Κύπρος: Απάντηση στην Άγκυρα με νέο οικόπεδο στην Exxon-Qatar Petroleum


Κύπρος: Απάντηση στην Άγκυρα με νέο οικόπεδο στην Exxon-Qatar Petroleum


Η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της αδειοδότησης του τεμαχίου «5» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην κοινοπραξία Exxon-Qatar Petroleum (σ.σ. η κοινοπραξία αποτελείται από την ExxonMobil Exploration and Production Cyprus Offshore Limited, αμερικανικών συμφερόντων ως διαχειρίστρια, με ποσοστό 60% και την καταρινών συμφερόντων Qatar Petroleum International Upstream LLC, με ποσοστό 40%) έρχεται να ολοκληρώσει την εικόνα των καθορισμένων θαλάσσιων περιοχών στη δυτική ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς την κατοχύρωση σε μεγάλες εταιρείες.

Εξάλλου το τεμάχιο «5» δεν είχε μέχρι στιγμής παραχωρηθεί σε κάποια εταιρεία ή κοινοπραξία και μετά τη χθεσινή –και τυπικά– ανακοίνωση μόνον τα τεμάχια «1» και «4», επί του συνόλου των 12 θαλασσοτεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, μένουν εκτός ενδιαφέροντος για εν δυνάμει υποθαλάσσιες έρευνες προς αναζήτηση ενεργειακών πόρων.

Η εξέλιξη δεν είναι μόνο σημαντική λόγω του μεγέθους της εταιρείας, αλλά και εξαιτίας της χρονικής συγκυρίας, δεδομένου ότι εντός μηνός η Exxon επανέρχεται για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο τεμάχιο «10» («Γλαύκος»).

Το «5» δείχνει να έχει εξαιρετική σημασία για την αμερικανοκαταρινή κοινοπραξία για μια σειρά λόγων, που δίνουν και τη μεγάλη εικόνα της γεωπολιτικής τής ενέργειας στην περιοχή – με έμφαση στην Αίγυπτο:

• Λόγω της γειτνίασης με τα τεμάχια «6» (ανήκει στην κοινοπραξία της Total-ENI) και «10» (Exxon-Qatar Petroleum), στα οποία υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων τόσο στον στόχο «Καλυψώ», στην πρώτη περίπτωση, όσο και στον «Γλαύκο», στον οποίο επανέρχεται η Exxon τον προσεχή μήνα. Το «5» «ολοκληρώνει γεωγραφικά» την εικόνα του συγκεκριμένου χώρου επί της δυτικής ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να διαφανεί αν υπάρχουν ή όχι, τελικά, προοπτικές για ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου.

• Εξαιτίας της τουρκικής έκνομης γεώτρησης επί του τεμαχίου «6» από το «Γιαβούζ» την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου 2020. Την περίοδο 2018-2020 η Τουρκία δεν παρενόχλησε με τα ερευνητικά της σκάφη και γεωτρύπανα εταιρείες αμερικανοτουρκικών συμφερόντων. Συνεπώς σε μελλοντικές ενέργειες στην περιοχή, μια σύγκρουση «κυριαρχίας» Αιγύπτου – Τουρκίας δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός από τα κράτη της περιοχής. Και τέλος

• Λόγω της δραστηριοποίησης της Exxon στην Αίγυπτο – στην οποία δραστηριοποιείται, ειρήσθω εν παρόδω, εδώ και 115 χρόνια. Η Exxon προχώρησε και προχωράει κανονικά με γεωτρήσεις (σύνολο 7) στην Αίγυπτο, διαβλέποντας τη μεγάλη εικόνα της περιοχής και πως το τεμάχιο «5» θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρουσες προοπτικές ως εγγύτερο, γεωγραφικά, τόσο στην αιγυπτιακή ΑΟΖ όσο και στα τερματικά σε Idku και Damieta – που ήδη έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καθημερινή

https://infognomonpolitics.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»