Όπως και στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου – Ο Λαβρόφ έρχεται τελευταίος στην Αθήνα

 


Τις προηγούμενες ημέρες ανάρτηση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών που αφορούσε την ναυμαχία του Ναυαρίνου, εκτιμήθηκε από πολλούς ότι ήταν ένα μήνυμα προς την Τουρκία. Την ίδια ώρα που γινόταν αυτή η εκτίμηση, οι Ρώσοι συνεχίζουν να κατασκευάζουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας στο Ακκούγιου, δοκίμασαν μαζί με Τούρκους αξιωματικούς τους S-400 και συνεχίζουν την συνεργασία τους στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Στρογγύλη και την Κύπρο, ψάχνοντας ο καθένας διαφορετικά πράγματα.

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου είναι ιστορικό γεγονός και τα γεγονότα εκείνης της εποχής μας κάνουν να καταλήγουν σε μια άλλη εκτίμηση που είναι πιο κοντά στην διαχρονική πολιτική της Μόσχας. Όταν φάνηκε ότι η Ελλάδα θα γινόταν ένα ανεξάρτητο κράτος µε την υποστήριξη τού Ηνωµένου Βασιλείου και της Γαλλίας, η Ρωσία αποφάσισε να στείλει στόλο στη ναυμαχία τού Ναυαρινού, µόνο και µόνο για να µη µείνει έξω από τις εξελίξεις. Έτσι συμμετείχε με μόλις 8 πλοία και τα οποία μπήκαν στο κόλπο και την μάχη τελευταία.

Έτσι και σήμερα, την στιγμή που οι κρίσιμοι παίκτες στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ και Γαλλία, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για την περιοχή και τον νέο ρόλο της Ελλάδας μετά τις τελικές εξελίξεις, η Μόσχα έρχεται τελευταία σε αυτή την «μάχη» όχι γιατί έχει αλλάξει πολιτική, που είναι η στήριξη της Τουρκίας την επόμενη ημέρα, αλλά γιατί κάνει αυτό που ξέρει καλά, να δείχνει μια μετριοπαθή στάση που σκοπό έχει την συνεργασία.

Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτή η ανάγνωση είναι εύκολη. Στις βαλίτσες του ο έμπειρος υπουργός εξωτερικών της Μόσχας κουβαλάει πράγματα τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν συμπαθητικά για συζήτηση σε ένα απογευματινό τσάι. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι προγραμματίζεται η υπογραφή μνημονίου για τη διοργάνωση Έτους Ιστορίας Ρωσία-Ελλάδα το 2021 και ανάπτυξη των πολιτιστικό-ανθρωπιστικών σχέσεων

Σύμφωνα με την κυρία Ζαχάροβα, θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τις προηγούμενες ημέρες η Μόσχα πήρε θέση για τα 12 ναυτικά μίλια χωρίς να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι «στην Αθήνα ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα».

https://www.viadiplomacy.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!