«Συντεταγμένα» η κυβέρνηση προς το δημοψήφισμα

 «Συντεταγμένα» η κυβέρνηση προς το δημοψήφισμα - Tα σενάρια αν βγει «ναι»
Η μάχη του «όχι» αφήνει σε δεύτερο πλάνο την κριτική για το δημοψήφισμα και τις συνθήκες διεξαγωγής του. Τι θα κάνει ο Τσίπρας αν το χάσει. Γιατί χαρακτήρισε «πραξικόπημα» τις «δοτές κυβερνήσεις». Οι συζητήσεις για σχήμα ειδικού σκοπού. 

Συντεταγμένα δείχνει ότι θα δώσει τη μάχη του δημοψηφίσματος η κυβέρνηση. Οι φωνές (εντός κοινοβουλευτικής ομάδας και υπουργικού συμβουλίου) που ακούσθηκαν, δυνατά ή ψιθυριστά, να συστήνουν οπισθοχώρηση έστω και στο «παρά ένα», ενώ δεν υποδέχθηκαν θετικά την απόφαση για τις κάλπες, σιώπησαν μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα χθες το απόγευμα.
Οταν φάνηκε δηλαδή ότι ο «κύβος ερρίφθη» και το δημοψήφισμα είναι πλέον μονόδρομος.
Τα μηνύματα άρχισαν να έρχονται νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ολοι οι ηγέτες και αξιωματούχοι δήλωσαν, σχεδόν εν χορώ, ότι καμία συζήτηση δεν θα γίνει πάνω στη νέα ελληνική πρόταση πριν από την Κυριακή.

«Αναξιόπιστη η κυβέρνηση»

Ολοι πλην Φρανσουά Ολάντ, που εμφανίσθηκε να απευθύνει «έκκληση» για συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα.
Αλλά κοινή ήταν η πεποίθηση στο εγχώριο «πολιτικό προσωπικό» ότι η «έκκληση» του Γάλλου προέδρου έγινε... εκ του ασφαλούς και για εσωτερική κατανάλωση, προκειμένου να μην ταυτισθεί με την «σκληρότητα» που απέπνεαν οι δηλώσεις των Γερμανών πολιτικών.
Κυρίως του αντικαγκελάριου Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος έθεσε θέμα κυβέρνησης Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μείνει έρμαιό της ο ελληνικός λαός.
Για αναξιοπιστία άλλωστε μίλησε και ο Β. Σόιμπλε, ενώ την αρχή είχε κάνει ήδη τις προηγούμενες ημέρες ο Γ. Ντάισελμπλουμ, αποσυνδέοντας μάλιστα την ύπαρξη της κυβέρνησης από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Εάν «ναι», τι θα κάνει ο Τσίπρας;

Το θέμα «ποια κυβέρνηση διαχειρίζεται το ΄ναι΄ή το ΄όχι'» από Δευτέρα συζητείται ήδη εντός και στα πέριξ του Μαξίμου. Τις τελευταίες ώρες πιο έντονα δε, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν ότι αποκτά δυναμική το «ναι» και διολισθαίνει το «όχι».
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Δευτέρα: θα σεβαστεί, είπε, ένα «ναι», θα πάει στη Βρυξέλλες την απόφαση του λαού για να κλείσει τη συμφωνία την οποία θα κάνει νόμο του κράτους , αλλά «εμείς δεν θα μπορούμε να την υπηρετήσουμε».
Στην ερώτηση εάν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί , παρατήρησε «μη βάζετε στο στόμα μου λέξεις που δεν είπα», για να προσθέσει αμέσως όμως ότι ο ίδιος δεν είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού».

Τρία «δεν» ζητούν απάντηση

Κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος έδινε χθες τη δική του ερμηνεία: η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να εφαρμόσει δημοψήφισμα που έχει χάσει, αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού ούτε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση.
Τότε τι; Κατά την άποψή του, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα ενημερώσει τους εταίρους πως αποδέχεται την πρόταση των «θεσμών» που εγκρίθηκε από το δημοψήφισμα. Η οποία δεν θα χρειάζεται – είπε – την έγκριση της Βουλής, οπότε στο διάστημα μέχρι την προκήρυξη εκλογών, θα «περνούν» όποιοι εκτελεστικοί νόμοι μπορούν να γίνουν δεκτοί από τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία...

Κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»;

Στα πολιτικά γραφεία διακινείται η άποψη: ότι έχοντας χάσει την «εμπιστοσύνη» των δανειστών, η κυβέρνηση Τσίπρα θα υποχρεωθεί να παραιτηθεί την επομένη του δημοψηφίσματος εάν επικρατήσει (και δη, κατά κράτος) το «ναι».
Σ΄ αυτή την περίπτωση, θα σχηματισθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού της οποίας ο επικεφαλής θα είναι αυτός που θα δρομολογήσει το κλείσιμο της συμφωνίας και την ψήφιση των εκτελεστικών νόμων από τη Βουλή.
Αυτήν ακριβώς την άποψη παρουσίασε και δημοσίως ο Αλέκος Παπαδόπουλος την Κυριακή, ορίζοντας ως χρόνο εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Τσίπρας για «δοτές κυβερνήσεις»

Ο κ. Τσίπρας, στο χθεσινό διάγγελμά του, αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο παραπάνω σενάριο: «το δημοψήφισμα δεν είναι πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικόπημα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο λόγος πλέον στην κάλπη...                                                                                                             http://www.euro2day.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!