Γερμανία και Ιρλανδία αποδοκιμάζουν τη βρετανική κυβέρνηση για την αθέτηση της συμφωνίας για το Brexit


 Η κυβέρνηση της Γερμανίας προέβη σε μια σπάνια δημόσια δήλωση, με την οποία επέπληξε τη βρετανική κυβέρνηση για τα σχέδιά της να αθετήσει τη συμφωνία για το Brexit που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από δύο χρόνια.


Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενεϊ έγραψαν επιστολή στον Observer σήμερα, υπερασπιζόμενοι το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, υποστηρίζοντας ότι υποστηρίζει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και διατηρεί τα "υψηλά πρότυπα" της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

"Δυστυχώς, η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε να μην εμπλακεί με καλή πίστη σε αυτές τις προτάσεις", έγραψαν οι Baerbock και Coveney. "Αντί για τον δρόμο της εταιρικής σχέσης και του διαλόγου, επέλεξε τη μονομέρεια".

"Δεν υπάρχει καμία νομική ή πολιτική δικαιολογία για τη μονομερή παραβίαση μιας διεθνούς συμφωνίας που συνήφθη μόλις πριν από δύο χρόνια", συνέχισε το ζεύγος. "Η κατάθεση νομοθεσίας δεν θα επιλύσει τις προκλήσεις γύρω από το πρωτόκολλο. Αντίθετα, θα δημιουργήσει ένα νέο σύνολο αβεβαιοτήτων και θα καταστήσει πιο δύσκολη την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων".

Οι Baerbock και Coveney κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να "επιδείξει τον ίδιο ρεαλισμό και την ίδια ετοιμότητα για συμβιβασμό που έχει επιδείξει η ΕΕ", ιδίως υπό το πρίσμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, καθώς η Ρωσία ηγείται ενός αδίστακτου πολέμου στην Ουκρανία, διαρρηγνύοντας την ευρωπαϊκή μας ειρηνευτική τάξη, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σταθούν μαζί ως εταίροι με κοινές αξίες και δέσμευση να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες", έγραψαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει το Κοινοβούλιο να εγκρίνει το σχέδιό του για την παράκαμψη της συμφωνίας για το Brexit μέχρι το τέλος του 2022, αλλά θα μπορούσε να χρειαστεί ακόμη και ένας χρόνος για να γίνει νόμος, εάν η Βουλή των Λόρδων σκαλώσει. "Θα μπορούσαμε να το κάνουμε πολύ γρήγορα, με τη θέληση του Κοινοβουλίου", δήλωσε ο Τζόνσον στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 την περασμένη εβδομάδα.

Νομική διαμάχη


Το νομοσχέδιο, το οποίο θα έδινε στη Βρετανία τη δυνατότητα να τροποποιεί μονομερώς τη διευθέτηση της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, ενέχει τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου με την ΕΕ και έχει αποθρασύνει τις σχέσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ ξεκίνησε εκ νέου νομικές ενέργειες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα.

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, δήλωσε στο Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί τις προσπάθειες της Βρετανίας να διαλύσει "μονομερώς και παράνομα" τις ρυθμίσεις της συμφωνίας για το Brexit που διατηρούν τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά του μπλοκ, δημιουργώντας παράλληλα τελωνειακά σύνορα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε συνέντευξή της στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du Dimanche, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας δήλωσε ότι η χώρα της προσπάθησε ανεπιτυχώς να επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία με την ΕΕ, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες αρνήθηκαν να τροποποιήσουν το κείμενο. Πρόσθεσε ότι αυτό που έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν νόμιμο και σύμφωνο με το δόγμα του διεθνούς δικαίου που επιτρέπει σε έναν υπογράφοντα να κάνει αλλαγές σε μια συνθήκη, εάν αισθάνεται ότι θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητά του.

Η συμφωνία του Τζόνσον πέρασε στη δεύτερη ανάγνωση στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα, αλλά εξέθεσε τα ρήγματα στο κόμμα του πρωθυπουργού, καθώς η προκάτοχός του Τερέζα Μέι και άλλα βασικά μέλη των Τόρις καταψήφισαν το σχέδιο.

"Δεν μπορώ να το υποστηρίξω", δήλωσε η Μέι. "Θα μειώσει το κύρος του Ηνωμένου Βασιλείου στα μάτια του κόσμου".

https://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!