Τέλος στο σχέδιο Άγκυρας για Κυπριακή ΑΟΖ – Οργή στο Λίβανο: «Φύγετε – Δεν ξεχνάμε τις θηριωδίες των Οθωμανών»
Σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Λιβάνου και Τουρκίας
Γράφει: Βασίλης Καπούλας
Σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Λιβάνου και Τουρκίας έχει ξεσπάσει εδώ και δέκα ημέρες περίπου μετά την άρνηση της Βηρυττού να αποδεχτεί το σχέδιο της Αγκυρας για διαμοιρασμό της κυπριακής ΑΟΖ κάτι που οδηγεί στις καλένδες το σχέδιο Ρ.Τ.Ερντογάν.
Μάλιστα η Βηρυττός ξεκίνησε μια σειρά από δημοσιεύσεις στις οποίες υπενθύμιζε στην Αγκυρα τα δεινά που τράβηξε η χώρα υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Για πρώτη φορά λαμβάνει χώρα μια τέτοια κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη υπονόμευση των διπλωματικών επαφών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Αγκυρα μίλησε για “αντιτουρκικές προκλήσεις” και κάλεσε τον πρόεδρο του Λιβάνου να “προστατέψει τα τουρκικά συμφέροντα στην χώρα του” ενώ εκλήθη σε απολογία και ο πρέσβης του Λιβάνου στην Αγκυρα”!
Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό για ανακατανομή της κυπριακής ΑΟΖ, το 25% θα πήγαινε σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο με την Αγκυρα να παίρνει το 41%, να αφήνει το 34% στην ομοσπονδία και να περιορίζει την Κύπρο μόλις στο 6%!
Ο συνδυασμός των δύο χαρτών παρακάτω αποτυπώνει, αφενός τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους εντός της κυπριακής ΑΟΖ και, αφετέρου, τα “δώρα” που προσφέρει η Άγκυρα στις γειτονικές χώρες από την κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να τις πάρει με το μέρος της. Επιπλέον γίνεται αντιληπτό πως αντιλαμβάνεται την “ανακατανομή” της ΑΟΖ μετά τη λύση του Κυπριακού.
Βηρυττός κατά Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: «Κρατική τρομοκρατία και βία»
Η διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Λιβάνου ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου του Λιβάνου για την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν στην εν λόγω περιοχή.
Συγκεκριμένα ο Αουν με αφορμή την 100η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Λιβάνου κατηγόρησε την Οθωμανική αυτοκρατορία «για κρατική τρομοκρατία» στα εδάφη της περιοχής τότε.
Σε μήνυμά του στο Twitter ο Αούν έγραψε μεταξύ άλλων:
«Όλες οι προσπάθειες για απελευθέρωση από του Οθωμανούς αντιμετωπίστηκαν με βία, δολοφονίες και κατευθυνόμενες θρησκευτικές διαμάχες.
Η κρατική τρομοκρατία από τους Οθωμανούς εναντίων των Λιβανέζων, ειδικά κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θύματα, συμπεριλαμβανομένου λοιμού, στρατολόγησης και υποχρεωτικής εργασίας».
Ο ίδιος τόνισε πως, «με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, την ήττα των οθωμανικών και τη γαλλική επιρροή ξεκίνησε μια νέα εποχή στην ιστορία μας. Το 1920 είχαμε το μεγάλο Λίβανο και κερδίσαμε την ανεξαρτησία», δήλωσε.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα και απέρριψε ως «αβάσιμα και προκατειλημμένα» του σχόλια του Προέδρου του Λιβάνου. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι τα σχόλια του Aoun είναι δυστυχή και ανεύθυνα και δεν ανταποκρίνονταν στο επίπεδο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν υπήρχε ‘’κρατική τρομοκρατία’’. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, υπήρχε μακροχρόνια σταθερότητα στη Μέση Ανατολή κατά την οθωμανική εποχή, περίοδος όπου οι άνθρωποι από διαφορετικές θρησκείες και γλώσσες ζούσαν μαζί με ειρήνη και αμοιβαία ανοχή», πρόσθεσε ανακοίνωση.
Τουρκία: Αντιτουρκικές «προκλήσεις» από τον Λίβανο
Αμέσως μετά την έναρξη της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, ο πρεσβευτής του Λιβάνου στην Τουρκία εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφραστεί διαμαρτυρία για “αντιτουρκικές προκλήσεις” από πλευράς της Βηρυττού
Ο Γασάν Μουάλεμ εκλήθη χθες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση από μια μικρή ομάδα Λιβανέζων διαδηλωτών ενός αντιτουρκικού πανό στην είσοδο της πρεσβείας της Τουρκίας στη Βηρυττό.
“Φύγετε από την χώρα” ανέφερε το πανό που ύψωσαν υποστηρικτές του προέδρου του Λιβάνου έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσε στον Λιβανέζο πρεσβευτή τη διαμαρτυρία του για «τις προκλητικές αυτές πράξεις» και κάλεσε τις αρχές του Λιβάνου να λάβουν «χωρίς καθυστέρηση» τα μέτρα που χρειάζεται για να προστατεύσουν τα τουρκικά συμφέροντα στον Λίβανο, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, την οποία επικαλέστηκε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το επίμαχο πανό αναρτήθηκε από υποστηρικτές του προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Αούν.
ΠΗΓΗ: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/802392_telos-sto-shedio-agkyras-gia-kypriaki-aoz-orgi-sto-livano
Σχόλια