Τα 12 μίλια στο Αιγαίο και το Casus Belli: Πως καταρρίπτονται τα έωλα επιχειρήματα της Τουρκίας…


Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Το επιχείρημα της Τουρκίας ότι αν επεκτείνει η Ελλάδα την αιγιαλίτιδά της ζώνη στα 12 μίλια θα μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη καταρρίπτεται από τους δύο ανωτέρω χάρτες. Στο αριστερό βλέπουμε τα έξι μίλια και στον δεξιό την κάλυψη που θα προκύψει με την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια.

Μια προσεκτική παρατήρηση οδηγεί στο αβίαστο συμπέρασμα ότι και με τα 6 μίλια ης αιγιαλίτιδας ζώνης που έχει σήμερα η Ελλάδα, αν θέλει κάποιο πλοίο να διασχίσει το Αιγαίο σε διεθνή μόνο ύδατα θα πρέπει να κινηθεί σε ένα στενό πέρασμα που υπάρχει δυτικά της Λέρου και της Καλύμνου.

Αν όμως κάποιος μπει στη εφαρμογή Marine Traffic στο κινητό του και δει την κίνηση των πλοίων στο Αιγαίο θα διαπιστώσει ότι δεν ακολουθούν την πορεία που περνάει δυτικά της Λέρου και της Καλύμνου, αλλά ακολουθούν την ευθεία βγαίνοντας από τον Βόσπορο ανάμεσα στη Λήμνο και τη Λέσβο και ακολούθως διαπλέουν νότια της Εύβοιας και ανατολικά της Άνδρου στα στενά του Καφηρέα.

  • Προχωρούν εντός πάντα ελληνικών χωρικών υδάτων των έξι μιλίων την πορεία νότια των Κυθήρων για να συνεχίσουν νότια της Πελοποννήσου προς την κεντρική Μεσόγειο.

Αυτή η πορεία αποδεικνύει ότι ακολουθούν αβλαβή πορεία εντός ελληνικών χωρικών υδάτων σε ολόκληρο σχεδόν το Αιγαίο. Με αυτή την έννοια το επιχείρημα της Άγκυρας περί ελεύθερης ναυσιπλοΐας καταρρίπτεται.

Εξάλλου τοσο οι Ηνωμένες Πολιτείες δια του υπουργού Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, όσο και η Ρωσία δια του υπουργού Εξωτερικών της επίσης του Σεργκέι Λαβρόφ, έχουν επίσημα και δημόσια δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα όρια των θαλασσίων συνόρων της στα 12 μίλια.

Το προβλέπει άλλωστε και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που έχει υιοθετηθεί από όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών πλην Τουρκίας και το έχει καταστήσει Ευρωπαϊκό Δίκαιο η Ε.Ε.

Η Τουρκία από την πλευρά της από το 1995 με αφορμή την επικύρωση του Δίκαιου της Θάλασσας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο πέρασε το νόμο περί Cazus Belli στην περίπτωση που η Αθήνα θα προχωρούσε σε εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο.

  • Η Τουρκία με αυτή την ενέργειά της παραβιάζει κατάφορα τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ που απαγορεύει ρητά την απειλή άσκησης βίας κατά άλλης χώρας και παράλληλα γυρίζει την πλάτη στην Ευρώπη που έχει καταστήσει εσωτερικό της Δίκαιο το Δίκαιο της Θάλασσας.

Άρα με τη σύμφωνη γνώμη των μεγάλων δυνάμεων που έχουν συμφέροντα ελεύθερης διέλευσης στο Αιγαίο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει αυτό το δικαίωμά της που προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο.


https://hellasjournal.com


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»