Άλλο ένα βήμα προς την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν – Ταραχή στην Άγκυρα

 Άλλο ένα βήμα προς την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν – Ταραχή στην Άγκυρα
Τη διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν έβαλαν μπροστά, την Κυριακή 2 Απριλίου 2017, τα δύο κυριότερα κόμματα των Κούρδων του Ιράκ (φωτ.: EPA / Khalil al Anei)
Στις 28 Μαρτίου 2017 το Περιφερειακό Συμβούλιο του Κιρκούκ πήρε απόφαση να αναρτάται η κουρδική σημαία μαζί με τη σημαία του Ιράκ, σε όλα τα δημόσια κτήρια της Περιφέρειας. Ακολούθησε η δήλωση του προέδρου της Αυτόνομης Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρζανί, στον γ.γ. του ΟΗΕ, με την οποία ενημέρωνε από πρώτο χέρι τον Αντόνιο Γκουτιέρες ότι το επόμενο διάστημα οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ θα κάνουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους.

Ακολούθησε ψήφισμα της ιρακινής βουλής, με το οποίο καταδικάστηκε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του Κιρκούκ για την ανάρτηση της κουρδικής σημαίας στα δημόσια κτήρια.
Μετά το ψήφισμα ο περιφερειάρχης του Κιρκούκ, Νετζμετίν Κερίμ, δήλωσε: «Η σημαία του Κουρδιστάν δεν θα υποσταλεί στο Κιρκούκ, η απόφαση είναι συμβατή με το Σύνταγμα του Ιράκ».
Την Κυριακή 2 Απριλίου είχαμε άλλο ένα «επεισόδιο» στο σήριαλ της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν. Ανώτατα στελέχη των δυο κυριότερων και ιστορικών κομμάτων, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) συσκέφθηκαν στην πόλη Σελαχατίν του Κουρδιστάν και αποφάσισαν την συγκρότηση κοινής επιτροπής, η οποία θα καθορίσει την ημερομηνία και τις λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος της Ανεξαρτησίας, το οποίο θα αφορά και την τύχη του Κιρκούκ.
Σημειώνεται ότι με βάση το Άρθρο 140 του Συντάγματος του Ιράκ, η τελική απόφαση για το αν το Κιρκούκ θα συνεχίσει να ανήκει στη Βαγδάτη ή αν θα προσδεθεί στην Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν, ανήκει στο λαό της Περιφέρειας του Κιρκούκ, ο οποίος θα αποφασίσει εν καιρώ με δημοψήφισμα. Το 2008 το Περιφερειακό Συμβούλιο, με πλειοψηφία 2/3, αποφάσισε η Περιφέρεια Κιρκούκ να προσδεθεί στην Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν, η οποία δεν εφαρμόστηκε, επειδή δεν ήταν συμβατή με το Σύνταγμα του Ιράκ.
Η αντίδραση του Ιράκ
Αναφερόμενος στις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, δήλωσε στο ειδησεογραφικό κανάλι Rudaw ότι «το θέμα της σημαίας για άλλους είναι σοβαρό, για άλλους όχι. Όμως αυτό δεν είναι θέμα της παρούσης. Κάνω έκκληση στον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο να άρουν την απόφαση αυτή. Μια σημαία δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα». Απαντώντας σε ερώτημα αν η κεντρική κυβέρνηση θα κόψει τους μισθούς των υπαλλήλων της Περιφέρειας Κιρκούκ, είπε ότι αυτό θα είναι μια ακραία πράξη και εκτίμησε ότι τα πράγματα δεν θα φθάσουν εκεί.
Όσον αφορά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ο Ιρακινός πρωθυπουργός είπε: «Δεν θέλω να συνεχίσω τη συζήτηση για το δημοψήφισμα.
»Αν και πιστεύω ότι οι λαοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, δεν υποστηρίζω την απόσπαση του Κουρδιστάν από το Ιράκ».
Τρέμει η Άγκυρα
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραχήμ Καλίν, αναφερόμενος στην δήλωση του Μπαρζανί για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, είπε: «Εμείς έχουμε συζητήσει το θέμα του δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας με τους υπεύθυνους της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης. Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι ένα λανθασμένο βήμα, ειδικά αυτήν την περίοδο. Εκτός αυτού, ο διαμελισμός του Ιράκ αναλόγως με τις εθνοθρησκευτικές ταυτότητες των κατοίκων του, είναι κάτι που αν γίνει, δεν θα σταματήσει εκεί. Θα εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές. Και τότε όλοι θα πληρώσουν το λογαριασμό.
»Ελπίζουμε να σκεφθούν ψύχραιμα να και δράσουν αναλόγως στο ζήτημα αυτό. Στη Κιρκούκ αναρτήθηκε μια σημαία. Εμείς λέμε ότι αυτό είναι λάθος. Αυτό το εκφράσαμε στις αρμόδιες Αρχές. Αυτό θα γίνει αιτία δημιουργίας νέων εντάσεων εθνοτικού ή άλλου χαρακτήρα και σε άλλες περιοχές. Εμείς περιμένουμε από τους υπεύθυνους της περιοχής να ακυρώσουν αυτήν την απόφαση μια ώρα αρχύτερα», κατέληξε.
http://www.pontos-news.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!