Το ανώτατο δικαστήριο στην Αγγλία αποφάσισε πως η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50

Το ανώτατο δικαστήριο στην Αγγλία αποφάσισε πως η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50
Το Ανώτερο Δικαστήριο της Αγγλίας αποφάσισε ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του Κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι δικαστές έκριναν ότι παρά το γεγονός πως υπό κανονικές συνθήκες η τροποποίηση διεθνών συνθηκών υπάγεται στη λεγόμενη «βασιλική προνομία», που επιτρέπει στην κυβέρνηση να λαμβάνει σχετικές αποφάσεις, στην περίπτωση του Brexit θα υπάρξει αναπόφευκτη απώλεια κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Η συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται υψηλής συνταγματικής σπουδαιότητας, καθώς μπορεί δυνητικά να ανατρέψει τα δεδομένα γύρω από το Brexit.

«Το δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προβλήθηκε από την κυβέρνηση», η οποία δεν θεωρούσε αναγκαία αυτήν την ψηφοφορία. «Το Δικαστήριο αποδέχεται το βασικό επιχείρημα των εναγόντων», αναφέρεται στην απόφαση, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τη συνέχιση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε από το δικαστήριο άδεια για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 5-8 Δεκεμβρίου.
Απογοήτευση στην κυβέρνηση
«Η βρετανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε με ενέργειες του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβασθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.
«Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.
 http://www.iefimerida.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!