ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
Τις ευθύνες των πανεπιστημιακών ερευνά ο 'Αρειος Πάγος
20 Μαρτίου 2009, 23:07Διονύσης Φουσέκης
Στο κλίμα έντασης που προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει την «κουκούλα», η έρευνα για τις καταλήψεις που ξαφνικά διέταξε ο εισαγγελέας Γ. Σανιδάς αναμένεται να θέσει με εκρηκτικό τρόπο το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου και της αντιμετώπισης της βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Το ότι τα δύο θέματα είναι συγκοινωνούντα δοχεία είναι ηλίου φαεινότερον. Άλλωστε, τη λύση της εξίσωσης «κουκούλες» Χ «καταλήψεις» σε πανεπιστημιακούς χώρους, τη βλέπουμε στις τηλεοπτικές οθόνες μας, με το κέντρο της Αθήνας να καίγεται κάθε τόσο.
Αναμφίβολα, η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να δώσει ένα τέλος στο μεταπολιτευτικό φαινόμενο των επεισοδίων και των καταστροφών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ένα φαινόμενο που συχνά συνδέεται στην πράξη με το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου.
Το ζητούμενο, όμως, είναι αν η αντιμετώπιση των επεισοδίων πρέπει να σημάνει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την όξυνση της κρατικής αυταρχικότητας και βέβαια πάνω απ’ όλα, αν αυτά που προωθεί η κυβέρνηση είναι τελικά εφικτά.
Πιστεύει πράγματι η κυβέρνηση ότι με την κατάργηση του ασύλου και άλλα συναφή, όπως η ποινικοποίηση της «κουκούλας», θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πολιτική βία των αντιεξουσιαστών στους δρόμους και τα πεζοδρόμια;
Ή μήπως, όλα αυτά τα αναγκαστικά αυταρχικού χαρακτήρα μέτρα, αποτελούν ένα ακόμη επικοινωνιακό «πυροτέχνημα», που προέρχεται από το παλαιοδεξιό γονίδιο των κυβερνώντων και απευθύνεται στον πλέον συντηρητικό πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας;
«Σφήνα» Γ. Σανιδά για να εκδιωχθούν οι καταληψίες
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, ζητά από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών όλης της χώρας να διερευνήσουν αν υπάρχουν κτίρια του Δημοσίου, Πανεπιστημίων ή άλλα υπό κατάληψη και αν ναι, να ερευνηθεί για ποιο λόγο οι υπεύθυνοι των κτιρίων δεν έχουν μεριμνήσει για την εκδίωξη των καταληψιών.
Αναλυτικά, ο κ. Σανιδάς ζητάει από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών να εξακριβώσουν:
- Αν στα όρια της δικαιοδοσίας τους, βρίσκονται υπό κατάληψη ακίνητα, που ανήκουν στο Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μεταξύ των οποίων και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο και αν ναι, από πότε και ποιοι είναι οι καταληψίες.
- Για ποιο λόγο τα αρμόδια όργανα, δεν έχουν μεριμνήσει για την αποβολή των καταληψιών από τα υπό κατάληψη ακίνητα και μετά ταύτα, την αξιοποίηση αυτών.
- Αν στα υπό κατάληψη ακίνητα, εκτός από την κατάληψη, που αυτή καθαυτή είναι παράνομη πράξη, παρατηρούνται και άλλες παρανομίες από τους καταληψίες, όπως π.χ. διακίνηση ναρκωτικών, κατοχή ή κατασκευή όπλων κ.λπ.
«Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή στους υπεύθυνους διαχειριστές των υπό κατάληψη ακινήτων και για τις ενδεχόμενες δικές τους ποινικές ευθύνες, σε περίπτωση που δε λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποβολή των καταληψιών, η αυθαίρετη και παράνομη παραμονή των οποίων προκαλεί ζημίες στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου», καταλήγει η παραγγελία του κ. Σανιδά.
«Η καυτή πατάτα»
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση που μέχρι στιγμής έχει πληρώσει με ακριβό πολιτικό τίμημα την αντιπαράθεσή της με το χώρο των αντιεξουσιαστών, έχει αφήσει το «μπαλάκι» να κυλήσει προς τη Δικαιοσύνη και αυτή με τη σειρά της το «πετάει» στους πανεπιστημιακούς και μάλιστα αρκετά απότομα.
Η «zougla.gr» ζήτησε την άποψή τους για την πρωτοβουλία του κ. Σανιδά και το ζήτημα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.
Ο Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, πιστεύει ότι την ευθύνη για το χώρο των Πανεπιστημίων πρέπει να την έχουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια και τά
Σχόλια