«Πού βρίσκεται το Καστελόριζο;»: Τα ιστορικά ντοκουμέντα απαντούν στον βουλευτή Τσιρώνη

Η ετήσια αναφορά του Βρετανού Γενικού Διοικητή για τα Δωδεκάνησα (1946), ο ιταλικός χάρτης του 1928 με τα νησιά της Ιταλίας στο Αιγαίο και ο χάρτης των γερμανικών δυνάμεων κατοχής, δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Καστελόριζο βρίσκεται στο Αιγαίο...

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της χώρας μας αυξάνεται διαρκώς, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, έρχονται κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν απαντούν με επιχειρήματα στις έωλες τουρκικές αξιώσεις, αλλά αντίθετα δείχνουν να τις αποδέχονται, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την όρεξη των θρασύτατων, διαχρονικά, γειτόνων μας.

Πρώτος χρονικά, τον Ιανουάριο του 2019, ήταν ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, ο οποίος μέσα στη Βουλή είπε το εξής τραγικό:

«Μακάρι να είχαμε και εμείς μια Συμφωνία των Πρεσπών (εννοεί στα Δωδεκάνησα). Σας ζηλεύουμε εσάς τους Μακεδόνες», αφήνοντας άναυδους τους συναδέλφους του και εξοργίζοντας την κοινή γνώμη.

Πριν λίγες μέρες, παραμονές της συνάντησής του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu:

«Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτήν την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτές στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», αφήνοντας άναυδους όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους Τούρκους συνομιλητές του που έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση…

Το… τελειωτικό χτύπημα ήρθε χθες από τον 
βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τέως Υπουργό και υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων Γιάννη Τσιρώνη ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε:
«Το Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο! Τι να κάνουμε τώρα, Είναι στην ανατολική Μεσόγειο, είναι από κάτω. Δεν είναι στο Αιγαίο».

Μάλιστα για να τεκμηριώσει τις απόψεις του χρησιμοποίησε το γεγονός ότι υπηρέτησε τη 
θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό. Σήμερα, όπως είδαμε «ανέβασε» στη σελίδα του στο FB, έναν χάρτη ο οποίος είναι μάλλον εκτός θέματος καθώς περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της Ασίας και τμήμα της Βόρειας Αφρικής!

Όπως είναι γνωστό τα Δωδεκάνησα βρίσκονταν κάτω από ιταλική κυριαρχία από το 1912 ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οπότε βρέθηκαν κάτω από γερμανική κατοχή (1943 – Μάιος 1945), ενώ στη συνέχεια τη διοίκησή τους ανέλαβε η Βρετανία (1945-1947). Με τη Συνθήκη της Ειρήνης των Παρισίων το 1947, τα Δωδεκάνησα αποδόθηκαν στη χώρα μας. Η τελετή παράδοσής τους έγινε στη Ρόδο στις 31 Μαρτίου 1947.

Τρεις χάρτες, από το βιβλίο του ιστορικού και ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου 
«Το     Καθεστώς των Νησίδων στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, Η Μαρτυρία των Πηγών», ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ, Αθήνα, 2002, παρουσιάζουμε σήμερα, από τα χρόνια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής και της διοίκησης των Βρετανών. Οι χάρτες αυτοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Καστελόριζο βρίσκεται στο Αιγαίο και ό, τι κι αν πουν ή γράψουν διάφοροι αγεωγράφητοι και ανιστόρητοι, αυτό δεν αλλάζει.

Στο θέμα του Καστελόριζου, θα επανέλθουμε σύντομα με εκτενές μας άρθρο.

xartes07
xartes02


xartes04



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!