Ο κύβος ερρίφθη: Ανοίγουν 21 οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη για επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες


 Ο κύβος ερρίφθη: Ανοίγουν 21 οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη για επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες

Το πράσινο φως έδωσαν Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης.
Οπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», ο κύβος ερρίφθη στην σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, την περασμένη Τετάρτη. Λίγη ώρα αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωνε τον πρωθυπουργό και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη 1 και 2 Ιουλίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός.

Εκείνες τις ημερομηνίες, σε ενεργειακό φόρουμ στο Λονδίνο, ο Γιάννης Μανιάτης θα παρουσιάσει το αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που έκανε η νορβηγική PGS στον Ιόνιο και τη νότια Κρήτη ώστε να ανοίξει και επίσημα το ενδιαφέρον για τις αδειοδοτήσεις στα νέα οικόπεδα.
Οι περιοχές που θα αναδειχθούν από την συγκεκριμένη έρευνα αναμένεται θα χαραχθούν σε 21 ερευνών, ενώ οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα έχουν στη διάθεσή τους 90 ημέρες για να υποβάλουν αίτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mega, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, Σόλων Κασίνης, δήλωσε ότι ήδη ξένες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση θαλάσιων οικοπέδων.
Ηδη υπάρχει ενδιαφέρον και μπορώ να πως ότι και μία από τις πολύ μεγάλες εταιρείες, η Total, με ρωτούσε σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Ελπίζω ότι θα ενδιαφερθούν προπάντων ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά κι αμερικάνικες κι αυτή τη φορά αναμένουμε να έχουμε ουσιαστικές, όπου θα επιδείξουν ενδιαφέρον και να προβούν σε ουσιαστικές επενδύσεις", δήλωσε ο κ. Σόλων Κασίνης.
Αλλεπάλληλες συσκέψεις για τις εκκρεμότητες των ΑΟΖ
Ωστόσο, οι κινήσεις της κυβέρνησης προς αυτόν τον τομέα σχετίζονται άμεσα με τις διαμάχες που ενδέχεται να υπάρξουν με τις γειτονικές χώρες.
Για αυτόν τον σκοπό στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες συσκέψεις για την ενεργειακή στρατηγική, καθώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη στην οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ενέργειας πήρε την έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών, ούτως ώστε οι σχετικοί χάρτες που θα εκδοθούν, να είναι σύμφωνοι με τη σύμβαση του ΟΗΕ, σχετικά με το δίκαιο της θάλασσας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, παρουσιάζεται κατηγορηματικός, ως προς το ότι οι εθνικές προσπάθειες που γίνονται έχουν βάση, πως υπάρχουν απτά αποτελέσματα, αλλά και ότι ο ενεργειακός πλούτος θα μπορέσει να αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας.
Τα προβλήματα με τους «γείτονες»
Οπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» τα οικόπεδα που αφορούν στο Ιόνιο έχουν ορισθεί τηρώντας την ουδέτερη ζώνη απόστασης, ούτως ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την Ιταλία και την Αλβανία.
Σημειωτέον ότι με την Ιταλία βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη οι συνομιλίες για την επικαιροποίηση της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε θαλάσσιες ζώνες όλων των χρήσεων.
Από την άλλη πλευρά, θέμα ενδέχεται να εγείρει και η Λιβύη, καθώς, αναφορικά με τη Νότια Κρήτη, η χώρα της Αφρικής συνεχίζει να αντιδρά, μιας και υποστηρίζει ότι η Γαύδος δεν έχει ΑΟΖ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!