Η “απολογία” του Νίκου Δένδια και η φράση του “η Κύπρος δεν κείται μακράν”: Ο Μεβλούτ επανάφερε τις σχέσεις με την Ελλάδα στην προτέρα κατάσταση (video)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε χθες τα πράγματα σε ότι αφορά την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία. Και είπε μία κουβέντα που ξυπνά τις μαύρες μνήμες της δεύτερης εισβολής της ισλαμικής Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, όταν το νησί αφέθηκε μόνο του απέναντι στην κατοχική δύναμη.
Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν είχαν υποστήριξη, μπόρεσαν -μαζί με τους άνδρες της ΕΛΔΥΚ- και κράτησαν το νησί μέχρι την 14η Αυγούστου 1974.
Αν, δηλαδή, δεχόταν βοήθεια, η εισβολή θα είχε αποτύχει και τώρα τα πράγματα εντελώς διαφορετικά για τον Ελληνισμό. Όπως και να έχουν τα πράγματα, καιτότε και τώρα, η Ελλάδα είναι το μοναδικό στήριγμα των Ελληνοκυπρίων.
Η διαβεβαίωση του κ. Δένδια ότι για τον ίδιο «η Κύπρος ΔΕΝ κείται μακράν», ικανοποίησε τον Κυπριακό Ελληνισμό και ο Έλληνας υπουργός «καθάρισε» τη μία από τις δύο μεγάλες παρεξηγήσεις:
Όταν ανακοίνωσε την διαδικασία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είχε βγάλει από την εξίσωση την Κύπρο. Μέσα σε λίγες μέρες κατάλαβε ότι η κατοχική Τουρκία εκμεταλλεύθηκε αυτή την λάθος κίνηση.
Το μεγαλύτερο σφάλμα, βέβαια, ήταν το θέμα του ΙΜΟ (Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού). Η Αθήνα χάρισε στους Τούρκους τη Γενική Γραμματεία μίας σοβαρής οργάνωσης, που θα επηρεάζει καταστάσεις -και για την Κύπρο- στην περίπτωση που εκλεγεί ο Τούρκος υποψήφιος.
Ευχή μας είναι ότι θα αποτύχει η Τουρκία διότι σε διαφορετική περίπτωση -και με δεδομένη την σίγουρη κατάρρευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων- ο κ. Δένδιας, ένας σοβαρός υπουργός, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
Η απόφαση του, πάντως, να τοποθετηθεί καθαρά και σταράτα για την Κύπρο, σημαίνει ότι γνωρίζει από τις τελευταίες του κουβέντες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι άλλο είναι η βελτίωση των σχέσεων για τα μάτια του κόσμου, και άλλο να ξεχάσει η Τουρκία τις απαράδεκτες θέσεις της για τα ελληνικά νησιά.
«Θα ήταν ευχής έργον -είπε ο κ. Δένδιας- να μην υπάρξει κάποια συμπεριφορά από την τουρκική πλευρά στην Κύπρο που να αναιρεί το εξαιρετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά. Η Κύπρος δεν κείται μακράν. Αν συμβεί κάτι στην Κύπρο είναι προφανές ότι θα δηλητηριάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.
Της συνέντευξης του κ. Δένδια στον Σκάι, ακολούθησαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, οι οποίες προκάλεσαν ταραχή στην Αθήνα, στα επίπεδα της αποπληξίας. Διότι ο Τσαβούσογλου επανήλθε στον παλιό κακό εαυτό του, εκφράζοντας τις πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας:
Ότι όλα αυτά που ο ίδιος χαρακτηρίζει προβλήματα, ενώ είναι παράνομες και απαράδεκτες διεκδικήσεις, θέλει να τα κάνει όλα «πακέτο» και να διευθετηθούν μέσω διαλόγου. Ακριβώς ότι οι Αττίλες έκαναν στην Κύπρο, οι πολιτικοί της οποίας έφτασαν να συζητούν πόσα θα χαρίσουν από τα κλεμμένα στον κλέφτη.
Η συζήτηση στην Κύπρο ΔΕΝ γίνεται για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, αλλά για διαιώνιση της με την υπογραφή της Λευκωσίας.
Οι ανακοινώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, στις Βρυξέλλες, μετά τους σεισμούς, έδωσαν ελπίδες στον ελληνικό λαό ότι θα επικρατήσει η ειρήνη, τουλάχιστον, στο Αιγαίο. Διότι στην Κύπρο, μετά από αυτή τη συμφωνία, η κατάσταση έχει αλλάξει προς το χειρότερο.
Αυτή τη στιγμή η Τουρκία πραγματοποιεί πολεμικά γυμνάσια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δυσκολεύονταν να πιστέψουν ότι οι Τούρκοι άλλαξαν. Είχαν, όμως, σταματήσει οι υπερπτήσεις και οι άλλες προκλήσεις, είχαν εξαφανιστεί οι επιθετικές δηλώσεις και οι εκβιασμοί οπότε ήταν δικαιολογημένη η αισιοδοξία που εκφράστηκε, ακόμα και από απίστευτους Θωμάδες.
Και ήρθαν οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου και χάλασαν το καλο κλίμα, που είχε δημιουργηθεί. Σημειώνω, πάντως, ότι χθες δεν ακολούθησαν των δηλώσεων οι υπερπτήσεις και οι άλλες παράνομες πράξεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Ας ευχήθουμε ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά στον ουρανό του Αιγαίου.
Ο κ. Δένδιας πρέπει να εξηγήσει στον Τούρκο ομόλογό του, ότι η Ελλάδα δεν συζητά για τίποτα που αφορά το Αιγαίο. Και πρέπει να το πράξει άμεσα, διότι οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου έστειλαν λάθος μηνύματα στους πολίτες: ότι, δηλαδή, η Αθήνα συμφώνησε να συμμετάσχει σε ένα διάλογο, όπως τον περιέγραψε ο Τούρκος υπουργός…
Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
Αυτό είναι σωστό: το δελφίνι, ένα φιλικό θαλάσσιο πλάσμα, είναι το σύμβολο που χρησιμοποιείται για την εκπροσώπηση της Ελλάδας - γεγονός άγνωστο σε πολλούς. Και ενώ δεν είναι σαφές πώς επιλέχθηκε το δελφίνι, μια ματιά στις μυθολογικές και αρχαίες πεποιθήσεις μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του λόγου. Από την ετυμολογική άποψη, η λέξη «δελφίνι» προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά δελφίνια, τα οποία σχετίζονται με το ελληνικό δελφού ή τη μήτρα, επομένως το όνομα του ζώου μάλλον σημαίνει «ψάρι» με μήτρα ». Ως εκ τούτου, ο ρόλος του δελφινιού στον ανθρώπινο πολιτισμό μπορεί να ανιχνευθεί στους αρχαίους χρόνους, όπου εμφανίζονται σε πολλούς μύθους. Πράγματι, ο μινωικός πολιτισμός έχει αποδείξει τη σημασία του δελφινιού μέσω των πολλών τοιχογραφιών που κοσμούν τα παλάτια τους και φαίνεται ότι εξακολουθούν να αναφέρονται έντονα στη μυθολογία από τους μεταγενέστερους Έλληνες, οι οποίοι είχαν έναν μύθο να εξηγήσουν την προέλευση του δελφινιού. θρύλος λέει ότι ο Διονύσιος, θεός του κρασιού ...
«Το Ισραήλ, κράτος στυγνής τρομοκρατίας, επιτίθεται με άγριο και ανήθικο τρόπο στους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ που δεν έχουν άλλη ανησυχία από το να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τη χιλιετή χώρα τους όπως και τις ιερές αξίες τους», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τα επεισόδια που σημειώνονται στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ . Λίγες ώρες αργότερα, όμως, δεν άργησε να έρθει και η πρώτη απάντηση από το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Jerusalem Post, το οποίο κατά καιρούς έχει απογυμνώσει την «επίθεση φιλίας» του Τούρκου προέδρου τόσο προς το ίδιο το Ισραήλ όσο και προς άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. «Κατηγορώντας το Ισραήλ ότι είναι στυγνός τρομοκράτης είναι μέρος της επιθυμίας της Άγκυρας να εκμεταλλευθεί την ένταση στην Ιερουσαλήμ για να παρέμβει εντονότερα στα παλαιστινιακά ζητήματα», σχολιάζει ο Ισραηλινός αναλυτής Σεθ Φράντζμαν (Seth Frantzman) . «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε το Ισραήλ έ...
Σχόλια