Translate

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

Reuters: Πρόσθετες δεσμεύσεις/μέτρα στο σχέδιο κοινής δήλωσης Eurogroup

Eurogroup

Πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα,  τροποποίηση ή  ισοδύναμα για τα μονομερή μέτρα του 2015, σαφή ισοδύναμα μέτρα στο συνταξιοδοτικό  για  στις αποφάσεις του ΣτΕ,  αλλά και εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο σχέδιο κοινής δήλωσης του Eurogroup που αποκαλύπτει το Reuters.
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, το έγγραφο έχει συνταχθεί από ανώτερους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, το περιεχόμενό τους συζητείται ακόμα και μπορεί να αλλάξει, ωστόσο κατ' απαίτηση της Γερμανίας περιλαμβάνει, ως μία από τις πιθανές επιλογές, και την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Στο σχετικό έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές σήμερα (καθώς προετοιμάστηκε χθες το βράδυ), ωστόσο αποτελεί τη βάση για όσα θα ζητηθούν από την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup.
Μεταξύ άλλων, καταγράφεται η ανάγκη  για μέτρα για τα  κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες, αλλά και για την  ιδιωτικοποίηση  του ΑΔΜΗΕ ή για ισοδύναμο μέτρο. Γίνεται επίσης αναφοράς σε ομάδα εργασίας η οποία θα κάνει "συστάσεις" για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Η ελληνική θέση είναι βάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά πρέπει να "ενισχυθεί σημαντικά" για να οδηγήσει σε  3ετές δάνειο από τον ESM με ανάλογο πρόγραμμα, αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται το Reuters.  Αναφέρει ρητά την ανάγκη  για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ, και  χαιρετίζει πρόσθετες δεσμεύσεις της Ελλάδας.
Κάνει λόγο για  ενίσχυση των παρεμβάσεων στις αγορές με χρονοδιάγραμμα και αλλαγή θέσης για τις  Κυριακές, τις  εκπτώσεις, τα φαρμακεία, το γάλα και τα αρτοποιεία.
Μεταξύ άλλων, το κείμενο αναφέρει:
 "Το Eurogroup σημείωσε  την αίτηση των ελληνικών αρχών για ένα τριετές πρόγραμμα σταθερότητας από τον ESM και την συνοδευτική λίστα των πολιτικών δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένου και ενός ολοκληρωμένου καταλόγου με προαπαιτούμενα. Το Eurogroup επαναλαμβάνει την ανάγκη να υπάρξει πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ.
Το Eurogroup καλωσορίζει την εκτίμηση των θεσμών ότι η λίστα με τις πολιτικές δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών αντιπροσωπεύουν μια βάση έναρξης διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Επίσης, το Eurogroup συμφωνεί με τους θεσμούς ότι το πακέτο χρειάζεται να ενισχυθεί σημαντικά και να επεκταθεί έτσι ώστε να παρέχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα πιθανό τριετές πρόγραμμα από τον ESM. Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσθετες ακόλουθες ελληνικές δεσμεύσεις, υπό την βάση ενός καθαρού χρονοδιαγράμματος:
- Πλήρη συμμόρφωση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, ως το 2108, σύμφωνα με ένα ετήσιο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
- Να διενεργηθούν οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές που θα ισοφαρίσουν πλήρως τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την μεταρρύθμιση στις συντάξεις του 2012 και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
- Να υιοθετηθούν πιο φιλόδοξες πολιτικές μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή, περίοδοι εκπτώσεων, πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ, άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, το γάλα  και τα αρτοποιεία . Σύμφωνα με την δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι κατασκευές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα προαπαιτούμενα.
- στις αγορές εργασίας, να προχωρήσει σε αυστηρή αναθεώρηση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του συνδικαλισμού και των συλλογικών απολύσεων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που προτείνεται από τους Θεσμούς. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να βασίζονται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν επιστροφή σε πολιτικές του παρελθόντος οι οποίες δεν είναι συμβατές με τα στόχο προώθησης της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
- να εφαρμόσει πλήρως τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, κυρίως ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
- να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την εφαρμογή της οδηγίας BRRD, και μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών.
- να αναπτύξει ένα σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση. Μια ομάδα εργασίας σε συνεργασία με τους Θεσμούς θα πρέπει να παρέχει προτάσεις σχετικά με μηχανισμούς καλύτερης εφαρμογής.
-  να τροποποιήσει ή να αντικαταστήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν το 2015, οι οποίες δεν έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς και έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.
- να εφαρμόσει τα βασικά στοιχεία που απομένουν, από το Δεκέμβριο του 2014, από την πορεία της 5ης αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής".                                       http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: