Πρώτη ματιά μέσα στον καμένο κύλινδρο μετά από 2.000 χρόνια
Πρόκληση του Βεζούβιου Τρία τμήματα ενός γκρίζου κυλίνδρου με κουρελιασμένα άκρα εμφανίζονται με ορατά ίχνη μαύρης γραφής.Πρόκληση του Βεζούβιου
Οι σαρώσεις ακτίνων Χ και η τεχνητή νοημοσύνη σημαίνουν ότι μπορεί να αποκαλυφθεί το εσωτερικό του αρχαίου κυλίνδρου
Ένας πολύ καμένο ειλητάριο από τη ρωμαϊκή πόλη Herculaneum έχει «ξετυλιχθεί» ψηφιακά, παρέχοντας την πρώτη ματιά στο εσωτερικό για 2.000 χρόνια.
Το έγγραφο, που μοιάζει με ένα κομμάτι κάρβουνου, απανθρακώθηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. και είναι πολύ εύθραυστο για να ανοιχτεί ποτέ φυσικά.
Αλλά τώρα οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό απεικόνισης ακτίνων Χ και τεχνητής νοημοσύνης για να το ξεδιπλώσουν ουσιαστικά, αποκαλύπτοντας σειρές και στήλες κειμένου.
Απαιτείται περισσότερη δουλειά για να γίνει η κύλιση πλήρως ευανάγνωστη για την αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου της, αλλά η ομάδα πίσω από το έργο λέει ότι τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.
Βιβλιοθήκη Bodleian Ένας κύλινδρος από την αρχαία πόλη Herculaneum που κάθεται σε έναν πλαστικό δίσκο σε ένα γραφείο στη βιβλιοθήκη Bodleian. Έχει μήκος περίπου 15 cm και πλάτος περίπου 3 cm. Είναι σκούρο καφέ και φαίνεται πολύ απανθρακωμένο, που μοιάζει με σβώλο κάρβουνου.Βιβλιοθήκη Bodleian
Ο αρχαίος κύλινδρος κάηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου
«Είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να διαβάσουμε σχεδόν ολόκληρο τον κύλινδρο στο σύνολό του και είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να το πούμε αυτό με μεγάλη σιγουριά», δήλωσε ο Stephen Parsons, επικεφαλής του έργου για το Vesuvius Challenge, έναν διεθνή διαγωνισμό που προσπαθεί να ξεκλειδώσει τους κυλίνδρους Herculaneum.
Ορισμένα γράμματα είναι ήδη ορατά στο αρχαίο κείμενο και η ομάδα πιστεύει ότι είναι ένα έργο φιλοσοφίας.
Πρόκληση Vesuvius Κοντινή όψη μιας ασπρόμαυρης εικόνας ενός ξετυλιγμένου κυλίνδρου από το Herculaneum που έγινε με σαρώσεις ακτίνων Χ και τεχνητή νοημοσύνη. Ορισμένα ελληνικά γράμματα είναι ορατά στη σελίδα - αλλά οι λέξεις δεν μπορούν ακόμη να διακριθούν πλήρως. Πρόκληση του Βεζούβιου
Στον κύλινδρο παπύρου διακρίνονται μερικά ελληνικά γράμματα
Εκατοντάδες ανθρακούχα ειλητάρια ανακαλύφθηκαν στο Herculaneum, το οποίο όπως και η γειτονική Πομπηία ήταν θαμμένο κάτω από μέτρα ηφαιστειακής τέφρας.
Στο παρελθόν, ορισμένα από τα έγγραφα, τα οποία είναι φτιαγμένα από ένα παχύ υλικό που μοιάζει με χαρτί, που ονομάζεται πάπυρος, θεωρούνταν ανοιχτά, αλλά θρυμματίστηκαν σε κομμάτια.
Η Βιβλιοθήκη Bodleian του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης περιέχει αρκετούς από τους κυλίνδρους. Θεωρούμενοι αδιάβαστοι, είχαν μείνει ανέγγιχτοι για δεκαετίες.
«Δεν έχουμε πειστεί ποτέ πριν ότι οποιαδήποτε από τις τεχνικές θα ήταν αρκετά ασφαλής ή αρκετά αποτελεσματική για να λάβουμε πληροφορίες από τους κυλίνδρους», εξήγησε η Nicole Gilroy, επικεφαλής του τμήματος συντήρησης βιβλίων.
Όμως, η υπόσχεση μιας λύσης υψηλής τεχνολογίας ώθησε την ομάδα να βγάλει έναν από τους πολύτιμους κυλίνδρους από τον χώρο αποθήκευσης.
Tony Jolliffe/BBC Arial εικόνα της πηγής φωτός διαμαντιού στο Oxfordshire. Το κτίριο είναι ένα μεγάλο, ασημένιο δαχτυλίδι σε σχήμα ντόνατ που στεγάζει έναν επιταχυντή σωματιδίων μέσα. Η εξοχή μπορεί να δει γύρω από το μηχάνημα.Tony Jolliffe/BBC
Η Πηγή Φωτός Διαμαντιού χρησιμοποίησε απεικόνιση ακτίνων Χ για να δει το εσωτερικό του ειλητηρίου
Τοποθετήθηκε σε μια ειδικά κατασκευασμένη θήκη και μεταφέρθηκε στο Diamond Light Source στο Oxfordshire.
Μέσα σε αυτό το τεράστιο μηχάνημα, το οποίο ονομάζεται σύγχροτρο, τα ηλεκτρόνια επιταχύνονται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός για να παράγουν μια ισχυρή δέσμη ακτίνων Χ που μπορεί να ανιχνεύσει τον κύλινδρο χωρίς να τον καταστρέψει.
«Μπορεί να δει πράγματα σε κλίμακα μερικών χιλιοστών του χιλιοστού», εξήγησε ο Adrian Mancuso, διευθυντής φυσικών επιστημών στο Diamond.
Η σάρωση χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μιας τρισδιάστατης ανακατασκευής και, στη συνέχεια, τα στρώματα μέσα στον κύλινδρο - περιέχει περίπου 10 μέτρα πάπυρο - πρέπει να αναγνωριστούν.
«Πρέπει να βρούμε ποιο στρώμα είναι διαφορετικό από το επόμενο στρώμα, ώστε να το ξετυλίξουμε ψηφιακά», είπε ο Δρ Mancuso.
Μετά από αυτό χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση του μελανιού. Είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις - τόσο ο πάπυρος όσο και το μελάνι είναι κατασκευασμένα από άνθρακα και σχεδόν δεν διακρίνονται μεταξύ τους.
Έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη αναζητά τα πιο μικροσκοπικά σήματα ότι μπορεί να υπάρχει μελάνι, τότε αυτό το μελάνι ζωγραφίζεται ψηφιακά, φέρνοντας τα γράμματα στο φως.
Βιβλιοθήκη Bodleian Ένας κύλινδρος από την αρχαία πόλη Herculaneum που κάθεται σε έναν λευκό κυκλικό δίσκο στη βιβλιοθήκη Bodleian. Έχει μήκος περίπου 15 cm και πλάτος περίπου 3 cm. Είναι σκούρο καφέ και φαίνεται πολύ απανθρακωμένο, που μοιάζει με σβώλο κάρβουνου. Μια γυναίκα με μοβ γάντια το χειρίζεται.Βιβλιοθήκη Bodleian
Ο χειρισμός του απανθρακωμένου κυλίνδρου είναι μια δύσκολη δουλειά - είναι εξαιρετικά εύθραυστοι
«Μπορούμε να πούμε ότι ολόκληρος ο κύλινδρος είναι γεμάτος κείμενο», είπε ο Stephen Parsons.
"Τώρα μπορούμε να εργαστούμε για να το κάνουμε να εμφανίζεται πιο καθαρά. Θα πάμε από μια χούφτα λέξεις σε πραγματικά ουσιαστικά αποσπάσματα."
Πέρυσι, μια ομάδα του Vesuvius Challenge κατάφερε να διαβάσει περίπου το 5% ενός άλλου κυλίνδρου Herculaneum.
Το θέμα του ήταν η ελληνική επικούρεια φιλοσοφία, η οποία διδάσκει ότι η ολοκλήρωση μπορεί να βρεθεί μέσα από την ευχαρίστηση των καθημερινών πραγμάτων.
Ο κύλινδρος του Bodleian είναι πιθανό να αφορά το ίδιο θέμα - αλλά η ομάδα του Βεζούβιου ζητά περισσότερη ανθρώπινη και υπολογιστική εφευρετικότητα για να δει αν αυτό ισχύει.
Για τη Nicole Gilroy, το έργο παρέχει έναν σύνδεσμο με το παρελθόν.
"Απλώς μου αρέσει αυτή η σύνδεση με όποιον τα συνέλεξε, με όποιον τα έγραψε, με όποιον τύλιξε αυτά τα ρολά και τα έβαλε στα ράφια. Υπάρχει μια πραγματική ανθρώπινη πτυχή σε αυτό που απλώς πιστεύω ότι είναι πραγματικά πολύτιμη", είπε.
Σχόλια