Λιβύη: Σε πλήρη εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις και διπλωματικό πόκερ
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα στη Λιβύη, όπου οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ φέρονται να πλησιάζουν στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που έως τώρα είναι υπό τον έλεγχο της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
Το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας από την πλευρά της ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία και η Άγκυρα θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα, ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η διπλωματική δράση. Όπως έγινε γνωστόο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπεύει να μεταβεί στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Ταχίρ Σιγιάλα είχε αργά το βράδυ της Παρασκευής τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπορέλ για την κατάσταση στη χώρα.
Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών και από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι. Μίλησε με τους με τους προέδρους της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ιταλία. Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συντονίσουν τις ενέργειές τους για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προήδρευσε επιχειρησιακής σύσκεψης με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η κατάσταση στη Λιβύη μαζί και με άλλα επίκαιρα θέματα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Καλοκόλτσεφ, ο διοικητής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φατάχ αλ Σίσι είχε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο να επισημαίνει στον Αμερικανό ομόλογό του την ανάγκη περιορισμού των «παράνομων ξένων επεμβάσεων» στα θέματα της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.
Μία ημέρα νωρίτερα συνήλθε το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας (HCS) της Αλγερίας, όπου συμμετέχουν οι ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της χώρας, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στα σύνορα, κυρίως εκείνων με τη Λιβύη, και να λάβει μέτρα για την προστασία τους, σύμφωνα με την αλγερινή προεδρία. Συμβουλευτικό όργανο στο οποίο προεδρεύει ο αρχηγός του κράτους, το HCS είναι επιφορτισμένο από το Σύνταγμα να δίνει στον τελευταίο τη γνώμη του για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και συγκαλείται σπάνια.
Επίσης, την ίδια ημέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τον δρόμο για μια άμεση τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη για την υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Τρίπολης απέναντι στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης, Φάτι Μπασάγα, ανακοίνωσε στην Τύνιδα πως η ΚΕΕ μπορεί να ζητήσει επίσημα τουρκική στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη.
naftemporiki.gr
Σχόλια