Προς κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Τσίπρας -Συσκέψεις στο Μαξίμου, τώρα

tsipras-epistrofi-vryxelles-708                                                       Φωτογραφία: intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 Να οδηγήσει την Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παραίτηση, να ψηφίσει με διαδικασίες εξπρές τα προαπαιτούμενα, να προβεί σε ανασχηματισμό, να συνεργαστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και να διαχειριστεί την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτές είναι οι επόμενες κινήσεις τις οποίες δρομολογεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος συναντάται από το μεσημέρι της Δευτέρας με υπουργούς και στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου

Η περίπτωση της Ζωής
Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά δεν είναι γνωστό αν θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις.
Η πρώτη περιπλοκή την οποία αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται από την Πρόεδρο της Βουλής, η οποία έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Οι πιέσεις που ασκούνται είναι ήδη έντονες ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση μομφής εναντίον της είναι ήδη έτοιμη να κατατεθεί ακόμη και σήμερα, αν χρειαστεί.
Παραιτήσεις και ανασχηματισμός
Η επόμενη μεγάλη εκκρεμότητα του κ. Τσίπρα είναι η μεγάλη «ανταρσία» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω από 30 βουλευτές έχουν ήδη συντονίσει τις κινήσεις του για να κινηθούν εναντίον της κυβέρνησης και η διάσπαση του κόμματος είναι προ των πυλών.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει κατ’ αρχάς τις παραιτήσεις των κκ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Χουντή, Κώστα Ησυχου και Δημήτρη Στρατούλη, ενώ σχεδιάζεται ήδη ένας σαρωτικός ανασχηματισμός.

Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Η απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -που αποτέλεσε και «αγκάθι» στην μαραθώνεια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής που κατέληξε σε συμφωνία- οδηγεί με κάθε βεβαιότητα σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και για την αντιπολίτευση.

Ήδη ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση αλλά θα προτείνει στον πρωθυπουργό πρόσωπα ικανά να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη συγκυρία.
Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών:

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια αληθινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Να μπουν δέκα στόχοι και να υπάρξει μια αποφασισμένη ομάδα είκοσι ικανών προοδευτικών ανθρώπων που θα πουν ”πάμε να το κάνουμε”».
Θετική είναι η ανταπόκριση και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με την Φώφη Γεννηματά, μετά την συμφωνία. Οπως αναφέρει η ίδια η κ. Γεννηματά σε σημερινό άρθρο-παρέμβασή της «Η Εθνική Γραμμή για Βιώσιμη Λύση στηρίζεται σε υπαρκτή και πολύ μεγάλη διακομματική πλειοψηφία στη Βουλή». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί τον πρωθυπουργό να προχωρήσει γρήγορα, «να μιλήσει δεσμευτικά με παρρησία και ειλικρίνεια, να καθορίσει άμεσα και σαφέστατα τι σχεδιάζει να κάνει με την Κυβέρνησή του, με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και με το Κόμμα του, το ΣΥΡΙΖΑ».
Αλλά και στη ΝΔ συμφωνούν σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν δείχνει πρόθυμος να συμμετάσχει με στελέχη της ΝΔ σε μια τέτοια κυβέρνηση αλλά ίσως ζητήσει πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής.

5κομματική κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι θα συγκροτηθεί η κυβέρνηση ειδικού σκοπού με την συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού για να ψηφιστούν τα εφαρμοστικά νομοσχέδια και να δρομολογηθούν εκλογές πιθανόν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Ακόμη και ο Πάνος Σκουρλέτης έθεσε το θέμα εκλογών μέσα στο 2015 ή συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, μιλώντας στην ΕΡΤ, το πρωί της Δευτέρας.
Σχετικά με τις ψηφοφορίες στη Βουλή τόνισε ότι «αν είναι κάτι να το κάνουμε όλοι μαζί», ενώ βλέπει ως λογικό επακόλουθο να παραιτηθούν όσοι ψήφισαν όχι και παρών.

Ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να διευκρινίσει σήμερα αν θα αποχωρήσει ή θα μείνει στην κυβέρνηση, αφού τα μηνύματά του το πρωί της Δευτέρας ήταν αντιφατικά. Είναι προφανές ότι και στους Ανεξάρτητους Ελληνες υπάρχει εσωκομματικό πρόβλημα αφού τουλάχιστον 3 βουλευτές έδωσαν μετά βίας εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής και είναι επίφοβο αν θα ψηφίσουν τα μέτρα.
Σε τι διαφωνούν τα κόμματα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού με περιορισμένο ορίζοντα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για εκλογές το φθινόπωρο. Θα είναι μία κυβέρνηση ευρύτερης μεν αποδοχής για να ψηφίσει τα μέτρα και στη συνέχεια μέσα στο επόμενο δίμηνο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και οι δανειστές δεν θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση τέτοιας μικρής διάρκειας και ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, για να ψηφίσει και στη συνέχεια να υλοποιήσει τα δύσκολα μέτρα.

http://www.iefimerida.gr/news/217008/pros-kyvernisi-eidikoy-skopoy-o-tsipras-syskepseis-sto-maximoy-tora#ixzz3fmpNAPkM,http://www.anixneuseis.gr/?p=122645

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!