Τινάζει τις διαπραγματεύσεις στον αέρα η Άγκυρα – Εμμένει σε “λύση δύο κρατών”


Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υπό τη ...σκέπη της τουρκικής σημαίας με τον Σουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Αρχείου, ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 
Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υπό τη ...σκέπη της τουρκικής σημαίας με τον Σουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Αρχείου, ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Βαρύ κλίμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δημιουργούν οι δηλώσεις του Τούρκου «πρέσβη» στο ψευδοκράτος, Ντεργιά Κάνμπαϊ, ο οποίος επαναφέρει στο προσκήνιο σκληρές θέσεις της Άγκυρας.
Σε δηλώσεις του, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο Ντεργιά Κάνμπαϊ έκανε λόγο για «ύπαρξη δύο διαφορετικών κρατικών δομών» στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Κάποιοι προσεγγίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 ως κοινοτική ομοσπονδία (σ.σ. στα τουρκικά toplumsalfederasyon). Σήμερα, δημιουργείται μία γεωγραφική ομοσπονδία με δύο περιφέρειες, δύο λαούς και δύο κυριαρχίες».

Ο κ. Κάνμπαϊ, ο οποίος αναφέρεται σε «δύο κυριαρχίες», στη συνέχεια των τοποθετήσεών του εκφράζει αμφιβολίες για την πιθανή λύση του Κυπριακού: «Οι δύο κυρίαρχες περιοχές θα ενωθούν και θα δημιουργήσουν ενιαία κυριαρχία στο διεθνές πεδίο. Είμαι πολύ περίεργος να δω πώς θα το κατορθώσουν».
Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, στο πλαίσιο της λύσης, το «ιδρυτικό κράτος» των Τουρκοκυπρίων θα ενώσει τις δυνάμεις του «με το κράτος των Ελληνοκυπρίων για να δημιουργήσει τη νέα ομοσπονδία». Ο ίδιος ζητεί από τους Τουρκοκύπριους να μην αγνοήσουν το γεγονός ότι «δίπλα στο δικό τους ιδρυτικό κράτος υπάρχει ένα ξεχωριστό κράτος και ένας ξεχωριστός λαός, των Ελληνοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν το προνόμιο να βρίσκονται σε κατάσταση ανοιχτής σύγκρουσης με τους Ελληνοκυπρίους. Ακόμη, καλούνται να κατανοήσουν τη σημασία μιας συμβιβαστικής λύσης και της διαδικασίας του πάρε-δώσε», είπε.
Επίσης, ο κ. Κάνμπαϊ δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τις προθέσεις του διεθνούς παράγοντα στο Κυπριακό. «Οι ξένες δυνάμεις έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Σε ό,τι αφορά στην προοπτική της λύσης, καμία δύναμη εκτός από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους δεν ενδιαφέρεται για την απομάκρυνση του ενδεχόμενου των διακρίσεων, των δολοφονιών και των καταπιέσεων από τον ορίζοντα της Κύπρου. Οι Mεγάλες Δυνάμεις ελέγχουν τους διεθνείς οργανισμούς. Το “ναι” ή το “όχι” των πέντε μεγάλων δυνάμεων επηρεάζει πολλές εξελίξεις», είπε.
‘Αμεση ήταν η αντίδραση της τουρκοκυπριακής αριστεράς στις δηλώσεις του Τούρκου διπλωμάτη. Το κόμμα Νέα Κύπρος, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι με τη νέα τοποθέτησή του ο κ. Κάνμπαϊ ζητεί από τους Τουρκοκύπριους να μην εγκρίνουν το νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.
Εξάλλου, ο πρώην διαπραγματεύτης , Κουτρέτ Οζερσάϊ, ο οποίος πρόσφατα ίδρυσε πολιτικό κόμμα, φιλοδοξώντας να συσπειρώσει όλη την δεξιά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για το θέμα των εγγυήσεων.
Ο Οζερσάϊ δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία διατηρεί «σιωπηλή στάση». Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, σε συνδυασμό με την «παραπληροφόρηση» του ελληνοκυπριακού τύπου, αυτή η στάση μεγεθύνει την αγωνία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Α, Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος,http://mignatiou.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!