Απαράδεκτο – Πλάτες Γιούνκερ στην Τουρκία κόντρα στην Κύπρο για την Europol


Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
Παιγνίδι στήριξης της Άγκυρας, κόντρα στη Λευκωσία, έστησε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η Κομισιόν, καταφέρνοντας να επιβάλει τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ομάδα 8 συνολικά χωρών, οι οποίες θα αρχίσουν διαβουλεύσεις με την Europol για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν προσωπικά δεδομένα.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Λευκωσία αντέδρασε έντονα, αλλά δεν ήταν δυνατόν να ανατρέψει τη διαδικασία. Αφενός, γιατί η έγκριση παρέχεται με ειδική πλειοψηφία από τα κράτη-μέλη και συνεπώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε τη δυνατότητα άσκησης βέτο. Και αφετέρου, γιατί η Κομισιόν είχε φροντίσει να «πακετοποιήσει» τις οκτώ χώρες, ούτως ώστε ενδεχόμενη προσπάθεια απόρριψης της έναρξης διαβουλεύσεων Τουρκίας-Europol θα οδηγούσε σε αυτόματη θυματοποίηση και των άλλων 7 χωρών του πακέτου: Του Λιβάνου, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ισραήλ, της Αλγερίας, του Μαρόκου και της Τυνησίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών δεν δίστασε να διαχωρίσει τη θέση της Λευκωσίας καταθέτοντας, δια του πρέσβη Νίκου Αιμιλίου μονομερή δήλωση στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, COREPER.

Στη μονομερή δήλωση, το κυπριακό ΥΠΕΞ επικρίνει εντονότατα την έναρξη διαβουλεύσεων Τουρκίας-Europol, υπενθυμίζοντας ότι η υποψήφια χώρα δεν υλοποιεί καμιά ευρωπαϊκή δέσμευση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, η Λευκωσία αφήνει και αιχμές για την «πακετοποίηση» των οκτώ χωρών, κάτι που βαραίνει την Κομισιόν. Άλλωστε, στη μονομερή δήλωση, η Λευκωσία διερωτάται εύλογα «πώς μπορούμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας στην έναρξη διαπραγματεύσεων (σ.σ που πρότεινε η Κομισιόν) στην υπό συζήτηση διεθνή συμφωνία, εάν δεν παρασχεθούν ικανοποιητικές διευκρινίσεις ή/και ασφαλιστικές δικλείδες για το πώς θα διορθωθεί η κατάσταση, δεδομένης της στάσης της Τουρκίας;».
Συνεχίζοντας, η μονομερής δήλωση του ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «…από τον περασμένο Ιανουάριο, η Κύπρος διατήρησε τις έντονες επιφυλάξεις που είχε εκφράσει για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στο ίδιο πακέτο με τις άλλες 7 χώρες. Στηρίξαμε την αποσύνδεση των συζητήσεων για την Τουρκία από τις υπόλοιπες 7 χώρες του πακέτου», αναφέρει χαρακτηριστικά η μονομερής δήλωση, προσθέτοντας ότι «προφανώς η περίπτωση της Τουρκίας διαφέρει από τις υπόλοιπες χώρες», καθώς «ως υποψήφια χώρα η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξή της στην ΕΕ και για τον οδικό χάρτη ελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων. Στην απουσία σχετικής προόδου, θεωρούμε παράδοξο να αποφασίσουμε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων με την Τουρκία», επισημαίνει το κυπριακό ΥΠΕΞ.
Στη συζήτηση που έγινε μετά τη μονομερή δήλωση που κατέθεσε ο Νίκος Αιμιλίου, η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε τη στήριξη της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου, αλλά οι ψήφοι δεν ήταν βέβαια αρκετές για τον σχηματισμό «αναστέλλουσας μειοψηφίας» και για την απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν.
Ως αποτέλεσμα, η πρόταση της ομάδας Γιούνκερ υιοθετήθηκε με ειδική πλειοψηφία από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων και σήμερα θα εγκριθεί ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση) από το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης.
Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις γύρω από το ζήτημα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, όταν η Κομισιόν εισηγήθηκε ως «πακέτο», την έναρξη διαβουλεύσεων της Europol με τις 8 τρίτες χώρες, για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων, με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας γενικότερα. Η κίνηση της Κομισιόν να συμπεριλάβει την Τουρκία μεταξύ των 8 χωρών είχε προκαλέσει ερωτηματικά, καθώς η εν λόγω χώρα δεν είχε ποτέ τεθεί ως χώρα προτεραιότητας για ζητήματα ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άλλες 7 τρίτες χώρες, δεν είχαν κανένα είδος συνεργασίας με την Europol και η έναρξη διαβουλεύσεων ήταν κάτι που επιθυμούσαν όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ως γνωστόν διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και το Ισραήλ.
Απώτερος στόχος της κίνησης που έκανε η Κομισιόν, είναι η εκπλήρωση ενός ακόμη κριτηρίου του οδικού χάρτη της Τουρκίας για την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων, θέμα που συζήτησε εν εκτάσει αποστολή της ομάδας Γιούνκερ με το τουρκικό ΥΠΕΞ, την περασμένη Πέμπτη, στην Άγκυρα.
Φιλελεύθερος
infognomon

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!