Translate

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

Περίεργες κινήσεις αγνώστων γιά αγορά εκτάσεων στην περιοχή της Ειδομένης

ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΧΑΡΤΗΣ
Την ανησυχία τους στον «Μαχητή» γιά τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή τους εκφράζουν οι κάτοικοι της Ειδομένης και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ξανθίππη Σουπλή, αναφορικά με την παρουσία διαφόρων, αγνώστου ταυτότητας, ατόμων, που μερικοί εξ αυτών αυτοσυστήθηκαν ως «γιατροί» στην περιοχή, επιδεικνύοντας ενδιαφέρον γιά την αγορά γης.
Μια κίνηση, που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχίες γιά το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του προσφυγικού στην περιοχή, που τέθηκε ακόμη και από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους στις συζητήσεις τους με παραγωγούς του χωριού στο πλαίσιο της αναζήτησης ενδιαφερόμενων πωλητών γης, σε περιοχές ολίγω εκατοντάδων μέτρων νοτιότερα του άτυπου καταυλισμού, που έως πριν από μερικούς μήνες είχε δημιουργηθεί και λειτουργούσε γιά αρκετό χρονικό διάστημα στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο φιλοξενώντας στην περιοχή της «ακμής» του μέχρι και 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες με την συνδρομή ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας προσφύγων του ΟΗΕ.

ΣΟΥΠΛΗ ΞΑΝΘΟΥΛΑ
Ανησυχίες, οι οποίες εδράζονται, όπως δήλωσε η κ. Σουπλή, στην επαναλαμβανόμενη και διαρκή κινητικότητα την τελευταία εβδομάδα, σε συνάρτηση με την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό πρόβλημα, αναφορικά με την μελλοντική στάση της Τουρκίας, καθώς το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται αυξημένες και οι ροές εισόδου μεταναστών και προσφύγων στα ανατολικά παράλια της χώρας μας.
Άλλωστε επ’ αυτού του τεραστίου ζητήματος, που παραμένει εν εξελίξει, έχουν εκφραστεί δημοσίως ανησυχίες από διάφορες πλευρές, ακόμη και από πλευράς του αρμοδίου Ελληνα υπουργού Γιάννη Μουζάλα, παρά το γεγονός, ότι εξαιρούν το ενδεχόμενο επανάληψης των γεγονότων και των «φαινομένων» της Ειδομένης.
Βεβαίως, η περιοχή συνεχίζει παρά την έντονη αστυνομική παρουσία και τους συνεχείς ελέγχους και συλλήψεις, να αποτελεί πόλο έλξης προσφύγων και μεταναστών που επιθυμούν να εισέλθουν παρανόμως στα Σκόπια με προορισμό κυρίως την Γερμανία.
Στο γεγονός αυτό οφείλονται και οι αντιδράσεις από πλευράς των κατοίκων της προέδρου της τοπικής κοινότητας και του τοπικού συμβουλίου αναφορικά με τον χώρο εγκατάστασης του υπό σύμπτυξη δύο τμημάτων συνοριακής φύλαξης Αξιούπολης και Πολυκάστρου στον χώρο του μεθοριακού σταθμού της Ειδομένης.
Και τούτο διότι εκτιμούν, ότι αυτό θα πρέπει να παραμείνει στους χώρους όπου είναι μέχρι σήμερα εγκατεστημένο το πρώτο εξ αυτών μέσα στον οικισμό της Ειδομένης, καθώς προσφέρει περισσότερο στο θέμα εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους.
«Μην μετακινείται το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Αξιούπολης»
Ειδικότερα γιά το όλο ζήτημα η τοπική κοινότητα Ειδομένης απέστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς το ακόλουθο έγγραφο:
«Αξιότιμοι κκ υπουργοί.
Εμείς οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού της Ειδομένης που υπέμεινε, υπομένει και θα υπομένει απερίγραπτα προβλήματα λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος και της γεωγραφικής θέσης του, γίναμε αποδέκτες πληροφοριών ότι το ΤΣΦ Αξιουπόλεως το οποίο βρίσκεται πλησίον της πλατείας του χωριού μας, θα μεταφερθεί στο πρώην κτίριο του ΑΤ Ειδομένης (σιδηροδρομικός σταθμός).
Με την μετακίνηση αυτή, δυστυχώς, θα χαθεί και η τελευταία αχτίδα φωτός, που είχε απομείνει στο χωριό και στους λιγοστούς κατοίκους του. Η εν λόγω υπηρεσία επί της ουσίας θα μεταφερθεί εκτός κατοικημένης περιοχής, σε σημείο που οι ηλικιωμένοι κάτοικοι δεν θα έχουν πρόσβαση πεζή και η αμεσότητα της επικοινωνίας που υπήρχε έως τώρα θα χαθεί.
Μαζί με αυτή την αμεσότητα θα χαθεί και το αίσθημα ασφαλείας που νοιώθουν οι κάτοικοι σχεδόν δεκαετίες τώρα, καθόλη την διάρκεια του 24ωρου και ιδίως τα τελευταία χρόνια που η Ειδομένη έχει κατακλυσθεί από εκατοντάδες αλλοδαπών, που είτε την διασχίζουν είτε εγκαθίστανται εκεί σαν την περίπτωση του πρόχειρου καταυλισμού.
Ο αντίλογος δε του ότι θα υπάρχει αστυνομική παρουσία δεν μας επαρκεί ούτε στο ελάχιστο διότι άλλο το να έχεις το εν λόγω τμήμα σε απόσταση λίγων μέτρων με τους σκοπούς του και τον αξιωματικό υπηρεσίας και άλλο να περιμένεις να έρθει το περιπολικό.
Τα τελευταία χρόνια δε η παρουσία και μόνο της εν λόγω υπηρεσίας και το συνολικό της έργο στο οποίο εμεις οι ίδιοι γίναμε μάρτυρες, είναι τεράστιο και αδιαμφισβήτητο.
Εμείς οι κάτοικοι της Ειδομένης που κυριολεκτικώς έχουμε υπομείνει τα πάνδεινα, ζητούμε αυτό ως το ελάχιστο αντάλλαγμα και θεωρούμε υποχρέωσή σας, να μην μετακινήσετε το ΤΣΦ Αξιούπολης φέρνοντας έτσι τον φόβο και την ανασφάλεια όχι απλώς έξω από τις πόρτες μας αλλά και μέσα στα σπίτια μας.
Θεωρούμε αξιοσημείωτο, ότι μία τέτοια περίοδο έχει προταθεί κάτι ανάλογο, όταν μάλιστα δεν υπάρχει και κάποιο ορατό οικονομικό όφελος του κράτους, αφού απ’ όσο γνωρίζουμε το κτίριο είναι ιδιόκτητο και δεν επιβαρύνετε το Δημόσιο με κάποιο ενοίκιο».                                                          http://maxitis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: