Χατίρια και τερτίπια: Γιατί το Αζερμπαϊτζάν δεν θα αναγνωρίσει το «ψευδοκράτος» στην Κύπρο
«Μετά την υπογραφή της διακήρυξης, εμείς οι τρείς χώρες, δεν θα είμαστε πλέον οι χώρες που ήμασταν. Η Μαύρη Θάλασσα δεν θα είναι αυτή που ήταν. Θα γίνει σύμβολο ενότητας, συνένωσης, εγγύτητας των τριών χωρών. Για το λόγο αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση την αρχή της ανοιχτής θάλασσας» αυτό δήλωσε η Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλλομε Ζουραμπασβίλι μετά την υπογραφή της διακήρυξης του Μπατούμι μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η επιδίωξη των τριών χωρών Γεωργίας, Ουκρανίας και Μολδαβίας να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Αν η Γεωργία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό σημαίνει ότι το ΑζερμπαΪτζαν θα έχει σύνορα με την Ευρώπη, και η Ευρώπη με την σειρά θα είναι ένα βήμα πριν την Κασπία Θάλασσα και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου τριών χωρών της Κασπίας, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκενιστάν και Καζακστάν. Επίσης η Ευρώπη μέσω του Αζερμπαϊτζάν θα έχει πρόσβαση και σε χερσαίες οδούς μεταφοράς εμπορευμάτων από Κίνα και Ινδία. Αυτά άλλωστε συζηζήτησαν την Κυριακή στο Μπακού ο Πρόεδρος της χώρας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Την ώρα που ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν συζητούσε με την Ευρώπη το μέλλον της χώρας του, με μια Ευρώπη που δεν αντιτάχθηκε στην ανακατάληψη των διεθνώς αναγνωρισμένων ως αζερικών εδαφών κατά τον πρόσφατο πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην Κύπρο ανταποκρίτρια Ελλαδικού τηλεοπτικού καναλιού ανέφερε πως είναι πιθανή αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν.
Δηλαδή, σαν να ήταν ρεαλιστικό, μια χώρα που δεν δέχθηκε ποτέ να συζητήσει την εδαφική της ακεραιότητα, αρνούμενη επί τριάντα χρόνια, να αποδεχθεί τον έλεγχο πού ασκούσαν οι αρμένιοι αποσχιστές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μία χώρα πού δεν δέχθηκε ποτέ να καθίσει καν στο ίδιο τραπέζι με την αυτοανακηρυγμένη αρμενική «Δημοκρατία του Ν.Καραμπάχ-Αρτσάχ», (την οποία άλλωστε δεν αναγνώρισε ακόμα η ίδια η Αρμενία), θα μπορούσε ποτέ να αναγνωρίσει το «ψευδοκράτος» στην ακόμα, υπο κατοχή Κύπρο για να κάνει το χατίρι του Ερντογάν. Θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα πόδια της κυριολεκτικά, καθώς το μόνο χειροπιαστό πού είχε τριάντα χρόνια το Αζερμπαιτζάν ήταν η διεθνής νομιμότητα, οι 4 Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πού ζητούσαν την «απομάκρυνση των αρμενίων από τα αζερικά εδάφη».
Τι είχε όμως προηγηθεί και ως κεραυνός εν αιθρία, αυτή η πληροφορία για πιθανή αναγνώριση. Η Τουρκία εξαπόλυσε έναν πόλεμο χαμηλής έντασης, στο ψυχολογικό επίπεδο για μία ακόμη φορά με όχημα Ελληνικά ΜΜΕ και λογαριασμούς στο twitter, διοχέτευσε την πληροφορία αυτή με σκοπό να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό. Η νέα προσέγγιση, και ορθά, που πραγματοποιείται μεταξύ της Αθήνας και του Μπακού, η δραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματίας παντού δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη για την Άγκυρα.
Γνωρίζοντας ότι η Ελληνική κοινωνία είναι ευάλωτη στην παραπληροφόρηση, τα τουρκικά ΜΜΕ διοχέτευσαν έντεχνα την πληροφορία αυτή, με στόχο να πληγεί το κοινό συναίσθημα των Ελλήνων και να στοχοποιηθεί ξανά το Αζερμπαϊτζάν. Στο ίδιο έργο θεατές, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι στην πρώτη επίσκεψη Ερνογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια όταν, και πάλι, η αναπαραγωγή μίας απλής ευχής του Ερντογάν να προσκληθεί στο Μπακού ο αδελφός του ψευδοπρόεδρος της «ΤΔΒΚ» παρουσιάστηκε, άμεσα, άκριτα και σε μεγένθυση από τα κυπριακά και τα ελλαδικά ΜΜΕ, ότι δήθεν «πάει; πήγε ήδη ; ο Τατάρ στο Μπακού». Οσο πήγατε εσείς, τόσο πήγε κι αυτός. Η ρετσινιά όμως έμεινε.
Ηταν ένα ακόμα πυροτέχνημα των Τούρκων, μία ακόμα έξυπνη ψυχολογική επιχείρηση σε βάρος μας. ¨Οπως και τότε, έτσι και τώρα αποδείχθηκε, όπως θα έλεγε και ο Κολοκοτρώνης γιά τον Δράμαλη «πού ήταν “τερτιπλής», ένα ακόμα τερτίπι των Τούρκων. Ας ελπίσουμε να ήταν το τελευταίο τερτίπι πού θα χάψουν αστόχαστα ορισμένοι στη Αθήνα και τη Λευκωσία…
https://www.viadiplomacy.gr
Σχόλια