ΔΙΟΛΚΟΣ


Πλακόστρωτος δρόμος που συνέδεε τις δύο άκρες του ισθμού της Κορίνθου και πάνω στον οποίο ζώα έσερναν τα πλοία στην αρχαιότητα και απέφευγαν τον πολυήμερο περίπλου της Πελοποννήσου. Ο δίολκος κατασκευάσθηκε στα τέλη του 7ου ή στις αρχές του 6ου αιώνα π.χ., όταν τύραννος στην Κόρινθο ήταν ο Περίανδρος. Από την άποψη της τεχνικής κατασκευής του, ο δίολκος είχε τη μορφή ενός απλού δρόμου, στρωμένου με κυβόλιθους απο πώρο. Το πλάτος του ήταν 3,5-5μ. και στο μέσο του σχηματίζονταν δύο παράλληλες αυλακώσεις, για να προφυλάσσεται η πλατφόρμα που μεταφέρονταν τα πλοία απο εκτροχιασμούς στα επικίνδυνα σημεία, όπως οι στροφές.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κι όμως, για ένα τέτοιο μνημείο παγκόσμιας απήχησης που άντεξε πάνω από δυόμισι χιλιάδες χρόνια για να φθάσει ως εμάς, δεν έχουν γίνει οργανωμένες προσπάθειες διαφυλαχθεί και έχει υποστεί τη μέγιστη φθορά..
Ο χρήστης aoratos είπε…
Πράγματι δεν έχουν γίνει προσπάθειες για την διάσωση του σημαντικότατου αυτού έργου απο πλευράς πολιτείας,παρά το ενδιαφέρον πολλών πολιτών,αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια της δημοσιογράφου κυρίας Σοφίας Λομβέρδου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!