ΑΟΖ Τουρκίας – Παλαιστίνης; Ισραήλ και Αίγυπτος τι λένε;

 

Η πρόταση για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης στα πρότυπα της συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης, αποτελεί σημαντική είδηση στα Ελληνικά ΜΜΕ.


Η Τουρκική εφημερίδα Yeni Safak κυκλοφόρησε άρθρο όπου ο γνωστός «πατέρας» της Τουρκικής Γαλάζιας Πατρίδας Cihat Yayci προτείνει την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης.

Ο Γιαϊτσί υποστηρίζει ότι οι η κόντρα Χαμάς και Φατάχ ενισχύει το Ισραήλ και γι’ αυτό οι δύο Παλαιστινιακές οργανώσεις θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού και να συνάψουν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία.

Ο Γιαϊτσί υποστηρίζει πως το Ισραήλ δεν θα αντιδράσει στην υπογραφή συμφωνίας για ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης, παρά τις συμμαχίες που έχει με την Ελλάδα και την Κύπρο, το παιχνίδι των οποίων θα χαλάσει η Τουρκία! Επίσης, θα αναγνωριστεί επίσημα η Παλαιστινιακή οντότητα και θα αποκτήσει άλλο ειδικό βάρος, καθώς θα έχει ΑΟΖ.

Ο κ. Γιαϊτσί, που είναι και καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην Ναύαρχος, ή πραγματικά είναι άσχετος με το τι συμβαίνει στην περιοχή, ή δεν θέλει να αντιληφθεί τι συμβαίνει.

Παραθέτουμε επίσημο χάρτη στον οποίο φαίνεται ότι η λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς και με την οποία η Τουρκία θέλει να οριοθετήσει ΑΟΖ, δεν διαθέτει ΑΟΖ μέχρι την Κυπριακή ή την Ελληνική ΑΟΖ. Η ΑΟΖ της Γάζας είναι μικρή και βόρειά της συνορεύουν οι ΑΟΖ του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Άρα, εάν η Τουρκία τολμήσει να υπογράψει συμφωνία με την Γάζα, τότε θα έχει καταπατήσει την οριοθετημένη ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου, του Ισραήλ και της Κύπρου και την δυνητική ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αυτό θα αποτελέσει casus belli κυρίως για το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς στην Ελλάδα κυριαρχεί ακόμη το δόγμα του ΕΛΙΑΜΕΠ και των πολιτικών ελίτ που ακόμη πιστεύει στον κατευνασμό της Τουρκίας και όχι στις δυναμικές απαντήσεις.

Ειλικρινά, θα είχε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την πραγματοποίηση μιας τέτοιας «συμφωνίας» μεταξύ Τουρκίας και Γάζας – Χαμάς, καθώς η αντίδραση του Ισραήλ και της Αιγύπτου θα ήταν συντριπτική.

https://cosmostatus.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!