Κυρ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράνομο – Θα δημοσιοποιούμε διεθνώς όσα συμβαίνουν

 

Αλλάζει πολιτική η Αθήνα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας

Με αναφορά στις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας ξεκίνησε την εισηγητική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Αθήνα θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και θα δημοσιοποιεί διεθνώς όσα συμβαίνουν.

Τόνισε ότι η σημερινή, πρώτη μετά τον Φεβρουάριο του 2020 συνεδρίαση σε πλήρη σύνθεση και διά ζώσης, γίνεται στον απόηχο των ταξιδιών του στις ΗΠΑ και στο Νταβός, «αποστολές που εξέπεμψαν κοινό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδος, σε επίπεδο διπλωματικό, αμυντικό αλλά και ενεργειακό. Αυτό ακριβώς το μήνυμα χειροκρότησαν ο πρόεδρος Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος, το Αμερικανικό Κογκρέσο για να το συμμεριστούν λίγο μετά στην Ελβετία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διευθύντρια του ΔΝΤ αλλά και διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί που βλέπουν πια την Ελλάδα ως έναν δυναμικό επενδυτικό προορισμό».

«Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί»

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ωστόσο ότι «η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς «αλλά όσο αυτοί απειλούν τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα δίπλα όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας», τόνισε. Απέναντι στο διεθνές δίκαιο την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

«Εμείς συνεπώς δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράλογο με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα, μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα φόρα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η Λαγκάρντ και η «υποκρισία του λαϊκισμού»

Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον νέο κλιματικό νόμο, θύμισε ότι στο Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για φορολόγηση 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών ρεύματος, να την υιοθετήσουν και άλλα κράτη.

«Εδώ, όμως, φώναζαν, δεν υπερψήφισαν», σχολίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για υποκρισία του λαϊκισμού της αντιπολίτευσης όσον αφορά νέες ρυθμίσεις και νομοσχέδια σε Ενέργεια και Παιδεία.

«Δεν θα ξαναβγούν βαριοπούλες» στα πανεπιστήμια

Έστειλε ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πολιτεία δεν θα επιτρέψει να ξαναβγούν οι βαριοπούλες και να επικρατήσει η ανομία, μετά και τα επεισόδια στο ΑΠΘ χθες Πέμπτη από ομάδες κουκουλοφόρων και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει: «Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;».

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα πω μόνο ότι αν κάποιοι θέλουν να ξαναμπούν με βαριοπούλες και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά, η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει. Και ότι αν αναζητούν αίμα και ‘ήρωες’ επεισοδίων δεν θα τους βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα ‘Ανομία’. Και ότι, επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;».

Δική μας απάντηση στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών, πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας, όπως δηλώνει και το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια το οποίο έχει εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκε αναλυτικά χθες από την Υπουργό Παιδείας.

Ιδεολογική μάχη

Χαρακτήρισε μάλιστα το νομοσχέδιο «πολύ τολμηρό και πολύ μεταρρυθμιστικό», ενώ ζήτησε να το στηρίξουν όλοι «με πολύ μεγάλη ένταση», κάνοντας λόγο για «μεγάλη ιδεολογική μάχη» τους επόμενους μήνες.

«Είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες για φοιτητές και καθηγητές. Καθιερώνει εσωτερικά προγράμματα Erasmus, παράλληλες σπουδές σε σχολές, διπλά πτυχία, startups φοιτητών, σύνδεση με την εργασία πριν ακόμα από την αποφοίτηση. Και όλα αυτά συνδυασμένα με ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο διοίκησης αλλά και ανάδειξης καθηγητών, το οποίο συνδυάζει τη διαφάνεια με την αξιοκρατία, στα πρότυπα που ισχύουν σε όλες τις προηγμένες χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Επιστρέφοντας στην ημερήσια διάταξη, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε ιδιαίτερα τρεις πρωτοβουλίες. Η πρώτη αφορά την παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου ως μεγαλύτερου πιστωτή προκειμένου, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να αποφύγουν την πτώχευση, να εξυγιανθούν, να προσελκύσουν καινούρια κεφάλαια και να λειτουργήσουν ξανά».

«Είναι μία επιλογή που υπηρετεί την απασχόληση και την ανάπτυξη, ταυτόχρονα όμως καλύπτει και ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού μας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Σίγουρα δίνει παραπάνω ζωή στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, ο οποίος ήδη έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες με την επαναλειτουργία των ναυπηγείων της Σύρου και την ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά, όπου αντιμετωπίστηκαν και κάποιες τελευταίες εκκρεμότητες στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Ο προσωπικός γιατρός και τα νοσοκομεία

Το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο ανέδειξε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική ου παρέμβαση, ήταν σχετικά με την Πρωτοβάθμια Υγεία και τον θεσμό του δωρεάν προσωπικού γιατρού και για όλους, «μία τομή η οποία έγινε αποδεκτή πολύ θετικά από την κοινωνία», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

«Τώρα ερχόμαστε να κάνουμε παρεμβάσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων, αφενός παρέχοντας κίνητρα ώστε να ενταχθούν περισσότεροι γιατροί στο ΕΣΥ, να επιστρέψουν από το εξωτερικό όσοι έφυγαν -και είναι, δυστυχώς, πολλοί αυτοί- και αφετέρου προσφέροντας πληρέστερη εκπαίδευση στους ειδικευόμενους γιατρούς μας, ώστε να είναι πιο ουσιαστικές και οι δικές τους υπηρεσίες κατά το αγροτικό τους στην περιφέρεια και στα νησιά μας», πρόσθεσε.

Τεχνητή Νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια

Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και της κυβερνοασφάλειας. «Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί σε κάποιους, αυτό το νομοσχέδιο να ακούγεται πολύ τεχνικό και πιθανώς όχι τόσο άμεσης προτεραιότητας. Πιστέψτε με, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η τεχνολογία δεν αποτελεί απλά μοχλό της οικονομίας, αποτελεί και μέρος της άμυνάς μας», υπογράμμισε.

Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός ναφέρθηκε και πάλι στο Νταβός, όπου συζήτησε, όπως είπε, με τον πρόεδρο της Google Ευρώπης πώς η Ελλάδα θα καταστεί όχι απλά ενεργειακός αλλά και ψηφιακός κόμβος, αναπτύσσοντας δηλαδή μαζί με τα ενεργειακά και υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία θα συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική, μεταφέροντας όχι μόνο ενέργεια αλλά και δεδομένα.

«Άμα δείτε πού καταλήγουν όλα αυτά τα καλώδια στη Μεσόγειο, θα διαπιστώσετε ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία καταλήγει στη Μασσαλία. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος γιατί να μην καταστεί και η Ελλάδα κόμβος υποδοχής δεδομένων, τα οποία θα έρχονται από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία», σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, είπε, «οι πόλεμοι πλέον δεν διεξάγονται μόνο με τα όπλα, αλλά και με τα πληκτρολόγια. Τα σαμποτάζ δε γίνονται μόνο με εκρήξεις αλλά και με ψηφιακά black-out. Και φυσικά η δημοκρατική ζωή δεν υπονομεύεται μόνο με αυταρχικές απαγορεύσεις, αλλά και με τον οργανωμένο ‘πληθωρισμό’ ανυπόστατων ηλεκτρονικών φημών από ύποπτα κέντρα.

Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Αφορούν την ίδια πια την ποιότητα της δημοκρατίας μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

liberal.gr

https://infognomonpolitics.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»