Ανόι: Κρούσματα του "Συνδρόμου της Αβάνας" σε Αμερικανούς εργαζόμενους - Οι θεωρίες για την μυστηριώδη ασθένεια


 Η άφιξη της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στο Ανόι του Βιετνάμ καθυστέρησε κατά τρεις ώρες λόγω ενός «υγειονομικού συμβάντος» στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου NBC, τουλάχιστον δύο Αμερικανοί εργαζόμενοι στο Ανόι πρόκειται να απομακρυνθούν από το Βιετνάμ αφού το Σαββατοκύριακο, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της Χάρις, καταγράφηκαν συμβάντα του «Συνδρόμου της Αβάνας». Ο Τζος Λίντερμαν, επικαλούμενος Αμερικανούς αξιωματούχους, υποστήριξε ότι τα συμβάντα αυτά περιλάμβαναν «παράξενους ήχους».

«Η αναχώρηση, από τη Σιγκαπούρη, της αντιπροσωπείας της αντιπροέδρου καθυστέρησε επειδή οι υπηρεσίες της ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες σχετικά με ένα πρόσφατο, πιθανό ασυνήθιστο υγειονομικό περιστατικό στο Ανόι», ανέφερε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της. Η έκφραση «ασυνήθιστο υγειονομικό περιστατικό» συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει το «Σύνδρομο της Αβάνας», μιας μυστηριώδους ασθένειας που έπληξε Αμερικανούς διπλωμάτες όχι μόνο στην Κούβα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

«Κατόπιν σχολαστικής εξέτασης (της κατάστασης) ελήφθη η απόφαση να συνεχιστεί το ταξίδι της αντιπροέδρου», πρόσθεσε η πρεσβεία.

Νωρίτερα, από τη Σιγκαπούρη όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, η Χάρις κατηγόρησε την Κίνα ότι εκφοβίζει τις χώρες που βρέχονται από τη Νότια Σινική Θάλασσα. Ζήτησε επίσης μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης ημιαγωγών (τσιπ).

Τι ακριβώς ειναι το σύνδρομο

Τον Αύγουστο του 2017 είχαν προκύψει ρεπορτάζ που ήθελαν μέλη του διπλωματικού σώματος των Αμερικανών και των Καναδών στην Κούβα να παρουσιάζουν ασυνήθιστα και ανεξήγητα προβλήματα υγείας από τα τέλη του 2016. Ποια ήταν αυτά; Οι δεκάδες ασθενείς ανέφεραν πως ξαφνικά άρχιζαν να ακούν περίεργους θορύβους που φαίνονταν να έρχονται από συγκεκριμένο σημείο. Κάποιοι τους είχαν βιώσει ως πίεση ή δόνηση ή αίσθηση όμοια με την οδήγηση αυτοκινήτου, με κατεβασμένο το παράθυρο του οδηγού. Η διάρκεια αυτών των θορύβων ήταν από 20 δευτερόλεπτα με 30 λεπτά. Και πάντα προέκυπταν όταν οι διπλωμάτες ήταν σπίτι ή σε δωμάτια ξενοδοχείων. Οι ήχοι δεν γίνονταν αντιληπτοί από όσους ήταν γύρω τους. Ακολούθως, αισθάνονταν ναυτία, πονοκεφάλους, είχαν ρινορραγίες, απώλεια ισορροπίας, δυσκολία στη συγκέντρωση, κόπωση, μαζί με μερική απώλεια ακοής και όρασης, αναφέρονταν στο φαινόμενο αυτό ως 'εγκεφαλική ομίχλη' πριν το κάνουν γνωστό ως 'Σύνδρομο Αβάνας'.

Οι θεωρίες  

H πρώτη θεωρία ανέφερε πως η πηγή του προβλήματος να είναι 'ο σπάνιος ήχος που παράγουν οι γρύλοι της ζούγκλας'. Τη διαδέχθηκε η ηχητική επίθεση από μη φυσικούς παράγοντες. Καταρρίφθηκε από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neural Computation το 2018.

Σε αυτή η επιστήμονας Μπεατρίς Αλεξάντρα Γκολόμπ εξηγούσε ότι τα στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα (οι αναφορές των ασθενών και επιστημονικά δεδομένα), έδειχναν πως η έκθεση σε παλμική ραδιοσυχνότητα/ακτινοβολία μικροκυμάτων ήταν η πηγή της ασθένειας. Δηλαδή, επρόκειτο για κατευθυνόμενη ακτινοβολία παλμικών μικροκυμάτων, όπως αναφέρθηκε και στην έκθεση του National Academies of Sciences το Δεκέμβριο του 2020 -κατόπιν έρευνας που είχε διατάξει το State Department.

Όπως διευκρινιζόταν, επρόκειτο για πρακτική που είχε χρησιμοποιηθεί από την ΕΣΣΔ μισό αιώνα νωρίτερα -σε επίθεση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα. Επισημαινόταν πως τα ευρήματα αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν τελεσίδικα -έπρεπε να συνεχιστεί η έρευνα

https://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»