ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μακεδονίας. Ο προσεχής Νοέμβριος ίσως αποδειχτεί ορόσημο, για την οριστική διευθέτηση του πολυσχιδούς προβλήματος, που δηλητηριάζει τις διμερείς ελληνο-σκοπιανές σχέσεις, για δύο περίπου δεκαετίες.
Τον προσεχή Νοέμβριο θα διεξαχθεί στη Λισσαβώνα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και ανάμεσα στα άλλα, πιθανότατα, θα εξεταστεί και η πρόταση για ένταξη της FYROM στην Ατλαντική Συμμαχία.Η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, διότι, έχει διαμορφωθεί ισχυρή άποψη μεταξύ των εταίρων μας, για άμεση ένταξη της π.Γ.Δ. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Επανάληψη της πολιτικής του ελληνικού βέτο (Κ.Καραμανλής στο Βουκουρέστι Απρίλιος του 2008), από τους Γ.Α.Παπανδρέου και Δ.Δρούτσα, δεν εντάσσεται στα πολύ πιθανά ενδεχόμενα…Προκειμένου λοιπόν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και το Νοέμβριο η FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ, η αμερικανο- νατοϊκή διπλωματία, ασκεί έντονες πιέσεις στις Κυβερνήσεις Αθηνών και Σκοπίων, προκειμένου να συναινέσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα, που γίνονται στα πλαίσιο του ΟΗΕ, υπό τον αμερικανό διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς.
Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη νέα ονομασία της FYROM είναι δύο: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη». Και οι δύο προτάσεις ικανοποιούν έναν μόνο από τους όρους που έχει θέσει η Ελλάδα, δηλαδή αυτόν της σύνθετης ονομασίας γεωγραφικού προσδιορισμού.
Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές, ποιο θα είναι το εύρος της χρησιμοποίησης του νέου ονόματος, δηλαδή αν θα ισχύσει το “erga omnes’ (για κάθε χρήση), αλλά και αν θα διευκρινιστούν θέματα που σχετίζονται με την ταυτότητα και με τη γλώσσα των Σκοπιανών, που σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο επιθετικός προσδιορισμός Μακεδονικός.
Το όνομα του γειτονικού κράτους, για να γίνει αποδεκτό από την Ελληνική Κυβέρνηση, θα πρέπει να παραπέμπει σαφώς την περιοχή της π.Γ.Δ.Μακεδονίας, ως γεωγραφικός προσδιορισμός, να έχει καθολική δεσμευτική ισχύ (erga omnes) για τις πολυμερείς και διμερείς διεθνείς σχέσεις, για τις συναλλαγές, όλων των οργανισμών, κρατών, και μη κυβερνητικών διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών υπηρεσιών της FYROM.
Κρατική προπαγάνδα
Η περιπέτεια της Ελλάδας με το όνομα «Μακεδονία» ξεκίνησε τον Αύγουστο 1944, όταν ο Τίτο, με σύμφωνη γνώμη του Στάλιν, μετονόμασε τη Βαρντάρσκα Μπαντοβίνα (σημερινή FYROM) σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο λόγος προφανής, να αμφισβητηθεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας και σε επόμενο στάδιο, να έχει διέξοδο η τότε ΕΣΣΔ μέσω της Γιουγκοσλαβίας στο Αιγαίο.
Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991, οι εθνικιστικοί κύκλοι των Σκοπίων, προωθούν συστηματικά τα αναθεωρητικά τους σχέδια με αιχμή το όνομα «Μακεδονία». Η εμμονή των Σκοπιανών στην χρησιμοποίηση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, δεν συνιστά μόνο καπηλεία της Ελληνικής ιστορίας, αλλά υποκρύπτει και εδαφικές διεκδικήσεις. Σύμφωνα με το Σκοπιανό ιδεολόγημα, το Μακεδονικό έθνος (ιστορικά και εθνολογικά ανύπαρκτο), είναι διαμελισμένο σε τρεις πατρίδες.
Στη «Μακεδονία του Βαρδάρη» (π.Γ.Δ.Μ.), στη «Μακεδονία του Αιγαίου»(Ελλάδα) και στη «Μακεδονία του Πιρίν» (Βουλγαρία). Από αυτές, η μία είναι ελεύθερη (η «Μακεδονία του Βαρδάρη»), ενώ οι άλλες δύο κατέχονται από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία αντίστοιχα. Κατά το Σκοπιανό ιδεολόγημα, θα πρέπει να απελευθερωθούν οι υπόδουλες πατρίδες και να ξαναγίνει το κράτος των Μακεδόνων! Αυτή είναι η επίσημη κρατική ιδεολογία των Σκοπιανών και έτσι διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία τους.
Είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, σε μακροπρόθεσμη βάση, ο «παιδαριώδης» ισχυρισμός που κυριαρχεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της γειτονικής χώρας, ότι ολόκληρη η γεωγραφική περιοχή της σύγχρονης Μακεδονίας, ως το Αιγαίο και τον Όλυμπο θεωρείται η ‘tatkovina’ τους –fatherland, πατρίδα. Με αποτέλεσμα, οι νέες γενιές , τα παιδιά που αποφοίτησαν από τα σχολεία της FYROM από το 1991 μέχρι σήμερα, να υιοθετούν το νέο «δόγμα» των σλαβομακεδόνων εθνικιστών!
Ωστόσο, εκεί ακριβώς βρίσκεται και η ρίζα του κακού, διότι με αυτό το κρατικό ιδεολόγημα, το όνομα αποτελεί το όχημα, για την προώθηση αλυτρωτικών και αποσχιστικών αιτημάτων των εθνικιστών σλαβομακεδόνων σε βάρος της Ελλάδας. Η προπαγάνδα των σκοπιανών στηρίζεται στο μύθο της ύπαρξης «Μακεδονικού έθνους». Όμως , δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος, αλλά έλληνες που κατοικούν στην γεωγραφική περιοχή που λέγεται Μακεδονία.
Όταν λέμε ότι αυτός ο Έλληνας είναι Μακεδόνας εννοούμε τον κάτοικο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας (Ελληνικής) και κατ’ αυτή την έννοια, υπάρχουν και σλάβοι κάτοικοι της Μακεδονίας (Βαρδάρη), που μπορεί να αποκαλούνται σλαβομακεδόνες, αλλά και Βούλγαροι Μακεδόνες, που είναι οι κάτοικοι της Μακεδονίας του Πιρίν. Επομένως, υπάρχει το Έθνος των Ελλήνων, των Σλάβων, των Βουλγάρων, όχι όμως και των Μακεδόνων. Η Μακεδονία είναι έννοια γεωγραφική- τοπολογική και όχι εθνολογική.
Επίσης, συνιστά διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας , ότι η Μακεδονία μοιράστηκε σε Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία. Τα σύνορα Ελλάδας – FYROM είναι οι γραμμές που κατείχαν οι στρατοί των χωρών τους την ημέρα της ανακωχής, στον Βαλκανικό Πόλεμο. Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913) μετά την ήττα της Βουλγαρίας όρισε τα σύνορα των βαλκανικών χωρών, που πολέμησαν κατά της Βουλγαρίας.
Όμως ποιοι πίστευαν και πιστεύουν με φανατισμό, ότι υπάρχει εθνότητα Μακεδόνων, που ζει διασκορπισμένη σε τρία βαλκανικά κράτη; Μα οι οπαδοί του κόμματος που ονομάζεται VMRO ή VMRO-DPMNE (“Δημοκρατικό Κόμμα για τη “Μακεδονική” Εθνική Ενότητα”) , που σήμερα ασκεί Κυβερνητική εξουσία στα Σκόπια.Το κράτος που δημιούργησε ο Τίτο στη νότια Γιουγκοσλαβία, ούτε εθνολογικά, ούτε ιστορικά έχει το δικαίωμα να ονομάζεται Μακεδονία.
Ιστορικά, διότι οι Σλάβοι έφτασαν στη Βαλκανική χίλια χρόνια μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εθνολογικά, γιατί η χώρα τους κατοικείται από Αλβανούς, Τούρκους, Τσιγγάνους και Σλάβους, που καμία σχέση δεν έχουν με Μακεδόνες.Επιπλέον Ιστορικές και μη αμφισβητούμενες έρευνες έχουν προσδιορίσει ότι από την έκταση του αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου της εποχής του Φίλιππου, ένα ποσοστό μικρότερο του 10% περιλαμβάνεται στη σημερινή ΠΓΔΜ, το 6% ανήκει στη σημερινή Βουλγαρία, ενώ το υπόλοιπο 84% ανήκει στη σημερινή Ελληνική Μακεδονία.
Επειδή η προσπάθεια αντιμετώπισης της χονδροειδούς προπαγάνδας των σλαβομακεδόνων εθνικιστών, εξελίσσεται σε μάχη του αυτονόητου, επισημαίνουμε ότι: Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι διάδοχοι του μετέδωσαν τον Ελληνικό πολιτισμό και καθιέρωσαν την Ελληνική γλώσσα όλων των λαών που κατέκτησαν. Η περίοδος αυτή ονομάστηκε Ελληνιστική Εποχή.
«Η διανοητική συνάντηση των Ελλήνων και των Αράβων, ως συνέπεια της μεταδόσεως της Ελληνικής Παιδείας από τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου», έγραψε στο περιοδικό TIMES της Νέας Υόρκης το 2001 ο Dennis Overbye, «υπήρξε το σημαντικότερο γεγονός της Ιστορίας, οι συνέπειες του οποίου είναι τεράστιες στο Ισλάμ, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο».
Η Ελληνική γλώσσα, μετά την κατάκτηση των Αράβων της Συρίας και Αιγύπτου ήταν επί 100 χρόνια η επίσημη γλώσσα. Άραβες μετέφρασαν στην Αραβική τα συγγράμματα των Ελλήνων φιλοσόφων και κυρίως τα βιβλία του Αριστοτέλη. Όλα αυτά όμως αγνοούνται από τους Σκοπιανούς εθνικιστές.Η Κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι, μέσω της κρατικής προπαγάνδας επιδιώκει το κράτος της FYROM να εκφράσει το σύνολο των κατοίκων της Μακεδονίας. Επιχειρεί δηλαδή κάτι το αδιανόητο, «το μέρος να εκφράσει το όλον»! Και να ηγηθεί ενός ανύπαρκτου Έθνους, του Μακεδονικού!! Αλλά, τα έθνη γεννούν τα κράτη και όχι το αντίστροφο.
Αδιαλλαξία Σκοπιανών
Σχόλια