Από Κινέζους: Πάλι στο προσκήνιο το κανάλι Μοράβα- Αξιού- Αιγαίο



Ιούλιος 5, 2016.
Το αμφισβητούμενο μεγάλο έργο του αιώνα, το πλωτό κανάλι Μοράβα-Αξιού-Αιγαίο, έρχεται πάλι στο προσκήνιο από τους Κινέζους που βλέπουν  με σοβαρότητα την υλοποίησή του.

Για το θέμα αυτό συζήτησε πρόσφατα ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς με αντιπροσώπους της κινεζικής εταιρείας «Bonn Project» και με εκπροσώπους του Ινστιτούτου «China Design Group».
Οι Κινέζοι εταίροι ενδιαφέρονται σοβαρά σε έργα υποδομής στη Σερβία και την περιοχή γενικότερα, επειδή το κανάλι Μοράβα – Αξιού- Αιγαίο, θα προσφέρει πόρους σε τρεις χώρες για πολλές γενιές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Tanjug ο Σέρβος πρόεδρος επεσήμανε ότι το έργο  θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των Σέρβων από τις πλημμύρες και άλλες καταστροφές.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι Κινέζοι μίλησαν για το κανάλι και με τις αρχές των Σκοπίων.
Η ιδέα για το έργο ανανεώθηκε πριν από τρία χρόνια, όταν οι Κινέζοι ειδικοί με τις αναλύσεις τους επιβεβαίωσαν ότι το πλωτό κανάλι θα ενώσει Βελιγράδι-Σκόπια- Θεσσαλονίκη, αξίζει τον κόπο.
Σύμφωνα, επίσης,  με τα προκαταρκτικά σχέδια και μελέτες οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες  αποφάνθηκαν ότι η δημιουργία του καναλιού αυτού είναι εφικτή.
Το κόστος θα ανέλθει περίπου στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, θα καταλάβει μια έκταση 10.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η υλοποίησή του θα διαρκέσει περίπου δέκα χρόνια.
Εκτός από τη δυνατότητα πλεύσης σε αυτό εμπορικών πλοίων θα λύσει και το πρόβλημα της άρδευσης γεωργικών εκτάσεων και θα συμβάλει  στη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.                                                                                                                       http://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!