«Μας επιτέθηκαν κατά εκατοντάδες με ξύλα, λοστούς και πέτρες»!


Συγκλονιστική μαρτυρία από πυροσβέστη που βρέθηκε στο Κέντρο
Τις σκηνές απόλυτου χάους και καταστροφής που εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια περιγράφει στη «δημοκρατία» ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου Χρήστος Καλέλλης. 
«Αρχικά, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια φωτιά στην ύπαιθρο, 150 μέτρα πλησίον του ΚΥΤ. Περίπου μετά από 10-15 λεπτά είχαμε τη νέα πυρκαγιά μέσα στο Κέντρο, σε κοντέινερ. Εγώ ήμουν επιχειρησιακός αξιωματικός για την κατάσβεση εκτός του ΚΥΤ, αλλά πριν φτάσουμε στο σημείο και γνωρίζοντας την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία που υπάρχει με τις σκηνές και τον πολύ κόσμο είχα ζητήσει ενισχύσεις με οχήματα.
Τα οχήματα, μόλις ήρθαν, μπήκαν κατευθείαν μέσα, κάνανε κατάσβεση στα κοντέινερ και όταν σχεδόν το 90% είχε κατασβεστεί, πιθανόν λόγω της είδησης του θανάτου της γυναίκας οι μετανάστες ξεσηκώθηκαν και άρχισαν να προπηλακίζουν τους συναδέλφους μου. Εκατοντάδες μετανάστες τούς επιτέθηκαν με ξύλα, λοστούς, πέτρες, με αποτέλεσμα να απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα» λέει χαρακτηριστικά.

Ευτυχώς, από τα επεισόδια δεν τραυματίστηκε σοβαρά κάποιος πυροσβέστης, αν και η κατάσταση ήταν κάτι παραπάνω από έκρυθμη. Σχολιάζοντας την επιθετικότητα των μεταναστών, ο κ. Καλέλλης λέει πως «ήταν τελείως αψυχολόγητη και αδικαιολόγητη γιατί εμείς μόνο καλό τους κάνουμε, δεν είμαστε δυνάμεις καταστολής». Η μανία των μεταναστών ξέσπασε και στα πυροσβεστικά οχήματα που είχαν μπει μέσα στο Κέντρο για την κατάσβεση.
«Τα οχήματα δεν μπορούσαμε να τα μετακινήσουμε λόγω του κόσμου και τα αφήσαμε μέσα. Στο ένα πήρανε τα κλειδιά, κάνανε πλιάτσικο και πήραν τα είδη ατομικής προστασίας ενός συναδέλφου, όπως και κάποια εργαλεία, ενώ το δεύτερο όχημα το σπάσανε, το κάνανε κυριολεκτικά κομμάτια» αναφέρει ο κ. Καλέλλης.
Χθες η Ενωση Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη αρμόδιο σε θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος ενημερώθηκε για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό που έχει η Μόρια, ενώ οι πυροσβέστες τού ζήτησαν να μπουν σε πρόγραμμα της Frontex για να ενισχυθούν με υπαλλήλους οι οποίοι θα πληρώνονται από κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως γίνεται με τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς που έρχονται στη Μυτιλήνη με απόσπαση.
«Τα στελέχη στη Μόρια δεν φθάνουν ούτε για τη στελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών και εμείς καλούμαστε να προσφέρουμε την πυρασφάλεια στο ΚΥΤ, που είναι σαν μια μεγάλη κωμόπολη» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καλέλλης.
Γιώτα Φλώρου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!