"Ελάχιστη Περιουσία" 20.000 ευρώ σε κάθε 18χρονο εξετάζει η Γερμανία


 Τον Δεκέμβριο, ενώ η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη στην εμφάνιση της μετάλλαξης όμικρον του κοροναϊού, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (German Institute for Economic Research) αναβίωσε μια ιδέα αιώνων για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανισότητας του πλούτου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η Καθολική Βασική Κληρονομία ή "Grunderbe" στα γερμανικά, θα εκχωρούσε €20.000 σε κάθε κάτοικο όταν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Το ποσό θα προορίζεται να καλύψει έξοδα για την εκπαίδευση ή κατάρτιση, προκαταβολές ακινήτου ή για την έναρξη επιχείρησης, σύμφωνα με την DW. 

Η ιδέα είναι παρόμοια με το Καθολικό Βασικό Εισόδημα, ένα πρόγραμμα κοινωνικών παροχών που δοκιμάζεται από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, το οποίο απονέμει στους ανθρώπους ένα ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα. 

"Αν θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε ευημερία για όλους στο άμεσο μέλλον, τότε θα πρέπει να μειώσουμε το υψηλό επίπεδο της ανισότητας του πλούτου μέσω αναδιανομής: δίνοντας στο μισό πληθυσμό που δεν κατέχει περιουσιακά στοιχεία μια βασική κληρονομιά", αναφέρει ο φορολογικός εμπειρογνώμονας του γερμανικού think tank, Στέφαν Μπαχ στην πρόταση του.

Ο Μπαχ εκτιμά ότι, με βάση τους περίπου 750.000 Γερμανούς που ενηλικιώνονται κάθε χρόνο, η καθολική κληρονομιά θα κόστιζε στη γερμανική κυβέρνηση περίπου 22,6 δισ. ευρώ ετησίως. Θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με την αύξηση του φόρου κληρονομιάς, με τη θέσπιση ενός φόρου στους υπερπλούσιους και με τη μεταρρύθμιση των φόρων στην ακίνητη περιουσία.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες με παρόμοια κατανομή εισοδήματος, ο πλούτος στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος, σύμφωνα με το think tank. Το πλουσιότερο 10% κατέχει τα δύο τρίτα του συνολικού ιδιωτικού πλούτου (περίπου 12 τρισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία). Το πλουσιότερο 1% κατέχει το ένα τρίτο, ενώ το πλουσιότερο 0,1% κατέχει έως και το ένα πέμπτο.

Στον αντίποδα, το χαμηλότερο μισό κατέχει λίγα έως καθόλου περιουσιακά στοιχεία - μόλις το 1,3% του συνολικού ιδιωτικού πλούτου - ενώ δεν μένει σχεδόν τίποτα όταν πεθαίνουν μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με μελέτη του Forum New Economy.

Στην πρόταση του ο Μπαχ αναφέρει ότι οι προσομοιώσεις έδειξαν πως ένα καθολικό σύστημα κληρονομιάς θα περιόριζε τον συντελεστή Gini, που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ανισότητας πλούτου/εισοδήματος, κατά 5-7%. Θα αύξανε τον πλούτο του φτωχότερου μισού από 59% έως 94%.

Εάν η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ήθελε πραγματικά να αντιμετωπίσει την ανισότητα, θα πρέπει "να επικεντρωθεί στην αύξηση του πλούτου της μεσαίας τάξης υποστηρίζοντας την ιδιοκτησία της κατοικίας, την παροχή συμπληρωματικών συντάξεων και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία", αναφέρει ο Μπαχ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW. 

https://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!