ. Lammy μετακόμισε στο βουκολικό περιβάλλον της εξοχικής περιουσίας του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας Radoslaw Sikorsky.
Μετά από μερικές ώρες συνομιλιών, επέστρεψε στο αεροπλάνο για μια σύντομη πτήση βόρεια προς ένα από τα νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ, τη Σουηδία.
Γιατί Γερμανία, Πολωνία και Σουηδία;
Εν μέρει λόγω της Ουκρανίας. Μαζί με τη Βρετανία, και οι τρεις χώρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της πολεμικής προσπάθειας του Κιέβου. Με τον νέο υπουργό Άμυνας John Healey στο έδαφος στην Οδησσό, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Sir Keir Starmer θέλει να τονίσει ότι η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία θα παραμείνει σταθερή.
«Θέλουμε να διπλασιάσουμε τη δέσμευσή μας για την Ουκρανία», είπε ο κ. Lammy, καθώς λιβελλούλες έπεσαν πάνω από μια ήρεμη λίμνη και ένα ζευγάρι μεγαλοπρεπών αετών έκανε κύκλους από πάνω.
Η Γαλλία, εν μέσω των εκλογών της -εκλογής που φαίνεται προορισμένη να έχει εκτεταμένες συνέπειες- δεν ήταν στο δρομολόγιο. Όχι αυτό το Σαββατοκύριακο.
Καμία στάση ούτε στις Βρυξέλλες. Ο Sir Keir είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιστρέψει στην ΕΕ «στη ζωή μου».
Ωστόσο, η Πολωνία και η Σουηδία είναι και οι δύο βασικοί ευρωπαίοι εταίροι και συνάδελφοι του ΝΑΤΟ - καλά μέρη για να αρχίσει ο υπουργός Εξωτερικών να διερευνά τα περιγράμματα των στενότερων μελλοντικών σχέσεων.
«Θέλω να επαναφέρω τη διμερή μας σχέση και τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Lammy, προσθέτοντας μια αναφορά στη μάλλον νεφελώδη δέσμευση των Εργατικών να συνάψει ένα νέο σύμφωνο ασφαλείας ΕΕ-ΗΒ.
Είπε ότι όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρωθούν στο Παλάτι Μπλένχαϊμ στις 18 Ιουλίου για την επόμενη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (που ιδρύθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία), «το νέο πνεύμα συνεργασίας θα εμφανιστεί». .
Το ταξίδι έρχεται λίγες μέρες πριν ο Sir Keir κάνει τα πρώτα του βήματα στη διεθνή σκηνή ως πρωθυπουργός, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον DC.
Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για τη σύσφιξη των σχέσεων, με τη Γαλλία να παίρνει ένα βήμα προς τα δεξιά και τις ΗΠΑ πιθανότατα στα πρόθυρα της επιστροφής του απρόβλεπτου Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.
Ο κ. Lammy συμφώνησε ότι αυτή ήταν μια «σκληρή γεωπολιτική στιγμή», αλλά είπε ότι είναι σημαντικό να μην συγχέονται οι διαφωνίες μεταξύ ώριμων δημοκρατιών με τις απειλές που θέτουν τα αυταρχικά καθεστώτα.
«Ανησυχώ όταν βλέπω ιρανικά drones να εμφανίζονται στην Ουκρανία», είπε.
«Ανησυχώ όταν βλέπω οβίδες από τη Βόρεια Κορέα να χρησιμοποιούνται εδώ σε ευρωπαϊκό έδαφος.
«Και φυσικά ανησυχώ για τη συνεργασία που βλέπω τη Ρωσία να μεσολαβεί σε αυτά τα αυταρχικά κράτη».
Άλλα ζητήματα είναι βαριά στο πρώτο ταξίδι του νέου υπουργού Εξωτερικών, ιδίως ο πόλεμος στη Γάζα.
Στη Γερμανία το Σάββατο, ο κ. Lammy μίλησε για την ανάγκη να επιτευχθεί μια «πιο ισορροπημένη προσέγγιση στο Ισραήλ-Γάζα».
Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς εννοούσε, αλλά με τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός προφανώς να είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν, η εύρεση ενός τρόπου για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την αναβίωση της αραβο-ισραηλινής ειρηνευτικής διαδικασίας φαίνεται ότι προορίζεται να καταναλώσει μεγάλο διπλωματικό χρόνο τους επόμενους μήνες.
Από την πλευρά του, ο διάσημος αγγλόφωνος οικοδεσπότης του κ. Lammy είπε ότι η σχετικά νέα πολωνική κυβέρνηση μοιράζεται κάτι κοινό με την επερχόμενη κυβέρνηση Starmer.
Και τα δύο, είπε ο κ. Sikorski, ήταν «το προϊόν της κούρασης του κοινού με τους ενθουσιώδεις στην εθνικιστική πλευρά της πολιτικής» - μια παρατήρηση που ίσως μόνο εν μέρει αντικατόπτριζε την πραγματική φύση των γενικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας.
Ο κ. Sikorski είπε ότι προσβλέπει σε «μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση» από τη Βρετανία στη σχέση της με την Ευρώπη και είπε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν «μερικές δημιουργικές ιδέες για το πώς να το προωθήσουν».
Σχόλια