Οι ΗΠΑ θεωρούν τη Ρωσία «βασικό ύποπτο» για μυστηριώδη ασθένεια σε διπλωμάτες






Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρούν τη Ρωσία ως ‘βασικό ύποπτο’ για τη μυστηριώδη ασθένεια από την οποία προσβλήθηκαν Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούσαν στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κούβα και την Κίνα, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Ενδείξεις από παρεμβολές στις τηλεπικοινωνίες έδειξαν κατά την διάρκεια της έρευνας που πραγματοποίησαν το FBI, η CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, την παρέμβαση της Μόσχας, μετέδωσε το NBC επικαλούμενο τρεις αμερικανούς αξιωματούχους που τήρησαν την ανωνυμία τους και δύο καταθέσεις άλλων ατόμων που ανακρίθηκαν.

Οι ενδείξεις ωστόσο όπως επισημαίνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο δεν είναι επαρκείς ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορήσουν δημόσια την Μόσχα ως υπεύθυνη για τις παρεμβολές αυτές.
Αξιωματούχοι του FBI και της CIA, δεν θέλησαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει τον Ιούλιο, ότι συνεχίζουν τις έρευνες που σχετίζονται με τα προβλήματα υγείας που άρχισαν να αντιμετωπίζουν υπάλληλοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κούβα, όπως και ότι δεν γνωρίζουν ποιο ή ποιά ήταν τα αίτια που προκάλεσαν τη μυστηριώδη αυτή ασθένεια, η οποία προσέβαλλε 26 Αμερικανούς και τα συμπτώματα της οποίας άρχισαν να εκδηλώνονται το 2016.
Τα συμπτώματα της είναι η απώλεια ακοής, οι εμβοές, οι ίλιγγοι, οι πονοκέφαλοι και η κόπωση, μια μορφή που παραπέμπει σε «ήπια εγκεφαλική βλάβη», όπως είχαν δηλώσει αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ είχαν ανακαλέσει το 60% του προσωπικού τους στην πρεσβεία της Αβάνας, ενώ στη συνέχεια είχαν ζητήσει από την Κούβα να μειώσει κατά 15 άτομα την διπλωματική τη αποστολή στην Ουάσιγκτον, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την μυστηριώδη ασθένεια στην Κούβα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι τον Ιούνιο είχαν επιστρέψει στις ΗΠΑ από το Γκουντζού της Κίνας, Αμερικανοί διπλωμάτες, με την υποψία ότι είχαν προσβληθεί από μια μυστηριώδη πάθηση, που ήταν παρόμοια με αυτή από την οποία είχαν προσβληθεί οι αμερικανοί διπλωμάτες στην Κούβα. Στα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η εφημερίδα The New York Times είχε γράψει ότι ανακάλεσαν 11 άτομα από τις διπλωματικές της αποστολές στην Κίνα, επειδή είχαν δεχθεί ‘ακουστικές επιθέσεις’.
Οι Κουβανοί αξιωματούχοι , που ξεκίνησαν την δική τους έρευνα, αρνήθηκαν την οποιαδήποτε εμπλοκή δηλώνοντας άγνοια για τις αίτιες που προκάλεσαν τα συμπτώματα αυτά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι κατά των Αμερικανών διπλωματών έχουν χρησιμοποιηθεί κάποια εξελιγμένα ηλεκτρομαγνητικά όπλα, ενδεχομένως σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες, αναφέρει το NBC.
Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα παρόμοιο όπλο ή όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για να βλάψουν τους διπλωμάτες, δοκιμάζοντας διάφορες συσκευές σε ζώα, αναφέρει το NBC επικαλούμενο αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, συμβούλους του Κογκρέσου και άλλους.
Ένα μέρος των ερευνών έγιναν στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος κατευθυνόμενης ενέργειας στην αεροπορική βάση Κίρτλαντ στο Νέο Μεξικό, όπου οι στρατιωτικοί διαθέτουν γιγαντιαία λέιζερ και εργαστήρια στα οποία μπορούν να δοκιμάσουν ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά όπλα, που χρησιμοποιούν και μικροκύματα.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)/Καθημερινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!