Ρόμπερτ Μενέντεζ: O μεγαλύτερος αμερικανός πολέμιος της Τουρκίας αναβαθμίζεται
Μία σημαντική εξέλιξη μετά τη νίκη στη Γερουσία, είναι ότι ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ αναμένεται να είναι ο νέος πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.
Ο Μενέντεζ αποτελεί τον μεγαλύτερο αμερικανό πολέμιο της Τουρκίας.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που αμφισβητεί αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει κατηγορηματικά και δημόσια να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπεύθυνη για την ένταση σχετικά με αυτά».
Η παραπάνω τοποθέτηση είναι ένα μόνο δείγμα των θέσεων του για τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στη Μεσόγειο. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας συχνά παίρνει θέση υπέρ των δικαιωμάτων της Ελλάδας έναντι της προκλητικής πολιτικής του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στις 22 Ιουνίου με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο Μενέντεζ είχε αναφερθεί «στις ενέργειες της δημοκρατίας της Τουρκίας που κλιμακώνουν την επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο απειλητικό για τα αμερικανικά συμφέροντα», τονίζοντας πως «οι δεσμοί των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ο νόμος Συνεργασίας για την Ασφάλεια και την Ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου (σ.σ. EastMed), που υπέγραψε ο αμερικανός πρόεδρος, επιζητούν αυτοί οι δεσμοί να ενισχυθούν».
Τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια ακρόασης για τη Λιβύη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όταν ο αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κρίστοφερ Ρόμπινσον, κρατώντας την πάγια αμερικανική τακτική τήρησης ίσων αποστάσεων, κάλεσε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, ο Μενέντεζ παρενέβη:
«Αυτό είναι πολύ ωραίο, (καλούμε) όλα τα μέρη. Αλλά υπάρχει μόνο ένα που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Η Τουρκία έχει την εξωφρενική αξίωση, διεκδικώντας μια λωρίδα που διέρχεται από διεθνή ύδατα και στην πραγματικότητα εδάφη της Ελλάδας καθώς και της Κύπρου…Γιατί λέμε ‘όλα τα μέρη’, όταν στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί ένα πραγματικό πρόβλημα και αυτό είναι η Τουρκία;»
«Απόλυτα δικαιωμένος για τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας»
Τον Δεκέμβριο, μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία, μιλώντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής ξεκαθάρισε ότι δεν ανησυχεί για τις τουρκικές απειλές, καθώς «οποιαδήποτε πιθανή απάντηση της Τουρκίας θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και τελικά θα πλήξει την ίδια».
Η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της Ουάσιγκτον «σοβαρό λάθος», τονίζοντας ότι σκοπεύει να απαντήσει.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν 17 ολόκληρους μήνες μετά την παραλαβή των ρωσικών συστημάτων, ο γερουσιαστής είπε «είμαι ικανοποιημένος που έστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιλήφθηκε αυτό που είχαν αντιληφθεί εδώ και καιρό, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι: ότι η Τουρκία θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί ακριβώς την ημέρα που παρέλαβε τους S 400, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο, ούτε τόσο χρονοβόρο». Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι η Τουρκία όχι μόνο παρέλαβε το ρωσικό σύστημα αλλά αγνόησε και όλες τις αμερικανικές προειδοποίησης και προχώρησε στην ενεργοποίησή του, δοκιμάζοντάς το εναντίον αμερικανικής κατασκευής F16. Ο Αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κίνηση «σημαντικό κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των χωρών της ευρύτερης περιοχής».
Σε ερώτηση για το αν ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2021, ο οποίος προέβλεπε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης, ο κ. Μενέντεζ απάντησε «η τροπολογία που έβαλα στον προϋπολογισμό, η οποία προβλέπει κυρώσεις στην Τουρκία για ένα έτος, ήταν σίγουρα μια κινητήριος δύναμη. Ωστόσο, ρόλο έπαιξε η ίδια η συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο σε σχέση με τα ρωσικά συστήματα, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Λιβύη και πιο πρόσφατα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όλα αυτά έκαναν ακόμη και τον πρόεδρο Τραμπ που θα προτιμούσε να διατηρήσει τη σχέση του με τον Ερντογάν, να δει ότι η επιβολή κυρώσεων ήταν μονόδρομος».
https://www.fortunegreece.com
Σχόλια