Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις Hollande, Renzi, Dijsselbloem, Lew


 Juncker Lagarde Draghi Dijsselbloem
Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας διαμορφώνουν οι πρώτες αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στην πρόταση που κατέθεσε χθες η ελληνική κυβέρνηση.
Σοβαρές και αξιόπιστες οι ελληνικές προτάσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, ενώ ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Emmanuel Macron σημείωσε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσιες των πιστωτών υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συζήτηση του θέματος του χρέους.
Πιθανώς και σήμερα η απόφαση για την ελληνική πρόταση, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

"Είναι ένα πολύ μακροσκελές κείμενο, όμως οφείλουμε να εξετάσουμε αν είναι επαρκώς συγκεκριμένο, αν η εφαρμογή του θα αποφέρει αρκετά χρήματα, αν τα οικονομικά αποτελέσματα είναι αρκετά ισχυρά", δήλωσε ακόμη. "Υπάρχουν ομάδες για να το εξετάσουν αυτό στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεπώς τις αφήνω να κάνουν τη δουλειά τους", πρόσθεσε.
Hollande: Οι ελληνικές προτάσεις είναι σοβαρές και αξιόπιστες
Οι νέες προτάσεις που παρουσιάσθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση δείχνουν τη βούλησή της να παραμείνει στην ευρωζώνη, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, ο οποίος χαιρέτισε ένα "σοβαρό και αξιόπιστο" πρόγραμμα και κάλεσε σε μια επανάληψη των συνομιλιών "με τη βούληση να ολοκληρωθούν", σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
"Οι Έλληνες δείχνουν αποφασιστικότητα να παραμείνουν στην ευρωζώνη επειδή το πρόγραμμα που παρουσιάζουν είναι σοβαρό και αξιόπιστο, στη συνέχεια επειδή θα το υποβάλουν στο κοινοβούλιο, κάτι που θα δείξει δύναμη, δέσμευση και λέω επίσης θάρρος", δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

"Οι συνομιλίες πρέπει τώρα να ξεκινήσουν, πρέπει να επαναληφθούν, αλλά με τη βούληση να ολοκληρωθούν", πρόσθεσε. "Αυτό είναι το διάβημα της Γαλλίας, να κάνει τα πάντα για να υπάρξει μια καλή συμφωνία, μια συμφωνία η οποία σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που σέβεται επίσης τους Έλληνες επειδή υπέφεραν εδώ και πολλά χρόνια, και ταυτόχρονα οφείλουν να κατανοήσουν πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες", δήλωσε ακόμη ο Francois Hollande.
Macron: "Συγκρατημένα αισιόδοξος" για συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων,  δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Emmanuel Macron, υπογραμμίζοντας πως μακροπρόθεσμα το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο.
Ειδικότερα, μιλώντας σε συνέδριο στη Μαδρίτη, ο Macron εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος πως πλέον μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.
"Υπάρχουν αρκετές σημαντικές αλλαγές που έχουν προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση που μας επιτρέπουν να πιστέψουμε πως το επίπεδο και η φύση των μεταρρυθμίσεων μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός.
Ο ίδιος τόνισε πως στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που, όπως είπε, είναι σαφώς μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Πιο αισιόδοξοι Renzi και Kenny 
Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ιρλανδίας εξέφρασαν ελπίδες σήμερα ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για να σωθεί η Ελλάδα από την έξοδο από την ευρωζώνη, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ο Matteo Renzi, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, δήλωσε πως ήταν πιο αισιόδοξος σε σχέση με το παρελθόν ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα για ένα νέο πακέτο διάσωσης, αν και ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι μια τελική συμφωνία "δεν θα διαφέρει πολύ" από αυτό που πρότειναν οι πιστωτές στην Αθήνα πριν από 15 ημέρες.
"Ελπίζω να μην είναι ανάγκη να συναντηθούμε την Κυριακή, διότι θα έχει βρεθεί μια ελληνική συμφωνία προηγουμένως", τόνισε ο Renzi. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι "κρίσιμο" να σωθεί η Ελλάδα, ενώ και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του, δήλωσαν ότι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Ο Enda Kenny δήλωσε πως ελπίζει το Eurogroup του Σαββάτου να μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία με την Ελλάδα, και εάν όχι, αυτό να μπορεί να συμβεί την Κυριακή.
Lew: Η νέα πρόταση της Ελλάδας φέρνει τη συμφωνία πιο κοντά
Η νέα πρόταση της Ελλάδας φέρνει τις διαπραγματεύσεις πιο κοντά στη συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew.
"Οι συζητήσεις βρίσκονται σίγουρα σε καλύτερο σημείο σήμερα, αλλά αυτό το έχω ξαναπεί στο παρελθόν", δήλωσε.
Ο Lew επανέλαβε πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, αλλά αυτή δεν απαιτεί κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
"Οι Ευρωπαίοι πιστωτές πρέπει να διασφαλίσουν πως θα δοθεί ελάφρυνση χρέους στην Αθήνα", είπε.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, η καρδιά του προβλήματος στις συζητήσεις για την ελληνική κρίση είναι η εμπιστοσύνη και για τις δύο πλευρές. 
Τόνισε την ανάγκη η συμφωνία στήριξης να διαθέτει εκείνους τους μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν πως πληρούνται οι όροι.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Lew δεν απέκλεισε πιθανά φαινόμενα μετάδοσης στις ΗΠΑ.
Δεν θα χρειαστεί Σύνοδος την Κυριακή αν επιτευχθεί συμφωνία το Σάββατο
Εάν επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών το Σάββατο, δεν θα είναι αναγκαία η προγραμματισμένη σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης την Κυριακή, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
"Εάν υπάρχει συμφωνία το Σάββατο στο Eurogroup, τότε υπάρχει ένα σαφές μήνυμα ότι η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης δεν θα απαιτηθεί", τόνισε ο αξιωματούχος.
"Θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη εάν υπήρχε μια σαφής απόφαση από τους ΥΠΟΙΚ, και οι επικεφαλής κρατών την απέρριπταν", τόνισε.
Θετική μεν... αλλά η πρώτη αποτίμηση
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι μεν η πρόταση έτυχε θετικής αποδοχής, αλλά καθώς ο... διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες,  με αγωνία αναμένεται η τελική αποτίμηση των θεσμών.  
Προβληματισμός φέρεται να εκφράζεται κατά την αποτίμηση που λαμβάνει χώρα από το πρωί για τα πρωτογενή πλεονάσματα, λόγω του πλήγματος που έχει δεχθεί η  οικονομία από τις κλειστές τράπεζες. Σκεπτικισμός υπάρχει και για τη χρονική μετακύλιση κάποιων παρεμβάσεων στις ελληνικές προτάσεις, όπως η περικοπή του ΕΚΑΣ και η αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Υπάρχει όμως και θετική αντίδραση για πολλές προτεινόμενες παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης.
Εκφράζονται πάντως επιφυλάξεις για το κατά πόσο μία  εξασθένιση και μετακύλιση χρονικά των μέτρων που προκαλούν απώλεια εσόδων και η χαμηλή βάση εκκίνησης λόγω των κλειστών τραπεζών δίδουν τη δυνατότητα να υπάρξουν αξιόπιστα πρωτογενή πλεονάσματα. Πλεονάσματα που αν μειωθούν επηρεάζουν και την βιωσιμότητα του χρέους.  
Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Φαίνεται πως έχουμε πρόοδο στο θέμα της Ελλάδας
Φαίνεται πως έχουμε πρόοδο στο θέμα της Ελλάδας, αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας ο οποίος είθισται να κρατά σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική διάσωση.
Ωστόσο, στο ίδιο tweet ο ίδιος υπογραμμίζει πως "δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν αυτή η πρόοδος είναι αρκετή και δεν θα χρειαστούν περισσότερα προαπαιτούμενα”.
Επίσης, ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ είναι επιφυλακτικός κατά πόσο η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει τα ισχυρά μέτρα που απέρριπτε για πέντε συνεχόμενους μήνες. "Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, αναρωτιέται κανείς πόσο γρήγορα μια κάμπια μπορεί να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα”.http://www.capital.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!