Νέα ελληνική πρόταση συζητούν στο Προεδρικό

Νέα ελληνική πρόταση συζητούν στο Προεδρικό Μέγαρο
Ετοιμάζεται κείμενο πάνω στη «βελτιωμένη πρόταση Γιούνκερ» με όπλο την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος. Επικοινωνία Τσίπρα-Παυλόπουλου με Ολάντ. Με τον Β. Πούτιν μίλησε ο πρωθυπουργός. Στις 04:00 τα ξημερώματα αποφασίστηκε η αποχώρηση Βαρουφάκη. 

Το Eurogroup ορίσθηκε για αύριο το μεσημέρι και η κυβέρνηση έχει 24 ώρες περιθώριο να διαμορφώσει τη νέα πρόταση προς τους «θεσμούς».

Το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται σε εξέλιξη. Διεκόπη για λίγα λεπτά προκειμένου να επικοινωνήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός με τον Φρ. Ολάντ. 
Κατά τις πληροφορίες, διακόπηκε εκ νέου, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν ζήτησε να συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα (ο πρωθυπουργός φέρεται να είχε επικοινωνία και με τον Μάριο Ντράγκι). Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ρώσος Πρόεδρος μίλησε με τον πρωθυπουργό για το δημοψήφισμα, ενώ στην ανακοίνωση δεν γίνεται κάποια αναφορά σε οικονομική βοήθεια. Να σημειωθεί ότι στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ως προς τη νέα πρόταση, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:
* Επιχειρείται μία χρυσή τομή ανάμεσα στην ελληνική πρόταση των 8 δισ. ευρώ που είχε κατατεθεί πριν από δύο εβδομάδες και στη «βελτιωμένη» πρόταση του Ζ. Κ. Γιούνκερ.
* Ως «βελτιωμένη» εννοούν τις παραχωρήσεις που έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Δηλαδή, αρχικά τον χαμηλό ΦΠΑ σε εστίαση-ξενοδοχεία (στο 13% από το 23%) και στη συνέχεια την διατήρηση του ΕΚΑΣ.
* Ως υπερόπλο η κυβέρνηση παρουσίασε ήδη, διά στόματος πρωθυπουργού, την έκθεση του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους (30% κούρεμα και 20ετή περίοδο χάριτος). «Το ΔΝΤ παρουσίασε την έκθεσή του την Πέμπτη, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, θέτοντας την ατζέντα της Δευτέρας ό,τι κι αν βγάλει η κάλπη», έλεγε καλά ενημερωμένη πηγή από την Ουάσιγκτον. Βέβαια ήδη από το Βερολίνο κατεβάζουν τις προσδοκίες λέγοντας πως δεν είναι στην ατζέντα τους η μείωση του χρέους.
* Η κυβέρνηση «βάζει στο παιχνίδι» όλα τα (πλην της Χρυσής Αυγής) πολιτικά κόμματα με δύο στόχους:
Πρώτον, να προβάλει το αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Τσίπρας ζήτησε από τους αρχηγούς «να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χθεσινό δημοψήφισμα για μία βιώσιμη λύση».
Δεύτερον, να αναδείξει τη στάση του κάθε κόμματος σε καθοριστικά αιτήματα των «θεσμών» και στο «μείγμα» μέτρων που προτείνει η ίδια. «Σε σημεία όπως η φορολόγηση του πλούτου, οι απολύσεις, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού, θα πέσουν και κάποιες μάσκες», αναφέρει πηγή.

Στις 4 τα ξημερώματα «έφυγε» ο Βαρουφάκης

Με τη λήξη του Συμβουλίου Αρχηγών θα ανακοινωθεί και το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών. Η αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη οριστικοποιήθηκε στις 4 τα ξημερώματα προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία με τους «θεσμούς».
Ο ίδιος είχε έρθει σε «κόντρα» με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρο Σαγιά (και άλλους υπουργούς όπως ο Γιώργος Σταθάκης) οι οποίοι είχαν ταχθεί – κατά τις πληροφορίες – εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.             http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!