Εξαφανισμένη η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η κυπριακή ΑΟΖ από επίσημους χάρτες του τουρκικού ΥΠΕΞ

Εξαφανισμένη η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η κυπριακή ΑΟΖ από επίσημους χάρτες του τουρκικού ΥΠΕΞ

Οι Τούρκοι διπλωμάτες έδειξαν αυτούς τους χάρτες στους ξένους διπλωμάτες στο πλαίσιο ενημέρωσης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
Ο Ελεύθερος Τύπος δημοσιεύει, όλο το αρχείο της ενημέρωσης που συνέταξαν οι Τούρκοι διπλωμάτες με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή Ναυτιλίας – Αεροπορικών Θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές και το παρουσίασαν ως τουρκικές 
θέσεις για την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Η ενημέρωση έγινε την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής «που αδειοδότησε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» στην κρατική εταιρία πετρελαίου της Τουρκίας.
Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν για πρώτη φορά ξένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα για να ενημερωθούν σχετικά με τις τουρκικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνάντηση, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, συμμετείχαν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα.
Οι περισσότερες από τις θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές, όμως αυτή η κίνηση της Άγκυρας θεωρείται μια προειδοποίηση προς τις χώρες της περιοχής για τις απόψεις που διατηρεί η Τουρκία, που εξαφανίζει το Καστελόριζο, δεν αναγνωρίζει την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Παράλληλα, αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη, ακόμη και τη συμφωνία της Λευκωσίας με το Κάιρο για τον καθορισμό της. Ουσιαστικά, εκτός από δύο Οικόπεδα νότια, η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο από όλη την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.
Οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές για τις οποίες έχει άδεια η κρατική εταιρία πετρελαίου από την «ΤΔΒΚ». Στο χάρτη σημειώνονται με κόκκινο οι περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης.
Για να ενισχύσουν κατά την άποψή τους τις τουρκικές θέσεις στην παρουσίαση που έγινε προς τους ξένους διπλωμάτες, έδειξαν και χάρτες και διαφωνίες άλλων κρατών σχετικά με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως το 1993 της Δανίας με τη Νορβηγία, του Κατάρ με το Μπαχρέιν το 2001 κ.λπ.
Σημαντική λεπτομέρεια στην παρουσίαση είναι πως η Αγκυρα ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καθορίσει ΑΟΖ, όμως κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα της, που κατά την άποψή της είναι καθορισμένη!
Οι έμπειροι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού σε περιοχές όπου υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται κάνουν δραστηριότητες γεώτρησης οι ξένες εταιρίες, γεγονός που η Τουρκία χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο.
Στις περιοχές αυτές που «συμπίπτουν», σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρίες κάνουν μονομερείς εργασίες και αυτές αντίκεινται του Διεθνούς Δικαίου.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Προειδοποίησαν μάλιστα και την Ε.Ε. να μην πάρει θέση στην υπόθεση αυτή, αν και η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ένωσης.
Για το «Μπαρμπαρός» οι Τούρκοι διπλωμάτες είπαν ότι κάνει έρευνες «στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!