ΑΠΘ: Σχεδόν 35.000 οι «αιώνιοι» φοιτητές! Στοιχεία ανά τμήμα (πίνακες)

 

Ένα από τα θέματα τα οποία επιχειρεί να ρυθμίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο συζητείται ήδη στη Βουλή, είναι αυτό των λεγόμενων «αιωνίων» φοιτητών.

Δηλαδή των παιδιών τα οποία έχουν υπερβεί κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών, έχουν στην πλειονότητά τους αποκοπεί σχεδόν πλήρως από τα πανεπιστήμια, αλλά συνεχίζουν να εμφανίζονται ως εγγεγραμμένοι στα μητρώα τους.

Η πρόταση η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατο όριο φοίτησης δύο χρόνια μετά τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών, για πανεπιστημιακά τμήματα τετραετούς φοίτησης (v+2) και τρία χρόνια επιπλέον για τμήματα πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης (v+3). Δηλαδή ένας φοιτητής θα πρέπει να πάρει το πτυχίο του σε διάστημα από έξι έως εννέα χρόνια, αναλόγως της σχολής.

Σχεδόν μισοί μισοί

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει σήμερα η Voria.gr για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία οι ενεργοί φοιτητές είναι ελάχιστοι περισσότεροι από τους «αιώνιους». Υπάρχουν, δε, τμήματα στα οποία οι “λιμνάζοντες” φοιτητές είναι πολύ περισσότεροι από τους ενεργούς.

Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία του Ιανουαρίου 2021, σε ένα σύνολο 79.434 εγγεγραμμένων φοιτητών στο ΑΠΘ, οι «λιμνάζοντες» φοιτητές είναι 34.943 (ποσοστό 44%) και οι ενεργοί φοιτητές είναι 44.491 (56%). Μάλιστα, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, χρόνο με τον χρόνο το πρόβλημα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο καθώς κάθε ακαδημαϊκή χρονιά ο αριθμός των «αιώνιων» φοιτητών στο ΑΠΘ αυξάνει περίπου κατά χίλιους έως χίλιους πεντακόσιους. Είναι ενδεικτικό ότι το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 οι «λιμνάζοντες» φοιτητές ήταν 27.840 και φέτος ανέρχονται σε 34.943. 



Οι πρωταθλητές

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, σε σύνολο 41 Τμημάτων στο ΑΠΘ, στα εννέα οι «λιμνάζοντες» φοιτητές, δηλαδή όσοι έχουν υπερβεί τα v+2 χρόνια, υπερβαίνουν τους ενεργούς, όσους δηλαδή φοιτούν έως και δύο χρόνια μετά τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών. Πρόκειται κυρίως για Τμήματα με σχετικά χαμηλότερη βάση εισαγωγής και περισσότερο θεωρητικής κατεύθυνσης.

Πρωταθλητής στους «λιμνάζοντες» φοιτητές είναι το τμήμα Θεολογίας όπου το 71,6% είναι «αιώνιοι» φοιτητές. Ακολουθούν τα τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με 59,7%, Μαθηματικών με 59,1%, Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας με 58,7%, Φυσικής με 57%, Γεωλογίας με 56,4%, Οικονομικών Επιστημών με 54,6%, Φυσικής Αγωγής με 52% και Νομικής με 51,5%. Ξεχωριστή είναι η επίδοση του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας όπου ενεργοί και “αιώνιοι” φοιτητές είναι ακριβώς ίσοι (από 426).


Λιγότεροι στις “δύσκολες” σχολές


Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά «αιωνίων» φοιτητών συναντώνται στις θεωρούμενες ως «δύσκολες» σχολές, με υψηλότερη βάση εισαγωγής και πιο απαιτητικό επίπεδο σπουδών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας (Οδοντιατρικής με 22%, Φαρμακευτικής με 26,8%, Ιατρικής με 28,6% και Κτηνιατρικής με 31,8%).

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στα επτά Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής όπου τα ποσοστά των «αιωνίων» φοιτητών κυμαίνονται από 21,2% έως 44,8%. Λίγοι είναι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές και στα παιδαγωγικά Τμήματα (26,6% στο Δημοτικής Εκπαίδευσης και 29,6% στο Επιστημών Προσχολικής Αγωγής), όπως και στα Τμήματα Ψυχολογίας (27%) και Δημοσιογραφίας (28,5%).

Το μικρότερο ποσοστό «αιωνίων» φοιτητών συναντάται στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, το οποίο αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι ένα σχετικό καινούργιο Τμήμα που δεν πρόλαβε να φορτωθεί με πολλούς φοιτητές οι οποίοι εγκατέλειψαν τις σπουδές τους ή καθυστερούν την αποφοίτησή τους.



Πατήστε εδώ για να ανοίξει ο πίνακα

Πηγή: https://www.voria.gr/article/apth-schedon-i-misi-ine-eonii-fitites---stichia-ana-tmima-pinakes?fbclid=IwAR37ukyBFv-y6BLVhCQOgzdhJiQo5q1lyfE7y7xBXizFTDK6nBaDhviOiAk

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»