Αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ στην Τουρκία: «Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις με την Ελλάδα - Η χώρα μας υποχωρεί στη Γαλάζια Πατρίδα»


Επικριτικά βλέπει η αντιπολίτευση και οι αρθρογράφοι της την προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Άγκυρα για συνομιλίες με στόχο την εξομάλυνση. Σε άρθρο στην τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ ο Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «συμβιβαστικός δρόμος», ούτε «χρυσή τομή για λύση» με την Ελλάδα και την Κύπρο και κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για υποχωρήσεις στη Γαλάζια Πατρίδα.

Στο άρθρο, που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα, αναφέρεται ότι:

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας εγκαινίασαν μια "νέα εποχή" την προηγούμενη ημέρα (Γενί Σαφάκ, 6.9.2023). Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ανέλαβαν την αποστολή αυτή κατόπιν εντολής των ηγετών τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης, οι οποίοι συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, "κατέληξαν σε συναίνεση για την επίλυση των προβλημάτων με μια νέα προοπτική και ανέθεσαν καθήκοντα στους υπουργούς Εξωτερικών στο πλαίσιο αυτό" (ΑΑ, 5.9.2023).

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας συναντήθηκαν επίσης για μια "λύση με νέα προοπτική" και ξεκίνησαν μια "νέα εποχή". Ο Φιντάν το προανήγγειλε αυτό με τα ακόλουθα λόγια: "Συμφωνήσαμε να φέρουμε νέες προσεγγίσεις στην επίλυση των προβλημάτων" (ΑΑ, 5.9.2023).

ΚΥΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Νέα προοπτική, νέα προσέγγιση, νέα εποχή και λύση... Φυσικά, αυτές είναι λέξεις που ακούγονται όμορφες, αλλά πώς;

Φυσικά, τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας πρέπει να επιλυθούν, αλλά μήπως αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα μιας τρίτης λύσης εκτός από την τουρκική ή την ελληνική θέση, ώστε η Άγκυρα και η Αθήνα να στοχεύσουν σε μια "λύση με νέα προσέγγιση";

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας από τη σκοπιά της Άγκυρας;

  1. Θα αναγνωρίσουν η Ελλάδα και η νότια Κύπρος την ύπαρξη της ΤΔΒΚ;
  2. Θα εγκαταλείψει η Ελλάδα τον στόχο των 12 μιλίων στο Αιγαίο;
  3. Θα αποσύρει η Ελλάδα τα στρατεύματά της από τα νησιά που εξόπλισε κατά παράβαση της Λωζάνης;
  4. Θα εκκενώσει η Ελλάδα τα νησιά, τις βραχονησίδες και τους βράχους που κατέχει;

Για την Αθήνα/Βρυξέλλες/Ουάσιγκτον, υπάρχουν ζητήματα όπως "η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί", "ένα ενιαίο κυπριακό κράτος με δύο περιοχές και δύο κοινότητες", κ.λπ.

Μπορούν να γίνουν υποχωρήσεις σε αυτά τα ζητήματα;

Αν και το τέταρτο σημείο δεν αποτελεί καν πρόβλημα από την άποψη του ΑΚΡ, από την άποψη της κρατικής προσέγγισης, πώς μπορούν η Άγκυρα και η Αθήνα να λύσουν αυτά τα προβλήματα με μια "νέα προσέγγιση"; Επειδή τα προβλήματα αυτά έχουν τουρκική και ελληνική/δυτική λύση, δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση.

Για παράδειγμα, η ελληνική λύση στην Κύπρο είναι να αγνοηθεί η ΤΔΒΚ, ενώ η τουρκική λύση είναι να αναγνωριστεί η ύπαρξη της ΤΔΒΚ. Είναι δυνατή μια ενδιάμεση λύση με τη νέα προσέγγιση; Ή μήπως η Αθήνα ή η Άγκυρα θα συμβιβαστεί στη θέση της άλλης;

Για παράδειγμα, στο Αιγαίο, η ελληνική θέση είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ενώ η τουρκική θέση είναι η απόρριψή της. Είναι δυνατή μια ενδιάμεση λύση των 9 μιλίων με τη νέα προσέγγιση; Ή θα κάνει παραχωρήσεις η Αθήνα ή η Άγκυρα;

Εν ολίγοις, δεν είναι δυνατόν να βρεθεί λύση σε αυτά τα θεμελιώδη προβλήματα με μια "νέα προσέγγιση", από τη στιγμή που κανένα από τα μέρη δεν εγκαταλείπει τη δική του θέση.

Ή μήπως η Αθήνα και η Άγκυρα θα βρουν συνολική λύση σε όλα τα προβλήματα; "Θα κάνεις παραχωρήσεις σε αυτό το θέμα, θα κάνω παραχωρήσεις σε εκείνο το θέμα"... Ποιος λοιπόν θα μπορέσει να κάνει παραχωρήσεις σε ποιο θέμα; Το ΑΚΡ φαίνεται να έχει ήδη κάνει παραχωρήσεις στο θέμα της Γαλάζιας Πατρίδας, αλλά τι παραχωρήσεις θα κάνει η Ελλάδα σε αντάλλαγμα;

Το μήνυμα του Ερντογάν για το σχέδιο Ανάν αν ξανα-χρειαστεί

Ή μήπως όλα αυτά σχετίζονται με το όνειρο του ΑΚΡ για ένταξη στην ΕΕ, την οποία έχει ανακηρύξει ως νέο στόχο μετά τις εκλογές του Μαΐου 2023; Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε την ένταξη στην ΕΕ ως κύριο στόχο στη 14η Διάσκεψη Πρέσβεων (ΑΑ, 7.8.2023).

Αλλά πιο προβληματικό ήταν το ακόλουθο μήνυμα: "Έχουμε δείξει την ειλικρίνειά μας σε όλες τις διαδικασίες μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν, και θα την δείξουμε ξανά αν χρειαστεί" (AA, 24.7.2023) λίγο μετά τη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον Μπάιντεν και τον Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ.

Οι παραχωρήσεις της Άγκυρας στη Γαλάζια Πατρίδα στην ανατολική Μεσόγειο και η προθυμία της για "σχέδιο Ανάν αν ξανα-χρειαστεί" προφανώς ικανοποίησαν τις ΗΠΑ. Διότι ακολούθησε η άσκηση αμερικανικού αεροπλανοφόρου και τουρκικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο στις 21 Αυγούστου.

Αυτά είναι τα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής που η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παλεύει με την κρίση της συμμαχίας, την κρίση των αλλαγών και την κρίση των συμβούλων, πρέπει να σηκώσει κεφάλι και να ασχοληθεί...», καταλήγει ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής.

https://www.ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»