Βούλγαρος πρωθυπουργός: Θέλουμε να ενταχθούμε στις παραχωρήσεις των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης
Ιούλιος 24, 2023. Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ χαρακτήρισε εποικοδομητικές και θετικές τις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ντένκοφ βρισκόταν σε μονοήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Συμμετοχή της Βουλγαρίας κατά 20% στο λιμάνι της Καβάλας
«Αυτό που ήταν σημαντικό για τη χώρα μας είναι να δούμε πόσο μπορούμε να εμπλακούμε στις παραχωρήσεις των λιμανιών σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη», είπε, σύμφωνα με το BNT.
Σε ό,τι αφορά την Καβάλα, η Ελλάδα πρόκειται να υπογράψει σύμβαση με τον παραχωρησιούχο και μια ξεκάθαρη συμφωνία για την ένταξη της Βουλγαρίας στη σύμβαση αυτή. Το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων είναι η συμμετοχή της Βουλγαρίας κατά 20%, ανεξάρτητα από τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου. Θα υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το θέμα τους επόμενους μήνες.
Όσον αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η παραχώρηση ανεστάλη πριν από λίγους μήνες, αλλά ο Μητσοτάκης είπε ότι εξετάζονται επιλογές και αν ανοίξει μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρχει η ευκαιρία να δηλώσει αυτό το ενδιαφέρον η Βουλγαρία.
Όσον αφορά τις συνδέσεις φυσικού αερίου, εργαζόμαστε σκληρά για να αυξήσουμε την ένταση του φυσικού αερίου που μπορεί να τροφοδοτηθεί με την εγκατάσταση πρόσθετων σταθμών συμπίεσης και έτσι ώστε η Βουλγαρία να μπορεί να προμηθεύεται και να τροφοδοτείται αέριο σε γειτονικές χώρες στα βόρεια και δυτικά μας, είπε ο Ντένκοφ.
Μεταξύ των δύο πρωθυπουργών θίχτηκε και το θέμα των σιδηροδρομικών γραμμών προς Κουλάτα και Σβίλενγκραντ, που θα επέτρεπε τη μεταφορά περισσότερων φορτίων στα ελληνικά λιμάνια.
Η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επέκταση της Chiren – θέλει να διατηρήσει ένα ορισμένο μέρος της χωρητικότητας και, έναντι πληρωμής, να διατηρήσει τους πρόσθετους όγκους που παρέχονται σήμερα.
Ζητήθηκε επίσης ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι για την προετοιμασία των νέων αντιδραστήρων – να συμμετέχουν είτε ως επενδυτές είτε με τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων με το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Συζητήθηκε και ο αγωγός Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς για τη δυνατότητα εισαγωγής πετρελαίου για την τροφοδοσία του διυλιστηρίου, σημαντικό από την άποψη της κατάργησης της παρέκκλισης. Η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται να οικοδομήσει, είπε ο πρωθυπουργός.
Ένα από τα προβλήματα με την πρώτη διαδρομή είναι οι προστατευόμενες περιοχές και πρέπει να γίνει ξανά εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γι’ αυτό και αναζητούνται νέες επιλογές. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη χωρητικότητα που θέλει να χρησιμοποιήσει η «Lukoil», είπε ο Ντένκοφ.
Όταν ρωτήθηκε πότε θα μπει ο ειδικός διευθυντής στο διυλιστήριο στο Μπουργκάς και αν υποστηρίζει τη θέση του Βλάντισλαβ Πάνεφ για απώθηση της Lukoil από τη Βουλγαρία, όπως η Ιταλία, απάντησε ότι αν θέλει η Lukoil, μπορεί να συναλλάσσεται με όποιον προμηθευτή θέλει και ότι δεν πρόκειται για έξοδο από την Ιταλία, αλλά για συμφωνία. Εξήγησε ότι εξεπλάγη από τη δήλωση Πάνεφ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της BNT, ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα ζητήσει μερίδιο 20% στο λιμάνι της Καβάλας και θα μπορέσει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
Διευκρίνισε ότι τώρα αναχωρούν πλοία με ουκρανικά σιτηρά από το λιμάνι της Βάρνας, καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη οι σιδηροδρομικοί διάδρομοι προς την Καβάλα, αλλά θα γίνει δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα αλλάξει η εθνική γιορτή της Βουλγαρίας
Η 24η Μαΐου είναι η πιο λαμπερή γιορτή που ενώνει τους πάντες , δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ μετά την επιστροφή του από την Αθήνα.
«Συνεχίζουμε την αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» πρότεινε να κηρυχθεί εθνική εορτή η 24η Μαΐου.
Για τον εαυτό μου, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η 24η Μαΐου είναι η πιο κατάλληλη μέρα για εθνική εορτή.
Όποιος θέλει να παρουσιάσει επιπλέον επιχειρήματα, είπε ο Ντένκοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει ομάδα στην κοινωνία που θα είχε αντίρρηση να είναι η 24η Μαΐου μια φωτεινή γιορτή για όλους. Είναι μια γιορτή που δεν κοιτάζει μόνο το παρελθόν, αλλά κάνει τη μετάβαση από το παρελθόν στο μέλλον με εξαιρετικά αρμονικό τρόπο, είπε.
Πιστεύει ότι η αλλαγή στο Σύνταγμα λαμβάνεται με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και οι εκπρόσωποι του λαού εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους τους, κάτι που είναι αντιπροσωπευτικό της γνώμης του λαού στη χώρα μας.
Όχι σε ‘Non Grata’ στη πρέσβειρα της Ρωσίας
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι απαραίτητο να κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο η Ρώσος πρέσβης στη χώρα μας, Ελεονόρα Μητροφάνοβα, λόγω των δηλώσεων του Ρώσου βουλευτή Πιότρ Τολστόι.
Ο Ντένκοφ εξήγησε ότι οι δηλώσεις για την πολυάριθμη ρωσική κοινότητα που ζει κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες θα μπορούσαν να υποκινηθούν για διαμαρτυρίες, δεν ήταν η ίδια η Μιτροφάνοβα. Πρόσθεσε ότι θα επικοινωνήσει με το Υπουργείο Εξωτερικών για να στείλει μήνυμα στην Πρέσβη Mitrofanova για το απαράδεκτο τέτοιων δηλώσεων και πρόσθεσε ότι η στάση μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να είναι η ίδια με όλους τους άλλους.
Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη Βουλγαρία και ο λόγος είναι ότι είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, γιατί ξέρει ποια θα είναι η απάντηση, είπε ο Ντένκοφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα λόγια του βουλευτή της Ρωσικής Δούμας, Πιότρ Τολστόι, για τη βουλγαρική Μαύρη Θάλασσα.
«Ο Πιότρ Τολστόι δεν είναι η πρώτη φορά που απευθύνει προβοκάτσια στη Βουλγαρία. Μάλλον θα τις είχαμε προσπεράσει αν δεν ήταν βουλευτής. Είναι στο πλαίσιο της θεσμικής εκπροσώπησης και κάνοντας αυτές τις δηλώσεις ξεπερνά τα όρια που δεν είναι αποδεκτά.
«Δεν πρέπει να ενδίδουμε σε προκλήσεις», προέτρεψε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Ντένκοφ, μεγάλο μέρος τέτοιων δηλώσεων γίνονται για εσωτερική χρήση ενώπιον του ρωσικού κοινού.
Ο βουλευτής «Συνεχίζουμε την αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» Ivaylo Mirchev κάλεσε χθες το Υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις λόγω της δήλωσης του αντιπροέδρου της Ρωσικής Δούμας, Pyotr Tolstoy, ότι η βουλγαρική Μαύρη Θάλασσα ήταν ρωσική και ότι μετά την Ουκρανία, ακολουθούν η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους Βούλγαρους πυροσβέστες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη χώρα του.
Στον χαιρετισμό του προς τον Ντένκοφ, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Ελλάδα και τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια που προσφέρει η Βουλγαρία, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη διεθνή βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα αυτή τη δύσκολη στιγμή.
«Αυτές είναι οι συνέπειες, δυστυχώς, οι πραγματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε άλλο ένα δύσκολο καλοκαίρι μπροστά μας, αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», τόνισε ο Μητσοτάκης.
Μιλώντας για τη Βουλγαρία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τη στήριξη, η οποία, κατά τα λεγόμενά του, αποτελεί παράδειγμα του εξαίρετου επιπέδου των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας.
Dnes.bg
—
Σχόλια