Τα τέσσερα δυνατά "χαρτιά" που κρατάει η Αθήνα, μετά την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον

 

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Στους ρυθμούς των άκρως θετικών αποτελεσμάτων που έχει παράξει η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συνεχίζει να κινείται η ελληνική πρωτεύουσα.

Η ισχυρή προστιθέμενη αξία που έδωσε σε κρίσιμους τομείς (όπως ο γεωπολιτικός, η ενέργεια και τα εθνικά ζητήματα) η 48ωρη παρουσία του κ. Μητσοτάκη και των κορυφαίων υπουργών που τον συνόδευαν στην Ουάσινγκτον αποτελεί, όπως παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη, ακόμα ένα σημαντικό μονοπάτι προς την αλλαγή σελίδας για τη χώρα μας, τη στιγμή που το μήνυμα ότι "η Ελλάδα επιστρέφει ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μετατρέπεται σε πόλο σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης", είναι κεντρικό σε δημόσιες και κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις παραγόντων.

Όπως παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη, η νέα εικόνα της Ελλάδας είναι σαφής, ενώ η αποτύπωσή της ήταν ένας από τους κυρίαρχους στόχους του κ. Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο.

Να φέρει, δηλαδή, στην πρώτη γραμμή μία Ελλάδα που έχει αφήσει πίσω της την κρίση, είναι σταθερός σύμμαχος, στοχεύει να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο και προορισμό νέων επενδύσεων. Αρχής γενομένης, λοιπόν, από τη γεωπολιτική σκακιέρα, στις συνομιλίες κορυφής του πρωθυπουργού υπήρξε η αναγνώριση του ρόλου της χώρας ως πυλώνα ασφαλείας, σταθερότητας σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη, με διαρκώς ευμετάβλητες ισορροπίες.

Περνώντας στο κομβικό κομμάτι της ενεργειακής σκακιέρας, αυτό που προκύπτει με το…πέσιμο της αυλαίας της παρουσίας του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι ότι η Αθήνα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Ουάσινγκτον στη στρατηγική για τη μετατροπή της σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στα Βαλκάνια, αλλά και την Ανατολική Ευρώπη. Τόσο μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, όσο και μέσω της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τα εθνικά ζητήματα αποτέλεσαν από μόνα τους ένα ξεχωριστό κεφάλαιο των πολυεπίπεδων συζητήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρωθυπουργός και αρμόδιοι υπουργοί, τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης και στον απόηχο του τετ α τετ στο Λευκό Οίκο, ενημέρωσαν κορυφαίους Αμερικανούς παράγοντες για το νέο κύμα της τουρκικής παραβατικότητας, που μόνο τριγμούς προκαλεί τόσο στις σχέσεις των δύο χωρών, όσο και εντός της Συμμαχίας, σε μία περίοδο που το μέγιστο ζητούμενο είναι η ενότητα, μπροστά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ενημέρωση για τις υπερπτήσεις της γείτονος περιείχε σειρά χαρτών και συγκεκριμένων στοιχείων που αποδεικνύουν το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει…δεθεί, εκ νέου, στο άρμα των προκλήσεων, τη στιγμή που η ηγεσία της παρακολουθεί "μουδιασμένη" αυτή τη νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, δρώντας "σπασμωδικά", όπως έπραξε, για παράδειγμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Καπιτώλιο, η κ. Πελόζι ζήτησε και κράτησε τους συγκεκριμένους χάρτες, με την αμερικανική πρωτεύουσα να κατανοεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις, όπως και το Κογκρέσο. Το Σώμα, δηλαδή, που…κρατάει στα χέρια του το πράσινο ή το κόκκινο φως στα τουρκικά F-16. Ανάλογη κίνηση έκανε και ο κ. Δένδιας στην συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

"Είχα την ευκαιρία να του δείξω, ίσως, περισσότερους χάρτες από το Λευκό Οίκο. Γιατί υπήρξε ένα ζήτημα. Το ζήτημα των υπερπτήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το οποίο είναι εξαιρετικά ενοχλητικό. Δε μπορεί τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μία εξωτερική απειλή και μία διεθνή κρίση, δύο σύμμαχες χώρες να έχουν τέτοια προβλήματα.

Και με απόλυτη υπευθυνότητα του ενός, της Τουρκίας. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να εξηγηθεί στην αμερικανική πλευρά, ώστε να υπάρχει σαφής κατανόηση του πεδίου", ανέφερε (Star) ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Αθήνα, παράλληλα, κρατάει στη…φαρέτρα της και τις οικονομικές συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα, με στόχο και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα.

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της χώρας μας έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον αμερικανικών κολοσσών (Phizer και Microsoft). Τα δύο επόμενα μεγάλα στοιχήματα, επίσης, έχουν τεθεί στο… τραπέζι.

Η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο καλοκαίρι και η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 αναμένεται να…δυναμώσουν το ελληνικό σήμα προς τις αμερικανικές εταιρείες, για να στρέψουν πιο εντατικά το βλέμμα προς την Ελλάδα. 

https://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»