Σχεδόν μισός αιώνας Αττίλας στην Κύπρο. Ημέρες ντροπής και απύθμενων λεκτικών προκλήσεων από τις ηγεσίες της Άγκυρας και του ψευδοκράτους με” αιχμή ” το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.


Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Διεθνολόγος- Γεωστρατηγικός Αναλυτής 

49 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την στρατιωτική εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, και για την μαύρη επέτειο στα κατεχόμενα  μέρη της μεγαλονήσου πραγματοποιήθηκαν “πανηγύρια της ντροπής” και φιέστες εμπνεύσεως του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ , με βασικό προσκεκλημένο τον Ερντογάν , που τις τελευταίες τρεις ημέρες ήταν σε περιοδεία σε κράτη του Κόλπου των πετρελαίων.(Εμιράτα, Κατάρ, Σαουδική Αραβία). και αφίχθη απευθείας από το Αμπού Ντάμπι
Χθες στη Λευκωσία και στον Τύμβο της Μακεδονίτισας εψάλει επιμνημόσυνη δέηση για τους  ηρωικώς πεσόντες και τα θύματα της Κυπριακής τραγωδίας, παρόντος του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη , ως και της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της νήσου , ενώ από επιζώντες της εισβολής ήρθαν στο φως της δημοσιότητας  στα Κυπριακά ΜΜΕ πολλές αναμνήσεις και νέες  άγνωστες περιγραφές από τις χαοτικές και τραγικές στιγμές της απόβασης των δυνάμεων του Αττίλα στην μαρτυρική Κερύνεια. (καταστροφές, βιασμοί, εκτελέσεις, δολοφονίες , διωγμοί, μεταφορές πολιτών στην ηπειρωτική Τουρκία, επιθέσεις σε αστυνομικούς σταθμούς  κα).Στο μεταξύ τα  τρέχοντα μηνύματα για το Κυπριακό δεν είναι  καθόλου αισιόδοξα , λόγω της αρνητικής στάσης της Άγκυρας και του εμπρηστικού Τατάρ, οι οποίοι  έχουν επικεντρωθεί  τα τελευταία τρία χρόνια στην απόσχιση των κατεχομένων ,ως και στην ύπαρξη/σύσταση  δυο κρατών.
Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η σημερινή είναι «μέρα τιμής, ημέρα περισυλλογής.Εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να υποσχεθούμε σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία, για την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας ότι, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να ανατρέψουμε την ανώμαλη παρούσα κατάσταση πραγμάτων, να δώσουμε, δηλαδή, νόημα στη θυσία τους μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας.Παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις, τα προβλήματα είμαστε εδώ και πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να ξαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017.Και θεωρώ ότι η ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους της δικής μας πλευράς αναγνωρίζεται από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ειδικότερα από κράτη μέλη της ΕΕ και ελπίζουμε σύντομα να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».Και ενώ έχουν παγώσει οι οποιεσδήποτε διεθνείς  προσπάθειες επίλυσης ενός μείζονος θέματος εισβολής και κατοχής , ο Ερντογάν φθάνοντας  χθες στο κατεχόμενο και παράνομο  αεροδρόμιο Εrcan/Ερτζάν/Τύμπου  ,εγκαινίασε το  νέο κτίριο του τερματικού σταθμού και το νέο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης.Ο εντολοδόχος του Ερντογάν στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ μιλώντας  στα εγκαίνια του «νέου Ερτζάν»/Τύμπου , είπε ότι  «Μπορεί να υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, αλλά άνοιξε  τελικά με εντολή και μόνο του Ερντογάν». Υπενθυμίζοντας  παράλληλα ότι δεν υπάρχει απευθείας πτήση  από το εξωτερικό προς τα κατεχόμενα, θρασύτατα και ανερυθρίαστα  υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα «έχει αδικήσει»(!) (σ.σ το ψευδοκράτος) και ζήτησε «να σταματήσουν οι αδικίες»(!). Διάφοροι κύκλοι της παράνομης Τουρκοκυπριακής ηγεσίας έκαναν λόγο για προσεχή αεροπορική σύνδεση του ψευδοκράτους με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν , δηλώσεις που εγείρουν εύλογους προβληματισμούς.Ερντογάν και Τατάρ συζήτησαν την επικρατούσα κατάσταση στο Κυπριακό, καθώς  και θέματα της ανατολικής Μεσογείου.Αυτή τη φορά ο Ερντογάν στις λεκτικές παρεμβάσεις του επικεντρώθηκε στο διεθνές τοπίο και ζήτησε να αλλάξει στάση(!) η διεθνής κοινότητα απέναντι στους Τουρκοκυπρίους και να καταστεί αποδεκτή η επιλογή των δυο ανεξάρτητων κρατών στο νησί , αφήνοντας τον Τατάρ να εμφανίζεται ακόμα πιο ακραίος .

Η καθιερωμένη παρέλαση στην κατεχόμενη  πλευρά της Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε  για πρώτη φορά απόγευμα. Τον χαιρετισμό της δέχθηκαν  ο Τατάρ και ο Τούρκος πρόεδρος. . O  Ερντογάν επίσης μίλησέ  και σε ειδική επετειακή συνεδρία της ολομέλειας της «βουλής» ενώ χθες έγινε “αγρυπνία”(!) στην ακτή απόβασης στο Πέντε Μίλι.
Μπαράζ προκλητικών αναφορών από τον Τατάρ.
 Ο κατοχικός ηγέτης  το τελευταίο 48ωρο προέβη σε μπαράζ ακραίων και ανιστόρητων δηλώσεων . Μεταξύ άλλων είπε  ότι «Αν δεν είχε πραγματοποιηθεί αυτή η επιχείρηση,(εννοεί την εισβολή την οποία η Τουρκία αποκαλεί ως ειρηνευτική !)  η Κύπρος θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση από την Κρήτη.(!) Θα είχαν αφανίσει όλους τους Τούρκους στο νησί»Συνέχισε ισχυριζόμενος ότι «υπό τον πρώην πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, λήφθηκαν οικονομικά μέτρα για να εκδιωχθούν οι Τούρκοι από το νησί», , προσθέτοντας ότι η χούντα που κατέλαβε την εξουσία στην Αθήνα το 1967 προσπάθησε να προσαρτήσει την Κύπρο υποστηρίζοντας τρομοκρατικές ομάδες που ήθελαν να την ενώσουν με την Ελλάδα, περικυκλώνοντας έτσι  από παντού την Τουρκία(!). Απτόητος συνέχισε το ντελίριο  λέγοντας ότι «Εργαζόταν για να μετατρέψει πλήρως την Κύπρο σε Ελληνικό νησί, αγνοώντας τα δικαιώματα και τους νόμους της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, για να αλλάξει τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα προς όφελός τους. Στις 20 Ιουλίου 1974, η Ειρηνευτική Επιχείρηση (!)για την Κύπρο διέκοψε όλα αυτά τα σχέδια και τους άφησε άναυδους».«Επιβολή»(!) θεωρεί ο Ερσίν Τατάρ την επαναφορά του πλαισίου Γκουτέρες του ΟΗΕ   και το να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας  υποστηρίζοντας ότι σ’ εκείνες τις συνομιλίες στόχος ήταν να επιβληθεί μια λύση που θα οδηγούσε σε ένα ενιαίο κράτος με ομοσπονδιακή βάση και υπό Ελληνική κυριαρχία, με την άρση των εγγυήσεων της Τουρκίας.Σε άλλη ομιλία του και προφανώς στο ίδιο μήκος οξύτατου λεκτικού κύματος  υποστήριξε ότι «τώρα κάνουν τις ίδιες επιβολές. Από εδώ, απευθύνομαι για άλλη μια φορά στον κόσμο: δεν θα δεχτούμε μια τέτοια λύση, δεν θα υποκύψουμε σε επιβολές, δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς». Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι κύριος στόχος του «διδύμου Ελλήνων – Ελληνοκυπρίων ως  και των υποστηρικτών τους είναι, κάτω από την ομοσπονδιακή λύση, να καταστρέψουν το κράτος που δημιουργήθηκε με την κεκτημένη κυριαρχική ισότητα των λαών(!) να αφαιρέσουν την εγγύηση της Τουρκίας με την επιβολή «μηδέν στρατός-μηδέν εγγυήσεις» και να οδηγήσουν τον τουρκικό στρατό μακριά από την Κύπρο». Πρόσθεσε ότι είναι υπέρ μιας λύσης και μιας συμφωνίας αλλά τα προαναφερόμενα δεν είναι δυνατόν να τα αποδεχθεί.Και με απύθμενο θράσος  είπε ότι «Αν σήμερα ζούμε ελεύθεροι, κυρίαρχοι, χωρίς φόβο και με το κεφάλι ψηλά κάτω από τη στέγη του δικού μας κράτους στη δική μας πατρίδα, αυτό το οφείλουμε στον αγώνα του λαού που διήρκεσε έναν αιώνα, στους ιερούς πεσόντες μας, στην ευτυχισμένη ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου, στους αγωνιστές μας και στα Μεχμετσίκ μας»(!). Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην περαιτέρω επέκταση του  παράνομου ανοίγματος στα Βαρώσια/Αμμόχωστος.

Το νέο παράνομο αεροδρόμιο
Σύμφωνα με  χθεσινή ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου συγκοινωνιών, το κατοχικό «αεροδρόμιο» έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών. Σε σύγκριση με τον υφιστάμενο διάδρομο των 2.755 μέτρων, το νέο «αεροδρόμιο» διαθέτει νέο διάδρομο 3.100 μέτρων και είναι κατάλληλο για τη χρήση από όλους τους τύπους επιβατικών αεροσκαφών.Το «αεροδρόμιο» έχει συνολικά 30 χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, εκ των οποίων 9 φυσούνες και 21 ανοικτούς χώρους στάθμευσης. Θα παρέχει υπηρεσίες με κλειστό χώρο στάθμευσης χωρητικότητας 1500 αυτοκινήτων και με σύγχρονο νέο εξοπλισμό.Η κατασκευή του νέου «αεροδρομίου» δρομολογήθηκε πριν από μια δεκαετία και ολοκληρώθηκε το 2023.  Αποτελεί επένδυση 450 εκ ευρώ  στην κατεχόμενη Τύμπου.O Ερντογάν σε ειδική αναφορά του στο αεροδρόμιο είπε «ο νέος τερματικός σταθμός έχει μεγεθυνθεί έξι φορές σε σχέση με τον παλαιό. Έτσι μπορεί να εξυπηρετήσει 10 εκατομμύρια επιβάτες ως  και άμεση συμβολή του στον τουρισμό.Το έργο αυτό θα συμβάλει στο να καταστεί η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, λεκάνη σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, σήμα κατατεθέν στην περιοχή».«Το αεροδρόμιο Ερτζάν (σ.σ. Τύμπου) προσφέρει απευθείας πτήσεις μόνο προς την Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι παρέχουν υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας εντός του εναέριου χώρου του Ερτζάν (σ.σ. Τύμπου), “σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας”(!).  Δεν παρέλειψε  να ανανεώσει(!)  την έκκληση του “να στηρίξουμε το ιδανικό των δύο ισότιμων κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα στο νησί της Κύπρου και όχι την κουλτούρα της έντασης και της σύγκρουσης”.

https://ambassadorsatlarge.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»