Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άνοδο των τιμών «βλέπουν» οι Βρετανοί μετά το Brexit

brexit

Τα βρετανικά νοικοκυριά αρχίζουν να αισθάνονται το τίμημα του Brexit.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσφατα σημείωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής έπεσαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τον Ιανουάριο που μας πέρασε.
Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,3%, σε σύγκριση με την αύξηση 0,9% που ανέμεναν οι αναλυτές. Και τα κακά νέα δεν σταματούν εκεί. Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι τον Δεκέμβριο η μείωση των πωλήσεων ήταν 2,1%, ακόμα μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η Κέιτ Ντέιβις, επικεφαλής στατιστικολόγος στην Υπηρεσία, είπε ότι η επιβράδυνση οφείλεται στις υψηλότερες τιμές καυσίμων και τροφίμων. Οι πωλήσεις μειώθηκαν τόσο στα καταστήματα όσο και διαδικτυακά.
Και οι επενδυτές αντέδρασαν ωθώντας τη λίρα ακόμα πιο χαμηλά σε σχέση με το δολάριο, στο 1,24. Η ισοτιμία αυτή είναι 17% χαμηλότερη από τα επίπεδα την ημέρα του δημοψηφίσματος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απότομη μείωση στην αξία της λίρας ύστερα από το δημοψήφισμα μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές για εισαγόμενα αγαθά, όπως τρόφιμα και ηλεκτρονικά.
«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι μισθοί δεν βελτιώνονται ενώ ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά» είπε ο Ναΐμ Ασλάμ, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Think Markets. «Οι υψηλότερες τιμές αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους».
Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο κινήθηκε στο 1,8%, σε σύγκριση με το 1,6% του Δεκεμβρίου.
Η βρετανική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στον απόηχο του δημοψηφίσματος. Η καταναλωτική δαπάνη παρέμεινε ισχυρή, κόντρα στις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων.
Πλέον, όμως, φαίνεται ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να υποκύπτουν στην πίεση των υψηλότερων τιμών.
«Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν με σαφήνεια ότι οι ανοδικές τιμές θα πιέσουν την καταναλωτική δαπάνη τόσο το 2017 όσο και το 2018» είπε ο Άντριου Σέντανς, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος στην PwC.                                                                                                http://www.fortunegreece.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!