Ραγδαίες εξελίξεις: Την Τετάρτη παραιτείται ο Κάμερον και αναλαμβάνει πρωθυπουργός η Τερέζα Μέι


Ραγδαίες εξελίξεις: Την Τετάρτη παραιτείται ο Κάμερον και αναλαμβάνει πρωθυπουργός η Τερέζα Μέι
H Τερέζα Μέι θα είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη το βράδυ. Η μάχη διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον που θα έληγε στις 9 Σεπτεμβρίου τελείωσε πολύ νωρίτερα, μετά την απόσυρση απο την κούρσα της μιας εκ των δύο υποψηφίων.
Με μια σύντομη ανακοίνωσή του, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ενημέρωσε ότι θα συναντηθεί με τη Βασίλισσα την Τετάρτη ώστε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός.
Ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι θα παραμείνει για να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών στην καθιερωμένη «ώρα του Πρωθυπουργού» την Τετάρτη το πρωί, προτού επισκεφθεί τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας για να αποχωρήσει και να καταλάβει τη θέση του η νυν υπουργός Εσωτερικόν, Τερέζα Μέι.

ΟΙ εξελίξεις αυτές, έρχονται μετά και την παραίτηση της Άντρεα Λίντσομ από την κούρσα διαδοχής του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, η οποία και άφησε την Μέι μοναδική πια διεκδικήτρια της αρχηγίας των Τόρις και άρα και της πρωθυπουργίας, καθώς το κόμμα κατέχει την κυβέρνηση.
Μέι: Εξαιρετική τιμή για μένα
Αιφνιδιασμένη φάνηκε η Τερέζα Μέι, η οποία βρισκόταν στο Μπίρμιγχαμ για μια ομιλία και βιάστηκε να επιστρέψει αμέσως στο Λονδίνο. Δήλωσε ότι αποτελεί «εξαιρετική τιμή» η αποστολή που την περιμένει.
Η ενθρόνιση της Τερέζα Μέι ως νέας ηγέτιδας των Τόρις θα επικυρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας από τα κεντρικά όργανα του συντηρητικού κόμματος.
Το συντηρητικό κόμμα, βαθιά διχασμένο από το δημοψήφισμα για το brexit, βρίσκεται τώρα ενωμένο πίσω από την Τερέζα Μέι, η οποία δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή ένωση. Αντίθετα, είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο για να κάνει εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ.
«Το brexit σημαίνει brexit»
Για να καθησυχάσει το 60% των Τόρις που ψήφισαν για το brexit, η Τερέζα Μέι υπενθύμισε την Δευτέρα, 11 Ιουλίου, ότι «Το brexit σημαίνει brexit» και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί κάποιο δημοψήφισμα. Η Μέι είχε αναδειχθεί πρώτη στην ψηφοφορία για διάδοχος του Κάμερον από 199 στους 330 συντηρητικούς βουλευτές την περασμένη Πέμπτη και είχε αφήσει πολύ πίσω την Αντρέα Λίντσον, η οποία συγκέντρωσε 84 ψήφους.
Γιατί αποχώρησε η αντίπαλός της
Η Λίντσον προκάλεσε αίσθηση όταν το πρωί της Δευτέρας εγκατέλειψε την κούρσα της διαδοχής. Δικαιολόγησε την επιλογή της λέγοντας ότι δεν είχε αρκετές ψήφους ούτε μέσα στο κόμμα, ούτε στο κοινοβούλιο. Είπε επίσης ότι πρέπει άμεσα να οριστεί νέος πρωθυπουργός και να ξεκινήσει η διαδικασία του brexit. «Η Τερέζα Μέι είναι η ιδανική για το έργο, υποσχέθηκε να το κάνει», είπε.
Η αποχώρηση της Λίντσον από την κούρσα της διαδοχής ήρθε μετά από ένα «πολεμικό» σαββατοκύριακο. Σε μια συνέντευξή της στους Times δήλωσε ότι είναι καλύτερη υποψήφια για πρωθυπουργός από την Τερέζα Μέι γιατί έχει παιδιά, ενώ εκείνη δεν έχει. Η δήλωσή της αυτή της γύρισε μπούμερανγκ και η ίδια αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη σε δηλώσεις στην Telegraph το πρωί της Δευτέρας, 11 Ιουλίου.
Η Αντρέα Λίντσον είναι σχετικά νέα στην πολιτική και είχε κάπως μεγαλοποιήσει στο βιογραφικό της την προϋπηρεσία της στο Σίτι του Λονδίνου, πράγμα για το οποίο αναγκάστηκε επίσης να ζητήσει συγνώμη. Το περιβάλλον της Λίντσον μίλησε για «προσωπικές επιθέσεις» εναντίον της.
Η Λίντσον προέρχεται από την πιο δεξιά πτέρυγα των Τόρις και αποτελεί το αντίστοιχο των «Tea Party», με πολλά κοινά σημεία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή τη στιγμή όλοι οι πρωταγωνιστές του brexit βρίσκονται εκτός παιχνιδιού, μετά την παραίτηση του Νάιτζελ Φάρατζ και του Μπόρις Τζόνσον.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ντέιβιντ Κάμερον:
«Δεν πρόκειται να έχουμε μια παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία. Νομίζω ότι η Άντρεα Λίντσομ έλαβε τη σωστή απόφαση να αποχωρήσει από την διεκδίκηση. Είναι σαφές ότι η Τερέζα Μέι χαίρει της υποστήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού κόμματος.
Είμαι ευτυχής που η Τερέζα θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός. Είναι ικανή, είναι υπεύθυνη και διαθέτει την αξιοπιστία για να ηγηθεί της χώρας μας τα επόμενα χρόνια. Θα έχει την πλήρη υποστήριξή μου.
Προφανώς και με αυτές τις εξελίξεις δεν χρειάζεται πλέον μια παρατεταμένη μεταβατική περίοδος. Και έτσι αύριο θα διεξαχθεί η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Την Τετάρτη θα περιμένω για τις ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό στην Βουλή των Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα μεταβώ στο παλάτι για να καταθέσω την παραίτησή μου, γι 'αυτό, και θα έχουμε την νέα πρωθυπουργό μέχρι την Τετάρτη το βράδυ.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!