Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό: Ο Τσίπρας θα ενημερώσει τον Παυλόπουλο

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Το  όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» (το οποίο παραπέμπει στις δύο εξεγέρσεις του 1903 και του 1945) είναι, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες προέρχονται κυρίως από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η νέα σύνθετη ονομασία που πρότεινε ο Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα στις τελευταίες επαφές που είχαν στη Σόφια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών της γειτονικής χώρας, το συγκεκριμένο όνομα, θα έδινε λύση και στο erga omnes, καθώς δεν θα μπορούσαν να το αρνηθούν ούτε στη αντιπολίτευση, ανοίγοντας το δρόμο και για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η Εξέγερση του Ίλιντεν ήταν μία επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Μακεδονικό έδαφος από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση τον Ιούλιο (Ιουλιανό Ημερολόγιο) / Αύγουστο (Γρηγοριανό Ημερολόγιο) του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία.
Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν είναι οριστικό, καθώς τέτοιες ονομασίες είχαν τεθεί στο τραπέζι στη γειτονική χώρα και στο πρόσφατο παρελθόν (π.χ. Μακεδονία του Κρούσεβο).
Οι προτάσεις του Νίμιτς ως σήμερα ήταν:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, η συνταγματική αναθεώρηση είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η λύση.
«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».
Ο Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο της συνάντησής του με τον σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και προανήγγειλε νέα συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου, σημειώνοντας ότι κοινή επιθυμία είναι η συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημερώνει αυτήν τη στιγμή τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων και αύριο θα περάσεις τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου.
Το απόγευμα του Σαββάτου θα ενημερώσει τηλεφωνικά και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!