Έβρος: Φράχτη εμείς, drones οι Τούρκοι







Εναν χρόνο μετά τα επεισόδια που έστησε ο Ερντογάν, ολοκληρώνεται η κατασκευή του φράχτη μήκους 26 χλμ. στον Έβρο. Ενώ η Αγκυρα επιχειρεί πλέον την από αέρος «άλωση» έχοντας ως αιχμή, αντί για τους πρόσφυγες, τα μη επανδρωμένα UAV.

Η γειτονική χώρα τους μήνες που μεσολάβησαν άλλαξε μεν προσωπείο, αλλά το πραγματικό της πρόσωπο παραμένει στοχοπροσηλωμένο στο δόγμα της «ασύμμετρης απειλής», υποκαθιστώντας γρήγορα τις μεταναστευτικές ροές ως εργαλεία για την άσκηση πίεσης στη συνοριακή γραμμή με τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), τα drones Bayraktar TB2, τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής, τα οποία καταγράφουν κάθε κίνηση πάνω και γύρω από το ποτάμι.

Τη νέα αυτή εξέλιξη αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», περιγράφοντας ως «το μάτι στον ουρανό» το εθνικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) Bayraktar TB2, το οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο με την κωδική ονομασία (μεστή σε συμβολισμούς) «1453», πραγματοποιεί πτήσεις και εναέριες περιπολίες με πρόσχημα τη διεξαγωγή ερευνών για τυχόν περιπτώσεις επαναπροωθήσεων μεταναστών με ελληνική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, αν κάποιο τέτοιο περιστατικό καταγραφεί από τα τουρκικά drones, τότε προβλέπεται να ενημερωθούν αμέσως οι τουρκικές επίγειες δυνάμεις από τους χειριστές του Bayraktar TB2, τους οποίους, άλλωστε, κατέγραψε επί το έργον το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu να επιτηρούν μέσω των drones τον Εβρο.

Την αίσθηση, άλλωστε, ότι οι πτήσεις drones στην περιοχή εντάθηκαν εντυπωσιακά φέτος το καλοκαίρι, ιδίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μεταφέρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι των χωριών σχολιάζοντας σχεδόν με βεβαιότητα ότι «μας βλέπουνε στην Κεσσάνη», χωρίς να κρύβουν την ίδια ώρα την ανησυχία τους για τις ακριβείς πληροφορίες (κυρίως για το αν καταγράφουν πρόσωπα) που μπορούν να συλλέξουν τα μη επανδρωμένα τούρκικα αεροχήματα πετώντας πάνω από ελληνικές περιοχές.

Αν και τα ίχνη των drones σχεδόν χάθηκαν μόλις μπήκε ο φετινός χειμώνας, η σπουδή της τουρκικής πλευράς να θέσει σχεδόν όλη την περιοχή παραπλεύρως του ποταμού στα όρια ΝΟΤΑΜ προτού καλά-καλά μπει το 2021 αγχώνει στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους τούς ντόπιους κατοίκους μπροστά στο ενδεχόμενο νέων προκλήσεων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τα γεγονότα του περσινού Μαρτίου.

Η ολοκλήρωση του φράχτη, την οποία ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε μέσα στον προσεχή Απρίλιο κατά την επίσκεψή του στις Φέρες Εβρου τον περασμένο Οκτώβριο, θα σημάνει αυτόματα την αναβάθμιση του ελληνικού αμυντικού βραχίονα, καθώς ο φράχτης αποτελεί ένα μέρος μόνο της νέας οπτικής αποτροπής στην ευρύτερη περιοχή, η οποία συνδυάζει θερμικές κάμερες, drones και ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να είναι αρκούντως ευέλικτα τα ελληνικά αντίμετρα (τα οποία αναπτύσσονται εντατικά τους τελευταίους μήνες) απέναντι στην επιχειρούμενη «άλωση» από τα τουρκικά drones.


http://www.e-evros.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»